做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
如果將一個模糊/複雜既問題,針對性咁拆開,指定要政府某個部門負責呢一個concrete既問題,咁果個政府部門就一定要開file同你跟

我估大約係咁既意思

不過當然唔係樣樣野都話可以咁易做到,始終有D問題係複雜D。
但能夠將個意見轉譯、傳達入到去政府個遊戲方法入面,佢就一定要陪你玩落去
其實keep住投訴左好多年啦
報紙新聞乜都上過
日日都有人報警搵區議員
professional grade點會驚呢D,跟足程序無犯錯就得
要一班人走出黎 為同一目的真心難。同埋就算搞,總會有部分人去表達埋其他意見。
只係理想同現實問題
push
咁一定la.
最緊要個線頭係邊, 針對番O個個官就好有效.
所以唔係投訴樓價過高, 係要出黎話有幾多人上唔到樓.
二十萬就二十萬, 三十萬就三十萬, 有錢無錢都唔係重點, 因為到時政府就死掂呢個數交出黎.
唔係俾人捉住話佢無做野, 有咩事就可以郁你.
但係之前同通訊局投訴完tvb都好似無咩用
岩岩醒起
香港免費電視牌照, 單一議題, 有12萬人出黎, 政府冇理, 係咩原因呢, 可唔可以解釋下
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%85%8D%E8%B2%BB%E9%9B%BB%E8%A6%96%E7%89%8C%E7%85%A7%E7%88%AD%E8%AD%B0
1823投訴過旺角潮聯紅van,好似都無咩用
你又啱
關於商業機構營運當然唔同la.
唔通做工程既搵班人去遊行叫政府判野俾佢做政府又聽咩.
做左會有反效果tim.
你一講班憤青做多左模糊焦點
佢地就會話無論做乜都被正苦spin去衰野架喇
你搞錯咗
幾多人有樓人均收入資產全部都有數講都講到口臭
但政府講到明政策唔係幫人上樓而係穩定經濟
唔係人多就有用
呢個係公眾地區既政策, 你投訴最多係有人去處理個投訴叫人靜啲.
但要收個區皮就要組番咁上既人數既遊行, 如果支持方無你咁搭馬, 基本上個區就收硬皮.
而家係違泊呀
邊個講, 習近平講呀.
個班人搞唔掂咪俾人out出局就係咁簡單. 邊個人既利益都係要權, 你要針對呢一點打.
違泊夠日日有人投訴 (當然大部分係附近車位業住投訴)
之後啲差佬嫌煩每次去到都打電話俾車主叫佢嚟揸走唔抄
等投訴啲人無癮
高質post
違列泊車呀傻閪
用下個腦先講野好唔好?
就算要搞遊行
屌樓價太貴
最好要清晰表達埋解決方案。

係要增加土地供應?
介唔介意移山填海?
出售現有公屋俾市民?
重推租者置其屋政策?
政府因地平,少左賣地收入, 介唔介意增加稅率?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞