北歐13日遊記 (芬蘭,瑞典,冰島,挪威)

809 回覆
217 Like 9 Dislike
Day 11

喺gudvangen 搭呢架船去Flåm
佢穿過幾個fjord,所以都係專睇峽灣啲景

架船可以上上層坐,唔怕凍都可以留喺嗰度,不過我基本上全程都喺入面

到左flam喇,靚係幾靚,但我地要留幾個鐘,嗰度附近都冇咩野睇,所以有啲啲悶

食左個三文魚包,幾好食,可能北歐三文魚係香啲

等左幾個鐘之後就上到火車喇
Flam去myrdal就搭呢個,有啲中途站俾你影相
記得其中一個位冇雪嗰陣會有個紅衫人跳舞,可惜我地睇唔到

搭緊火車

喺myrdal 落就要轉另一架去oslo,呢架要搭幾個鐘,落車嗰陣仲要落雪,超凍
10點幾喺中央車站落車,去我地嘅酒店citybox,間酒店都好方便,係推喼辛苦啲
唉...所以個回憶都唔知叫好定叫壞好
btw加油繼續更新,會keep住睇
得唔得意嫁
我又冇見到好多醉鬼佬喎,係見好多戰鬥格鬼妹 可能我冇留意
酒免稅店超級多,咩version嘅vodka都有
好慘呀你個位,我地喺底同入啲,係有啲人夜晚玩game,不過我地番房嗰陣都瞓左lu
多謝你呀
Day 12
Karl Johans Gate係一條似商店街咁樣嘅野,大部分景點都喺佢附近,可以考慮下住喺佢附近,我地嘅citybox都喺附近

就係呢條街喇

我地經過嘅第一個應該係景點嘅係呢間教堂,入面有一兩間餐廳同鋪頭,因為太靜所以好快就走左

因為我地比較晏起,所以好快就去左中央車站個美食廣場食飯

去左呢間食個蝦包,幾好食,超多蝦,係有啲貴

又番去呢條路附近行下啲景點

Norway national theatre
國家劇院(挪威語:Nationaltheatret)是挪威最大的戲劇藝術表演設施之一,位於奧斯陸。挪威國家劇院的首次戲劇演出是在1899年9月1日,但劇院的歷史可以追溯至1829年。國家劇院的建築物本身也是挪威文化遺產
取自wiki

Oslo radhus
奧斯陸市政廳(挪威語:Oslo rådhus)是挪威首都奧斯陸的市議會、市政府的辦公地點,並且也是藝術工作室和畫廊。奧斯陸市政廳於1931年開始施工,但因二戰爆發而暫停施工。奧斯陸市政廳是諾貝爾和平獎的頒獎儀式舉辦地,是奧斯陸最著名建築之一。在2005年,奧斯陸市政廳被選為奧斯陸的世紀建築。
取自wiki

感覺好似會有好多重要人物喺度咁
個人認為幅牆個鐘幾靚
同埋喺北歐好似有好多關於諾貝爾獎嘅野,後尾search過原來主辦係喺端典同挪威,原諒樓豬冇乜常識
我都去完Bergen同Flam。不過我Oslo揸車南下搵我細佬(佢住挪威),之後去Stavanger,再去Bergen。然後經過Flam 去Oslo過一晚夜第二日去機場。開車沿途D景好靚。

去到Bergen真係好多遊客。你去果個fish market都係遊客野,不過挪威D蝦好好食。

Flam成個地方都係for遊客所以D野特別貴。應該唔會有下次。

btw,食左張speeding ticket。快左10km/h 2100Nok。
Day 12

去完上邊兩個景點之後就番番呢條街行下其他影點

行下就會經過university of oslo
奧斯陸大學(挪威語:Universitetet i Oslo),是挪威最大及最古老的大學,位於首都奧斯陸,被認為是北歐最具聲望的大學之一,並在世界大學排行榜上名列第58名
取自wiki
如果可以嘅話喺北歐讀書就好喇

之後就去左oslo 嘅皇宮
走出來後,走回卡爾約翰大道,到最底端的皇宮逛逛。這裡每天下午一點半似乎會有衛兵交接的表演。皇宮前方有一座青銅掉像,騎著馬的威武英姿,他是1818年時成為瑞典與挪威國王的卡爾約翰,市中心最熱鬧的卡爾約翰大道(Karl Johans Gate Street)就是以他命名的喔!
取自jane781006.pixnet.net

中間嗰度好似唔可以直接踩,要經兩邊行

係karl johans呀

皇宮嘅後面
嗰邊有好多人組團跑步咁,好健康,唔知係唔係訓練呢

之後就去左呢間mesh cafe 抖下飲下野

入面個環境都幾靚,係個店員好撚chok,係咁懶係野咁倒野飲,又好似bartender 咁fing,唔知jm9
咁遊客又好難搵到特色餐廳嘅
Flam係靚但只係留左好短時間已經感受到佢好貴
咁貴嘅,多香港4 5倍
Bergen間酒店個𨋢
又真係幾靚,但夜晚行出去好似有啲驚
想問下oslo會唔會好悶好少野睇?
同埋個感覺似唔似stockholm咁
因為之前去過stockholm成個星期,雖然唔係話日日節目都好精彩 但係真係好鐘意果個城市既感覺
Ooh咁日照時間咪好長
應該10點都未天黑
都似似地,佢係喺helsinki同stockholm中間啦我估
Stockholm多啲野睇
Oslo我諗去兩三日都夠,但都舒服嘅我覺得
Day 12

番番去karl johans gate 就會見到國會大厦,但佢唔俾你入去睇

之後就去左佢地好出名嗰個歌劇院
奧斯陸歌劇院 Oslo Opera House,由挪威著名建築所 Snøhetta 歷時5年建造,於2008年4月正式啟用。它是繼14世紀初建造於 Trondheim 的尼德羅斯大教堂 Nidarosdomen Cathedral 後,挪威國內最大的文化建築。
取自mmag.com.tw

我地去嗰日咁啱有表演,可惜唔知,所以冇買到飛

佢可以俾你喺上面行嫁
大家可以上上面睇下個景,都幾靚,但行落黎嗰陣唔好跣親

之後就去左fiskeriet 度食晚餐

喺隔離好怪嘅女人像

食落都還好,但嗰下面碟細魚個味怪怪地,酸酸地,唔係好慣
唔挑戰鯡魚罐頭 唔等於去過瑞典
太臭 唔知喺邊食先唔影響到人
我個fd去exchange都係唔記得食飯
成日醒成要食都10點
Last
Day 13

11點幾起身去左bergen dinner嗰間度食個最後嘅飯

食完就去番中央車站買機場express嘅飛

行左一陣就要去搭express走lu

完左都要飲番支橙汁先 真係好正

就係咁就要同個北歐trip講bye bye,如果可以嘅話都幾想再去一次
-
終於打完個遊記,多謝你地嘅支持
覺得自己好廢,出得好慢,中間仲停左咁耐,竟然都有人睇
一開頭以為打文好簡單,但忙起上黎真係忽略左,搞到出得超慢
不過真係好感謝有睇嘅人
大家有啲咩問題都可以問嫁,我睇下答唔答到你啦
巴打呢條電梯駛唔駛另外比錢?我同你一樣都係初級,都諗住上完呢條電梯再滑落去算,我係玩snowboard 的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞