做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
我日日都SEND EMAIL屌,,,CSO,FSO,CEO<--呢3個冇一個會回EMAIL,,
連用1823話會轉介去差人,而家差人都唔撚理我,,,1823好ON9
政治野佢唔會騷你
小型民生野先得
謝謝你於2018年04月12日給「1823」的電郵。

為了更有效地跟進你的個案,請你提供以下資料﹕

- 請提供你所需要查詢 / 建議的內容詳情,以便本中心進一步跟進。

如有任何查詢,歡迎與我們的職員聯絡。

成日答九我

打漏左,內文咪問你想問乜,人地唔明你問乜係無野答到你
基本上唔係,因為如果我直接SEND去有關部門,會答1823而家怕9左我
唔明你講乜
投訴要有效
一定要知程序
認真post要推
push
公屋定私樓?

公屋呢,只要屋邨經理肯,每個候選人都可以做家訪。當然有限時,好似朝9晚10。過咗時間你先投訴到。

你見到工賊但見唔到白鴿,可能白鴿無時間啫
學到野
得22 個政府部門有參與1823
1823 有呢d 部門既database , 可以答到基本查詢
重點係1823 係會主動幫你同呢d 參興部門追數,要求佢地期限到個陣畀到個回覆
個期限就視乎部門而訂,你可以問下幾時有初步/正式回覆

至於政府部門,但無參加1823
eg 水務、地政(大部份事項) , 佢地有自己專負既查詢投訴熱線, 你打去1823 佢地會叫你直接搵佢地好d
如果你有野急問,都係直接搵返個部門好
當然你堅持,1823 都會幫你開case,但就等於代你send email 咁,唔會幫你追數

公營機構,eg 消費者委員會
純粹代send email , 唔會追數,如果個部門回覆,1823 唔會再通知你
呢d 你真係直接搵部門喇,盞浪費時間係到等

1823 最有用係清理冧樹。 打風之後,班人24 小時無休,打風都返工...
四圍d 冧樹就可以搵佢地清,你講清楚棵樹情況,佢就會即時幫你搵部門清,當然無危險性既要等一等。
1823真係好撚有好
之前其他post都有提過,同樓主講既差不多,要有重點,唔好太多野炒埋一碟,分開啲,因為太多野有時會失左焦,你想進一步跟就會出現問,例如分唔到邊個政府部門跟,或者幾個部門都有份,結果係跟完好似無跟咁,同埋1823有時係9吓9吓,唔知邊個部門跟,要你自己講明跟咩例射去邊個部門。
好似之前1823射左俾食環跟,食環hea9我,話唔關佢事,仲兇9我話要攞多啲資料轉俾好人跟
之後唔9理佢,日日寫清楚日期時間地點,例如9點正,12點正,寫明同上一隻case無關,例如蝗蟲乞衣,今日乞同前日乞,係犯兩次法,唔係一次,分別日日開一個file,一星期唔郁,投訴埋區議員,再唔郁,齊料去申訴專員。食環唔做野就日日收投訴,日日經1823覆電郵,覆得慢可以屌9佢,9覆可以當佢唔做嘢,好似上面俾人hea,話唔知你講咩既,正囉,佢問你一條,你問返佢十條,問啲資料性既,好似近一年有幾多同類個案,相關個案性質,記錄,總之就係問啲好難短時間處理到但又可以答到既問題,要佢不斷搵資料,做一個煩撚,煩到佢仆街,好快見效
咁當然你唔好投訴啲無謂野曬精力啦,佢肯跟都無意思
都唔係,我試過send完都係hea9我,繼續做煩撚,記低曬資料,佢用得越多時間,咁之後就插得深啲,佢慢慢覆我慢慢玩
乞衣點解係食環搞?
佢唔答你有關資料都得啦
你玩佢係為咩先?
打個比喻啫 我有十隻八隻case跟緊,無謂自爆
錯比喻,乞衣應該係好人,打當區警處有人即時跟好似係
唔可以唔答,公開性資料守則,佢有資料又唔涉及敏感資料就會答/選擇性回答,詳情可以上政府網睇,有曬例子
玩佢因爲唔做嘢,9hea個caae,試過問得好清楚,佢都話唔知我問乜,依家齊料俾左申訴專員,專員受理磨緊
專員見你9問或者無咩pt,有權開波就收你皮唔受,所以都要花唔少時間磨,政府部門肯跟/跟得ok就唔建議俾專員,無必要
做呢步

唔係我玩佢,係佢hea9左幾個月
利申,香港弱勢社群等等唔會攪。仆街商家或者公益利益行先
可以喺7仔買
留名
一句講晒
香港得政棍無領袖帶領做呢d野
其實可以留意吓雲海,陳雲海,好多部門當佢上賓,玩程序玩到癲
不過佢都平收山,連佢都覺得港豬無得救
半收山
你問食環資料玩佢係因為佢hea 你啲咩先?
因為case 一定按重要性嚴重性分先後次序處理
不如講返點解乞兒可以咁多部門都話唔關事。

首先身處位置,係馬路邊皮、天橋及隧道,可以係路政,甚至最極端係行人專用區,運輸署都可以加口話阻交通;馬路邊的公家地可以係地政,然後食環有個傾向係一係路政地政地頭就唔做野,由是小販好中意企正係路政範圍;

咁賣藝行乞,食環又可以話佢唔太多藝,用唔到公眾娛樂來跟;

而食環真係可以做,只係「行乞人士對區內居民造成滋擾及不便屬其他有關政府部門的管理範圍。食環署會留意有關地點的街道潔淨情況。」

跟住你可以搵警察,落「對乞取施捨的人的懲罰」甚至「在公眾地方犯的妨擾罪」,但警察唔經1823,你搵1823佢都係頂返去畀警區負責部門跟,咁一般雖然接電話班文職/等退休都好聲好氣,但遠水救唔到近火,佢都係勸你開FILE多
雲海上連登
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞