(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(13)

1001 回覆
160 Like 4 Dislike
春巴明顯係想搞哂我地鐘意既角色molamola
死妹釘 幾時又變咗受歡迎角色
又sporty又羽毛球隊又似蘇麗珊
其實好正
唔好再燈啦

唔好搞佢啦
我決定棄故了。

原因係我覺得而家已經冇咗當初睇呢個估嘅感覺,我相信大部份追呢個故嘅巴絲打都係為咗尋找自己過去左嘅中學時光而代入呢個故事。

但去到中後期混入黑社會元素,甚至將主角寫到越嚟越利害,異於常人,不難令到我感覺到開始離地。

不過亦都要多謝作者,校園戀愛篇的確為我勾起不少中學回憶

最後想講既係,祝春巴出書成功同埋唔好因爲要出書而改變你寫呢篇故事嘅初衷同風格
多謝爸打一直以來的支持
依個其實唔係純愛故
係人生故
除了預知到未來外 我無加任何異於常人嘅能力畀主角
佢比同年人多廿年經驗
如果一個人多廿年閱歷加預知未來
實會食住同年嘅人

我嘗試加唔同元素落個故事到
可能我能力未夠
駕馭得唔好

我想出實體書
但唔係太著重錢
寧願將啲版稅用嚟做好件事

唔理出唔出書
都希望寫好個故事
我唔會棄故住,但我其實一早覺得主角有d 違反原意,比如強吻呢類,一個正常成年人仲有周詳計劃,無可能會強吻個同學。但你話神化主角能力我又覺得唔會,始終永遠有人幫再加上預知能力至做得到。只不過有少少好彩過龍至會誇張。

希望之後故事主線可以比較合符預設
其實我依家執緊啲文

覺得有好多不足嘅地方

覺得好多地方都可以做好啲
強吻女同學係輸賭賭輸咗
男人痕起上嚟
狼過佢大有人在

又唔可以用好彩嚟講
有啲人做野打起咗信心
做野做得順
旁人睇會覺到佢好彩

我相信好多人都經歷過
當你做野順
個運勢真係會強啲

咁解釋會唔會好啲
強吻,仲弱智過弱智峯
如果志志狼到呢個地步,應該一早強吻班倫敦金雞啦
話時話應該強吻完搞埋再跳樓,反正一切reset ,無限輪迴有無得諗?到時看破一切,連蝴蝶效應都可以預知得到,仲唔變李嘉誠?
因為心態上的問題
輸身家 信心盡失
自我形象低
我一早寫主角嘅性格懦弱怕事

死過翻生
返翻過去
經歷咁嘅大變
佢嘅性格心態都慢慢轉變
好似佢替阿興出頭
都掙扎過一陣

之後做野越嚟越順
個人都意氣風發

佢最後都後悔咁樣做
不過如果話咁多戲劇性
我就真係無野好講
始終依個係小說
有巧合同戲劇性係必須
我覺得絕大部分都合理
當然一黎係小說
二黎強吻個啲,男人有時短路起上黎咩都做得出啦
戲劇性無問題,因為戲劇就要有戲劇性
今晚有無文呢?
無都唔緊要,慢慢寫,唔斷就得
今晚應該無文

各位早抖
無都唔緊要,慢慢寫,唔斷就得

Push
我第一次睇呢個故,個心態都跟住變左。
成日提自己,你唔係成皇志,衰左無得restart,所以要把握每一日,每一個機會,唔好令自己後悔。
我反而會諗 如果restart 會唔會返左去1998年
唔會,restart你會變左條精蟲,仲要爭唔贏,無得出世
春巴加油
強吻,仲弱智過弱智峯
如果志志狼到呢個地步,應該一早強吻班倫敦金雞啦
話時話應該強吻完搞埋再跳樓,反正一切reset ,無限輪迴有無得諗?到時看破一切,連蝴蝶效應都可以預知得到,仲唔變李嘉誠?
因為心態上的問題
輸身家 信心盡失
自我形象低

死過翻生
返翻過去
經歷咁嘅大變
佢嘅性格心態都慢慢轉變
好似佢替阿興出頭
都掙扎過一陣

之後做野越嚟越順
個人都意氣風發

佢最後都後悔咁樣做
成日提自己,你唔係成皇志,衰左無得restart,所以要把握每一日,每一個機會,唔好令自己後悔。

我一直都想問春巴點解會寫係98年,係咪有咩特別原因
因為心態上的問題
輸身家 信心盡失
自我形象低

死過翻生
返翻過去
經歷咁嘅大變
佢嘅性格心態都慢慢轉變
好似佢替阿興出頭
都掙扎過一陣

之後做野越嚟越順
個人都意氣風發

佢最後都後悔咁樣做
唔會,restart你會變左條精蟲,仲要爭唔贏,無得出世
春巴加油

比我返去98年,我實會游慢啲,等第二個代替我
春巴加油,就算點我都會支持你
楊鳳瑤與湯仲謀在青衣海濱長廊踱步,楊鳳瑤曾經與湯仲謀有數面之緣,因為他的外貌酷似自己喜歡的偶像。她知道他的風評不太好,又與成皇志有仇怨,可是他好歹亦救了自己,她應該要向對方道謝的。

「頭先真係唔該晒啊!」

「妳頭先諗咩諗到咁入神啊?嗰個阿叔抽咗妳咁耐水,妳都唔發覺?」

「我…諗緊聽日啲功課嘖!」

湯仲謀瞥了楊鳳瑤的校徽一眼,道:「我以前都係喺依間學校讀書,見到啲師弟師妹畀人蝦,我忍唔住出手。」

「其實我唔係你啲師妹,我地中一係同級同學嚟,我仲知道你叫湯仲謀添。」

「咦!乜原來妳同我同一級架,嗰陣我成日唔返學,唔係好記得啲同學點樣喇!」

「我以前留長頭髮,依家剪短咗。」

湯仲謀細細端詳著楊鳳瑤的臉孔,楊鳳瑤感到有點不好意思,尷尬地問道:「咩事啊?」

「妳真係有啲面善喎!」

楊鳳瑤囁嚅道:「其實最近我地都見過面,之前喺阿益拳館,成皇志同朱斌仔打拳嗰次。」

湯仲謀聽到成皇志的名字,臉上微微色變,反問道:「妳係成皇志啲朋友?」

楊鳳瑤緩緩點頭。

「你知道我同佢啲野?」

「知道啲。」

楊鳳瑤知對內情知道得不太清楚,只知道布正麗與成皇志認為湯仲謀害死了顧琛琛。

湯仲謀笑了笑,道:「你係成皇志嘅朋友,咁妳應該都好憎我啦?」

想起成皇志己經與柳豔在一起,她不太願意別人把她與成皇志拉在一起,她道:「依啲係你同佢之間嘅事,唔關我事。」

「太好喇!我仲以為因為妳係成皇志嘅朋友,妳會好憎我添。」

湯仲謀這句說話有點曖昧成份,楊鳳瑤有些疑惑,心想:「佢依句說話係咩意思呢?」

湯仲謀凝視著楊鳳瑤,道:「既然妳唔憎我,我地係咪可以交個朋友啊?」

面對湯仲謀的迫視,楊鳳瑤的心跳得很厲害,湯仲謀有種讓她難以抗拒的魔力。

恰巧楊鳳瑤的手機響起,姐姐致電給她:「鳳瑤,妳喺邊啊?差唔多食飯喇!快啲返嚟啦!」

楊鳳瑤藉此機會,向湯仲謀道別,道:「屋企人催我返屋企啊!我走先喇!多謝你頭先救咗我。」

湯仲謀瞧著楊鳳瑤急沖沖離去的背影,他的臉上漾出了一個意義不明的微笑。
柳豔在審閱陳依官交給她的稿件,這是陳依官以她的故事作藍本寫成的小說。

柳豔看完很滿意,盛讚陳依官寫得很好。,於是我們把這篇文章在校園報刊登。

自從第二期的校園報出版後,我和柳豔都感到同學們的諷笑和輕蔑目光少了很多,有些女同學還走過來對柳豔說加油。

布正麗看到這情形邀功道:「係咪啊?我都話依招得架啦!」

我道:「今次真係妳最醒喇!」

柳豔亦道:「多謝妳啊!布甸。」

「想多謝我,就請食飯啦!」
這時,我見柳豔用手掩著嘴巴,我問道:「豔姐,妳唔舒服啊?」

柳豔道:「我去一去洗手間先。」

柳豔走到了洗手間,對著馬桶嘔吐。

布正麗有點擔心柳豔,她亦尾隨對方走進了洗手間,看見柳豔嘔吐,她還遞上紙巾。

「柳豔,妳見點啊?」

柳豔以紙巾抺嘴,道:「無咩野!可能近排壓力大,有啲作悶作嘔嘖!」

布正麗道:「哦!妳無事,我出返去先喇!」

布正麗離開後,柳豔想到自己的月經好像還沒有來,而最近她經常噁心嘔吐。

突然出現這些徵狀,難道…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞