做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
呀大哥,我拜託返你留意住個物業事場啦
物業根本就唔係demand supply咁簡單
業主王一個人有一萬個物業呀
經濟好根本你點推供應市場都消化到

再者政府決策要收到市民指示?
你唔好玩我啦大哥
要市民指示政府唯一既方法咪就係投票囉
你弱智就聽日乖乖返工啦
一樣野有一百萬人認同
都仲要靠遊行政府先知
咁不如執撚左佢啦
泛民成撚日混淆視線 一個遊行搞九萬幾樣野又騎劫
我反而覺得香港政府無諗過解決香港既問題

香港政府本身就係香港既問題
我推
以前做議辦,好多時懶就直接用1823app做case, 快靚正
整路水浸之類民生野都好快搞掂

唔想公開身份嘅,留個假名,開個新email都得

即刻dl app啦
佢點解點諗其實唔難理解
因為佢身邊既人都係咁做
多做多錯, 少做少錯, 唔做唔錯
冇投訴就唔做野
唔洗/唔識做決策, 只係識聽指示
問題係, 低級公務員你做好你既奴才問題不大
但再上級權力大, 要做決策, 唔係用對付小奴才既方法就可以如願
其實你睇返政府官方發言都無你咁極端

政府聽到樓巿問題都會話增加長遠供應
而增加供應需要土地
改變土地用途就需要巿民共識

先唔論呢個係咪可行有用嘅方法
但至少佢都會消化民意提出方案領導尋求共識
比起你口中嘅嘅政府有用得多

-----
我睇題目spin 到咁遠係因為你唔願意承認有啲民意即時透過所謂正確渠道反映亦唔一定簡單有解的

第一係同既有政策相矛盾嘅事
即使只係本土政策都未必會搞
例如政府大幅干預巿場

第二係涉及社會矛盾嘅事
百萬人與百萬人持對立意見
甚至十萬人與百萬人對立要點做
並不一定能顧及雙方意願

第三係無能力做嘅事
呢個世界有好多嘢唔係想就一定做到
小至管好班𡃁大至砌靚盤數
無能力做你拎支槍指住佢都做唔好

-----
講咁多我只係想話
頂樓講嘅嘢本來無乜問題

但呢個社會好多積存且嚴重嘅問題都離唔開上面三種
只需要正確反映就解決到嘅事都係如爭取斑馬線嘅一般事務
不能一概而論
重遊行已經係笑話
打1823
乜都可以打1823
誠心祈禱
係人都知同有無support係兩回事
而家係要有個明確既訴求同人數俾壓力政府啫 低成本到咁根本無壞 最多係驚俾其他政黨騎劫啫。
好奇怪嘅會員,金字塔個post同呢個post嘅質素真係差好遠
其實你講咁多bam佢個方法ge同時 你又有無更好ge方法 令到哩個你覺得“識自己搵問題去解決ge政府”解決番依家一直存在ge問題呢? 起碼佢都識教人點樣投訴最有效 但係我睇唔到你講個更有效ge方法去投訴 你講到起碼可以幫我省下時間啊
其實樓主內文打1823就夠
天真啲咁問 説好的一國兩制?唔聽佢話可以做到啲咩? 同埋想問呢樣干預係幾時開始?
留名
唔推唔係香港族族人
一味反仲要離題九丈遠, 細既有好多人既投訴經驗, 大既23條遊行同反負資產遊行都係例子.
講唔得講到下世都得, 而家都係一個低成本簡單易明既做法, 叫大家遊行唔會俾班政棍騎劫, 要有明確既民生主題. 反黎做乜.
高章既手法就靠你喇, 希望你有高見la.
用樓主想表達個意思 搵啱方法去投訴完 個垃圾政府會開file做野 而做唔做到野 解唔解決到個問題係之後ge事。 但係你連投訴都唔去做 或者亂咁黎咁投訴 政府就唔會識自己去主動解決 或者都唔知你想點而唔理你 file都唔洗開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞