做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
民生小事因為班公務員得閒係會處理
例如有間食市曾經玩鳩你/態度差
你可以每星期send信投訴食環/消防條例
佢地有既定程序一定要煩鳩個間野比個回覆你
總之咩政府部門都試下投訴 投訴到你啖氣消為止 咁撚串丫拿 利申發夢試過
push
好好笑
樓主本身就係一個人肉錄音機
唔聽人講野
不停重複自己想講既野
唔怪得話做政府
港視單野唔清楚
但睇返當年遊行主題係
「抗議政府否決港視發牌申請,要求交代發牌理據,拒黑箱作業

而唔係
「抗議政府否決港視發牌申請,要求政府重發牌照俾港視

仲有,單野如果有中共干涉,情況又唔同左,同真普選一樣難。
決策係政府應該做既事, 民意只可能係參考
實際上你要民意統一到連具體點做都一樣係唔可能
而實際上民意高度統一, 從來都唔係良好施政所必要
你係將一件冇可能做到既野 (民意高度統一),講到好簡單, 然後用作政府不作為既藉口
多謝
跟進
檢討
多謝
下款

基本都係一模一樣既回覆
你真係痴撚線
繼續自圓其說啦下
遊行主題果兩粒字唔同左世界就會變?
繼續做你既公務員啦
咪撚係度廢up
所以話你係神棍
信者永遠都可以唔夠神心
而市民訴求永遠都可以唔夠具體
咪同樓主d回覆一樣
機械人咁
我只係講俾你聽
根據我對政府的運作的了解
遊行示威,要點先有用,點冇用
你唔接受唔願面對現實,要硬衝,都冇計
如果我搞個遊行,要求政府恆常性抽查公民住戶海外/非本地資產
夠多人出黎行係咪真係可行先?
睇下以前立法會串燒三兄弟屌到啲狗官點?,依家只要愛國愛黨你入立法會唔做野都得,最後香港已死
你係局長, 定司長, 定特首啊?
你做錯野比人投訴, 可能冇左份工
人地就算犯法都可以繼續做
你同佢地比?
我都想投訴慈雲山條天橋 睇完個post, 會send email去
有啲香港人都遇到大事都寧願扮睇唔到,搞到問題冇被發現, 改善都改唔到

有啲就只係為咗發洩而隨便投訴, 實質啲既建議都冇

政府又唔會主動幫香港市民做野, 香港人又唔去講/亂講, 到最後咩都做唔到
要一百萬人淨係表達單一訴求
背後既安排 紀律 根本無可能
If you can't beat them, join them
簡單而暴力嘅一句理論
永遠都有人唔明
Send email去投訴係得既話董建華就唔洗等到腳痛先退到休啦屌你老母
大哥
你睇下歷史先
樓價高,個個識講
但反對縮少郊野公園和移山填海
新界東北發展又反對
起樓起太高又反對屏風樓

樓價高係事實
但政府完全收唔到指示,應該要點做
劉明
大家都可以成為陳雲海
本身樓主應該唔係想講樓價升, 係拎嚟做例子, 只係越傾越執著依個例子唧.

如果換過第二啲例子, 例如病假津貼俾全數之類, 相信大家接受程度會高啲.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞