做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
有道理
用正確方法屌政府有咩用? 都唔會做野
講開中共
就講爭取普選問題

中共根本就係對民主有保留
擔心民主化會亂

香港要做的
係說服中共中央,普選對中共、中國人、中國政府、香港人、香港政府五方面都有好處。

搞抗爭係冇意義,
因為中共唔係同你玩呢套,
相反自證證明中央的擔心是合理,
原來普選真係會亂。

唉,應遊行抗議的議題,冇人抗議。
唔應遊行抗議的議題,就萬人抗議。
香港咁搞下去,想唔死都難
Lm
同中共講證明
同先鋒黨爭阿頭做,梗係肉身消滅你啦,成個共產黨蘇維埃歷史在前

好不幸地,歷史係講緊只有係共產黨好衰弱時,東歐先真正爭取到真普選
遊行真係冇撚用,都唔團結去抗議一樣野,成日好似小圈子咁各有各行,你講呢樣佢講第二樣
1,3,4 就算一半既香港人認同,出黎遊行抗爭都改唔到
2 我諗唔到會有幾多人因為呢樣野而出聲
係說服中共中央,普選對中共、中國人、中國政府、香港人、香港政府五方面都有好處。

你SURE呢個真係事實??
其實咁先正路
有幾多個單一議題可以話CALL到咁多一咁齊心
推撚爆佢
粉嶺高球會呢
棕地呢
每日150個呢
未郁呢堆前諗個十幾廿年先見效既移山填海
短期供應問題無解決過
所謂政府少左既收入,望下而家庫房水浸左幾多錢,有突唔止啦

樓主除左提醒叫人寫信可能有用之外
其他口吻根本係親政府親官僚
lm
Email生成器好似係會減分
不過好過唔send
我以前做嗰嗰 日日有人mon住
你投訴邊方面嘅野?噪音/入大廈範圍/侵害你私隱/淨係俾民建聯入大廈但係唔俾其他政黨?
咁好多事都有政治成份
但唔代表完全關政治事
而且樓價同內地關係唔太大
大陸高官、有錢佬鬼fucking care香港層樓咩

反而是香港既得利益者仲難搞

舉個例子,內地都有滴滴
但香港點解乜嘢call車app都冇
就係因為唔可以斷既得利益者米路
的士牌600幾萬呀
另外,大陸都反炒樓
限價限售 一手樓平過2手樓 壓樓價勁過香港
你試下香港限價限售
你以為大陸最大聲反對?你睇下邊個最大利益先啦

唔可以下下拉落大陸到 樣樣都鬧大陸
有時反而香港既得利益者阻礙社會前進嘅阻力更大
例如call車app,電子支付,甚至樓價
你睇下邊個反對得最大聲?

仲有人話政府應該研究壓樓價 又唔影響民生 甚至衰退 鬼唔知咩 做到先得嫁
一來既得利益者反對力度大
二來政府賣地有收益
三來樓價唔係話壓就壓

經濟咁易 日本就唔使衰退咁多年 樣樣嘢綁手綁腳唔敢亂試
有冇辦法可以令政府搞個港版白宮請願網出嚟?
有咗請願網 鍵盤戰士戰力大升500倍都得
有咩分別
原來係你, 以前keyboard 按gr就搵到 依家按U要用滑鼠拉低一行先揾到
之前我住果度巴士成日早上唔夠車脫班,
比我追擊到巴士公司唔敢派唔夠車黎我條線
我玩到坐係度計住佢咩車咩編號,再要求運輸署提供果幾班車開車同到達終點時間
發覺經常比人CUT左2班,而家補返足好幾多

最近就追擊緊酒牌局對有間酒吧過左6點唔關門窗呢個發牌條件

同埋追擊緊附近衛生問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞