做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
一早講左 成班凈係識係到屌
民主黨
同埋郵票機得郵局先有 城市售票網都密過佢
喺體育館/圖書館整多幾部都好吖
同意!

對付官僚要用官僚既方法反應仲快。上次學資處搞d野,打十萬個電話都冇人聽,但send一個email一星期內搞惦左
講樣俾你地知,泛民好多時做d野都係冇明確目標/扮落力做
講到明話要港獨果d呢係弱智,你係真搞獨立又點會四圍講,連滲透都未做到就已經被共匪滲透左
你唔講我都唔覺
真係好撚落後
同d 廢中廢老wechat 互屌一樣
我做果個部門,一有人投訴好撚緊張
白紙黑字寫埋返黎仲大獲
被人投訴果個同事要見高層照肺
班飯民梗係唔會叫你地去投訴啦
岩阿,其他部門係點我就唔知,td就一直面對好幾個痴線佬,
全部都好識玩日日投訴,有晒證據,又嘈埋區議員,巴士公司,
令到班TO叫晒老母,開晒file,又要約佢開會
同佢食飯,一齊site visit,
威到可以打直線上黎吹水,約開會

如其有乜都上網開個post,不如好似樓主咁講,用正確方法去開個file慢慢玩好過
反正個個10萬8萬,唔撚洗做咩
年中郵寄唔少投訴信比政府
例如d工人緊急維修完交通燈,set錯行人燈時間都即刻寫信比路政。
某年DSE某政府部門出錯
我寫英文投訴信寫到佢要郵寄加打電話解釋成件事
香港人好熱衷投訴架
投訴完冇錢收冇著數拎冇 coupon 冇 mileage 香港人鬼會投訴咩
香港人投訴得都係搲嘢多

睇下 UO 個page 就知
其實個個部門都好撚驚人投訴
因為有晒record
有少少差錯都見報
講得岩
香港人連遊行都要好似小學生咁捉住隻手去教
去邊度投訴部份刊物將香港英文名從Hong Kong改成Xiang Gang?
講得好呀,你睇職工盟banner叫人五月一出黎遊行就知幾撚冇焦點

對於社區問題,最原始寫信、email、1823係最直接解決到;我成日都咁做,佢一定要搵個人定期向投訴人匯報進度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞