做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
你既方法好處係坐監呀, 有咩咁好呀? 講完出黎有無笑自己on鳩呀?
一早意識到好多問題俾政棍spin都九丈遠, 討論永遠唔貼題.
呢個先係問題, 而家要清源將個訴求表達番出黎, 唔會俾政棍同媒體把弄.
係#168度講左
「如果你針對既係點玩「低層」公務員, 你講既好有用
但如果係講既係點影響施政方向, 我只能當你係到誤導人」
所以我只針對佢誤導人個部分黎講

而家係樓主主張, 政府唔做野係因為市民冇就單一議題集會, 所以如果做到就可以令政府做野
而我認為樓主並無提出足夠理據去支持佢既主張
之前都提左, 要眾多市民就一議題達成連具體解決辦法都一致既共識, 而且企出黎, 係十分困難既事, 所以就呢方面黎講, 佢並無提出可實行既解決方法
其次, 就算真係做到, 佢都無理據支持只要咁做政府就會做野

而家係樓主提出「誤導人」既主張, 所以澄清/提出理據係佢既責任
至於我有冇咩良策, 就算有, 都同呢個post無關, 我樂意分享既會自己出post
姐係要做中国人 共享中国榮耀啦
事實上係
1823或者email政府都要搵條友招呼你,又要限時作答,答完仲可以再問 follow up,識玩其實可以玩好耐
但係咁樣都只係影響到班中級公墓員好撚忙,如果你想要屌鳩班無腦政治任命膠層,直接去立法會或者趁佢地去活動場合仲好

利申:中級公墓員
copy from wiki
https://zh.wikipedia.org/wiki/2003%E5%B9%B4%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B8%83%E4%B8%80%E9%81%8A%E8%A1%8C

3時,民間人權陣線在大會宣讀宣言後,遊行隊伍開始起步,由維園足球場出發,經怡和街、軒尼詩道、金鐘道、皇后大道中,最後抵達位於炮台裡的中區政府合署。很多參加者均穿著黑色衣服,帶同標語、貼紙,高叫反對23條口號及其他不同訴求,如要求董建華下台、官員梁錦松、葉劉淑儀辭職、加快民主步伐等,也有人高喊「打倒民建聯」。亦有遊行人士不滿特區政府處理SARS的手法,導致近300人染病死亡的悲劇,要求追究責任。

03年遊行係唔係有用本來就成疑
如果失敗, 樓主可以話係多議題所以失敗
如果成功, 你又可以講成明確主題所以有效
立於不敗之地
鐵飯碗 咁好福利人工準時收工 唔洗做啊? 難為出面私人公司果d日日ot 逗得雞碎咁多
呢樣野又無可厚非既

有時係訴求太多,難分先後.
唔算大事 如果少少地區議會選舉呢
上次淫賤聯黎我果層洗樓 去左1823投訴佢最終唔成立
From wiki
2003年香港七一遊行是香港特別行政區成立以來最大規模的遊行之一,在2003年7月1日舉行,由香港民間人權陣線籌辦,目的主要是為反對《香港基本法》第23條的立法。
好似你話要做到一個統一議題個個有一致目的係好難。 但係03年個遊行有個好明確目的就係唔俾23條立法
你話03年遊行有無用係存疑 但係23條無立到都係因為哩個遊行之後先得wor 咁點存疑呢? 又點會有你個如果XXX呢?
認真,我見到有咩都會上1823屌鳩佢

乜都屌,有人食煙屌,巴士甩班屌,條巷擺晒雜物屌,街喉漏水屌
食煙嗰個喺之前話成功檢控過,所以都冇見到繼續食了

之前有report過僭建但搵唔返個email

總之見到,影相,擺上1823app,就有專員幫你refer
一條龍,方便到唔信
大佬你既職責就係做呢d野嫁啦
合理又有問題既一定要處理嫁啦
要怪就怪以前d老屎忽唔撚搞
btw 想喺到讚吓水務署,咁多次投訴嚟講佢真係做得好快
TPB入紙反對規劃差不多係最易成功的玩法

試過一條友講起商廈會塞到死,成個住宅改商廈重建Plan真係Ban左
1823 唔係萬能

得某部份部門合作,唔係乜野問題打1823就ok

主要解決民生野,小問題多,大問題政策就無乜作用

你打1823有專人覆,有專人跟,開file, 其實唔係咩特別既野,政府一日都唔知開幾多個file, 你估個個都咁重要

所謂投訴基本上好多野都係流水式官腔稿,唔會有第二d字眼,因為政府得一個答案,所以打1823投訴無乜特別,當係一個比人發洩既渠道

低層中層公墓員花好多時間資源去處理呢d投訴,反而仲拖慢左運作,苦既係底果批人
加上依家d人怨氣好重,以為政府仲係以前無野做好hea好舒服,同埋有無理乜都屌左先,又唔理解點解政府要咁做,總之影響到我就唔得你要改呢d心態,變相政府士氣好差

一個政策或者措施會影響到好多個唔同群組,你一改少少, 受影響既a投訴你, 無事既b唔會出聲唔會支持,因為a唔明白個措施原來影響緊幾班人,要取平衡,總之你影響到我就要投訴

B無事無幹唔出聲支持,下次政府就著a既意見改一改,到影響到b又無限loop, 變相政府睇到既只係投訴既一面,有d野會忽略左

投訴係一個表達途徑,有時讚或者比意見都係一種

利申:政府d contractor
立唔成最直接原因係田北俊辭職, 立法會唔夠票
當然你可以話田北俊辭職係因為個遊行

03遊行「主題」的確係23條
但23條最多係導火線, 多人去既原因wiki都有講我就唔重覆
而由眾多誘因導致既遊行, 訴求自然唔係得一個, 要解決亦唔係係單一議題上做野咁簡單
所以「表」黎講03遊行「主題」的確係23條, 「裡」黎講03遊行係對政府各方面不滿所致

而樓主所指既單議題, 相信唔係表面立個「主題」, 實際上各人叫既係唔同口號
如果樓主所指既, 真係淨係表面立個「主題」就得, 咁我都同意係一試無妨
萬國郵政要求喎
把自己看得那麼高
email to 1823
用1823投訴港豬澳大橋貪污有冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞