做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
「有hard evidence表明民意」, 唔代表「有hard evidence表明民意不可逆」
你有咩理據支持政府「有hard evidence表明民意」就會做野呢?

我當你講97單野係真,
如果當時「有200萬人遊行」, 支持「推跌樓價」
「結果業主破產,連鎖效應」, 「失業率升左4倍」
政府既下場會比較比好嗎?
再者就算97, 都唔見得政府吃過咩苦頭

政府既職能唔係見風使舵
點樣「推跌樓價」既同時, 唔令「業主破產,連鎖效應」, 「失業率升左4倍」先係政府應做既野
基本上香港有8成民生野都會拉到去中共
人地一早經濟入侵左啦
衣食住行邊樣野大陸冇份
遊行有用?講經咩
所以先要有遊行
真正抗議高地價

現在係冇
七一遊行 元旦遊行 邊一次有主題係抗議高地價,樓價貴

佔中和魚蛋 ,主題係咩?
政府諗唔到點做,唔會take risk
又唔見有大型有行咁要求。

一定唔會做野,
樓價繼續升升升。
我老豆係公務員就知呢啲, 所以我打死都唔做, 撞正幾個傻佬你幾年唔駛旨意收工.

但班19成日話政府唔聽民意, 但佢地只係識上網打飛機, 又唔知網上世界好大, 一萬個留言都代表唔到啲咩.

其實用好簡單方法, 組個組織, 集市民簽名, 搞下遊行, 個政府已經俾你帶住走.
而家主流政治團同既得利益者係一致, 所以唔會搞呢啲只會搞下講"港獨"就收工.
以前做過政府contractor, 收到1823真係要有交代
你連根本問題都唔明
問題係樓價呢樣野唔係單一問題
唔同你果d咩阻街呀清潔呀行政果d投訴
樓價呢樣野本身已經同港共中共政權扯上關係啦
當中都有政治成份
根本唔可以當獨立議題去睇
咁有樓既人不知幾想繼續升,既得利益者獨多..
你既假設係政府會聽民意做野, 但因民眾意見不一, 所以冇做
但你既根據呢?
就算係明文上呃下人, 政府有冇係某個地方明文規定, 寫明有足夠民意就要做野?
政府咁聽民意, 點解唔搞公投咨詢? 定政府認為民意只能由單一議題既遊行示威到黎?
你知唔知政府試過乃過野
1997推跌過樓價
結果業主破產,連鎖效應
失業率升左4倍
前車之鑑
政府點會再take risk
你有200萬人遊行就唔同
有hard evidence表明民意不可逆
「有hard evidence表明民意」, 唔代表「有hard evidence表明民意不可逆」
你有咩理據支持政府「有hard evidence表明民意」就會做野呢?

我當你講97單野係真,
如果當時「有200萬人遊行」, 支持「推跌樓價」
「結果業主破產,連鎖效應」, 「失業率升左4倍」
政府既下場會比較比好嗎?
再者就算97, 都唔見得政府吃過咩苦頭

政府既職能唔係見風使舵
點樣「推跌樓價」既同時, 唔令「業主破產,連鎖效應」, 「失業率升左4倍」先係政府應做既野
政府諗唔到點做,唔會take risk
又唔見有大型行咁要求。

一定唔會做野,
樓價繼續升升升。
人地講樓價你就講1823 d垃圾濕星野....
你係內部既人呀, 你識習近平呀?
成日係度妄想但一啲實際野做唔出.
你唔當佢獨立議題
bundle埋中共
一定爭取唔到任何野

這同港女哭鬧發脾氣一樣
男友只會唔知點做
最後中出即飛,或者中出都廢事就飛
笑撚死
你隻政府狗講就容易
高官自己都係業主
又咁多地產商望住
唔通真係俾你遊兩下行樓價會講咩
講到底咪又係政權問題
你以為香港地產業會唔你關中央事咩?
大陸大鳩把官揸香港物業啦
所以先要有遊行
真正抗議高地價

現在係冇
七一遊行 元旦遊行 邊一次有主題係抗議高地價,樓價貴

佔中和魚蛋 ,主題係咩?
你連根本問題都唔明
問題係樓價呢樣野唔係單一問題
唔同你果d咩阻街呀清潔呀行政果d投訴
樓價呢樣野本身已經同港共中共政權扯上關係啦
當中都有政治成份
根本唔可以當獨立議題去睇
你唔當佢獨立議題
bundle埋中共
一定爭取唔到任何野

這同港女將男友一對問題bundle埋
變成哭鬧發脾氣一樣

男友只會唔知點做
最後中出即飛,或者中出都廢事就飛
呢個真

有咩用1823個 app 投訴,方便又快捷
如果政府係因為「諗唔到點做,唔會take risk」
點解「有大型遊行」就會突然諗到點做呢?
我假設「大型遊行」會令增加政府某d risk, 你可唔可以詳論係咩呢?
如果政府冇智慧去諗萬全之策, 又怕take risk, 咁點解「大型遊行」會對政府起到作用?
其實如果個個連登仔好似雲海咁,日日打去個政府部門,再同佢地開會討論的話,香港就唔使好似宜家咁

好好善用政府電話簿,上次打去環保署屌佢地,佢地好驚訝點解會有佢office 直線電話
遊行唯一一次成功就真係23條立法果次,其他都係做show
其實改到既最多只係公共行政, 政治議題正式溝道基本上無可能做到d 咩
你咪自己google下
睇下幾多人持有物業
其實呀習總個女係香港都幾個物業
唔洗內部都知
二十萬人遊行完咪會自己收聲

高官任期幾多年
莫講話大部分人根本係過河濕腳
就算做到真退休o既又有幾多年
啲人今日上完街
hea下佢 再唔係製造另一啲問題
咁下次上街就唔係同一個議題
到玩得兩三年都閃彩你有味

樓主講得啱
同中共有關無能力做就唔會理你
但要啲隨時閃人o既高官授權冒險一樣唔會理你
淨返就係啲濕碎嘢有班仲有排做o既中高層得閒就搞

鬧又好屌又好 大事佢根本唔會理
所以正確方法係上連登
至少可以刷認同
年年email去反綜緩雙糧咪又出
咁不如你好pratical咁諗下政府會點樣唔影響自己友唔影響中共唔影響經濟之下降低樓價?
因為議題夠清晰, 連董建華都可以打落黎.
仲有負資產游行都係得, 之後無反樓價高游行就俾貪曾拎左免死金牌死都唔出地.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞