做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
其實1823 投訴都係冇咩用
最多咪寫返個report
用返一式一樣嘅官話答返個投訴人
之前做過LCSD前線
完全都冇人當投訴係咩一回事
咁可能都睇部門
我果邊會記錄在案
隔一段時間會拿出黎討論
係時候集結連登力量
其實有返咁上下年紀都知當年啲遊行係抗議樓價低,甚至可以講 23 條嗰次大部分港豬都唔知 23 條係咩,只係因為變晒負資產,頂唔順,要走出來

推高樓價,政府班高官、政黨堆議員、富商,全部都係得益者。

換轉角度,推低樓價,官同議員都係受害者,仲要同當年堆人為敵,你就明點解樓價唔會用手段去推跌,只係大家等佢自然爆。

所以旨望議員搞樓價高遊行真係得啖笑
所以你既目的係說服市民去做一樣高難度既野, 然後市民做唔到就可以將政府唔做野既責任推落市民到?
你係冇證明到你講做法係有用
情況就如神棍同你講
你只要誠心信佢, 做齊ABCDE咁多樣野樓價就會跌
然後一係你做唔到
一係你做到, 然後樓價冇跌, 但佢會同你講係因為你未夠誠心先至唔得
每日都打去反映
唔好比150個人落來啦
成條街都係新香港人
好撚辛苦啊
仲有要搞遊行
屌樓價太貴
最好要清晰表達埋解決方案。

例如「抗議樓價太高,要求增加土地供應,重推租者置其屋計劃」
咁就好辦事

點解?
樓價高,有幾個解決方案
但各有利弊和爭議,
最終好多因爭議擱置。
例子係新界東北發展計劃。

要增加土地供應?
介唔介意移山填海?
出售現有公屋俾市民?
重推租者置其屋政策?
政府因地平,少左賣地收入, 介唔介意增加稅率?
講咗投訴正確係有用
好多人唔識投訴姐 不過當你冇合理理由投訴 你個大名就會畀該署人士覺得你根本係痴線 玩多幾次就知你咩料
其實唔難。
只要有一個遊行主題,係例如「抗議樓價太高,要求增加土地供應,重推租者置其屋計劃」,有幾十萬人參加,就好辦事。
唔好係到講廢話, 上面迴避完問題, 下面又當冇見過拎返出黎講
上面已經問完
政府咁聽民意, 點解唔搞公投咨詢? 定政府認為民意只能由單一議題既遊行示威到黎?
所以你同神棍有咩分別?
咨詢? 新界東北發展計劃咪死左 lor。
公投?大陸唔俾。
你先似港女發脾氣。
講左一推問題,但唔清晰欠主題,叫你表達清晰一些都唔肯,倒底想點?
死左, 點死? 因為政府唔理民意
你都仲好意思拎出黎講
民意唔清晰 ,矛盾,請問政府點理會?
咁咪同港女和細路仔發脾氣一樣。
Pish
又話樓價高,又要保護本地農民
倒底你想點?
以前投訴過兩個足球場太舊太爛,好似一年之內就翻新咗
問題好簡單, 係你答唔出係, 一直迴避
你主張只要多人有單一具體訴求出黎, 政府就會順從
我要求既係你比理據去支持
香港電視單野係一反例, 你當見唔到
你從來都冇直接答呢個問題
只係提出一D唔關事既野, 而我只係指出你提出既野係唔關事
你覺得我欠主題, 係因為你一直係到東拉西扯緊
自己睇新聞啦

你自以為樣樣嘢都係簡單有解而決策者唔做用群眾壓力逼佢做
但有啲嘢係決策者根本唔識做或者唔想做

樓巿係一個好難解o既問題
首先唔可以令資產價格突然大幅下跌
然後低稅港唔可以過度增加政府經常性開支

要人人有樓而無嚴重副作用班官都諗唔到
你有橋麻煩分享下
否則莫講話二十萬人
就算二十萬人每人加支鎗佢做唔到都係做唔到

如果佢隨口噏話得就真係好似董伯咁俾人out喇
講到為香港要生要死但搞次遊行又咁多野講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞