做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
其實啲中低層做野都唔係差 特別依家愈黎愈多後生仔
不過政府入面太多改變唔到既野令到效率低晒
例如啲老屎忽一定要hard copy
唔係講緊證明文件呢啲 而係好多時要cap個system既畫面出黎俾佢地睇

我自己覺得前線公務員其實又唔係好驚你投訴佢個人
只要佢自跟足程序 基本上點樣都唔會有事
但係香港人成日都話要投訴人地連份工都冇埋
所以亂咁爆針對個人係冇用 但係捽佢條例野 就會令到佢地好多野做
同埋多人投訴同一樣野 真係好快會開會傾
區議會同TD好怕巴同鐵膠,首先熟書過佢地,第二做埋佢地個份,連改善PLAN都寫埋,時間表同行車路線幫你諗埋
Lm
個問題唔係佢地唔識搵渠道
係d人講野1999又要發爛渣,人地點幫你
上次見左報驚動高層,果位同事好慘
好似公司E-mail咁Black and White
有record既情況下佢唔跟進就可以將問題推落佢度
雲?
大遊行一年就得一次 問題就幾十個咁多 咁係咪要分開十幾年黎遊行
鍵盤戰士
Agger
香港人真係唔識遊行
次次大型d嘅遊行都係爭取19幾萬樣野
久而久之已經唔會有人想再出去行
太亂太冇目的
雲海條友仔就識玩投訴
你講呀, 唔同人都唔同主題出黎law.
再者非政治議題有幾多, 都係房屋同醫療為主.
教育都俾教協騎劫左, 做咩都要考慮班教畜既心情就難啲.
香港人最叻騎劫, 之前有咩大型議題就會有班九唔搭八既人黎借東風.
Joe哥 乜今次咁正常,仲有咁多正評
推 等多啲人學識
其實好多政府部門都好怕 OMBUDSMAN 同1823
都係學樓主話齋
你搵岩部門去投訴
D 人驚撚過你

利申:政府工
投訴人(前線員工)真係好衰
但我想講投訴件事,個制度
(例如醫院住房冇得叉電)
好多香港人住完會生呢樣野
但香港好少人會咁做(寫email俾政府)
建議你地多用1823
要開file查
當然投訴要言之成理

利申:政府撚
夾得政府多就知白字黑字 ge 野佢地會好緊張,電話或者口講佢地就會諗辦法耍你

其實唔止政府,大部分舊式少少私人公司都係呢種心態。成日見到啲人話咩fb留言唔覆,其實只要寫封信寄去,實嚇到人地公關部賴尿

而某程度上政府都好想有人白字黑字寫,因為佢地想做某啲野、推某啲項目,係要show有市民支持。佢地好少quote報紙話10萬人遊行咩咩咩,但1個西客寫信入來話咩咩咩就好容易做 supporting

如果文筆好,用字正腔㘣英文寫,效果會更大(但如果寫chinglish就算la,只會被人笑)
同LOL D屁孩一樣 只係識嘴炮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞