(窮撚)有無人試過夾錢買車

629 回覆
4 Like 424 Dislike
本來想認真講下經驗,但追到live見樓主咁樣,蹝鳩氣

利申:想搵朋友夾錢買穿梭機,求意見

無夾過無資格比意見

樓豬有無諗過,其實你既經濟基礎好雞,基本上無朋友就攪唔掂?如果朋友唔玩,咁你食唔食到呢?

另外,以你係post 入面既態度,先唔理你會買到咩質素既車,但我信你一年內必炒,重要車條女?唔好害到人地無左個女啦

利申:有牌,無車,成鳩日坐uber
遲啲可能樓主會再開post問有無人試過夾錢爆房
基本錢其實都係不外乎夜泊同油錢
平分夜泊你3000 蚊

學生哥當你唔係日日出車番學放學,每星期當你6舊水
1) 每次出車入番滿
2) 大方平分

但傷感情既事真係比較煩, 我念到四個問題你睇下大家解唔解決到

1/ 大時大節點用車,撞日子用車;
難度個個情人聖誕都一齊過? 部車塞唔塞到 3-4 pair 情侶呀?

2/ 點退車? 萬一有人唔再想再用部車,夜泊個價就小左人分,頂唔頂到?

3/ 唔好彩有石仔整烈左小小車頭玻璃, 無爆問題又唔大,點投票整唔整好? 整又邊個負責?

4/ 到唔彩抄左車,要維修,其他人突然無得用又點處理?

除非你有個有錢仔同學包底,其餘人當租黎用之外,車都算係大資產,大家好兄弟無必要令咁多人一齊搵感情較飛。

Thanks 第二條問題我都R左頭 so far我諗唔到可以點 至於其他問題同朋友已有共識:夾得就預左 最緊要傾

依家就好聲好氣

到出左事就是旦一邊左推右推架啦
拆乜撚野姐拆,人地講俾你知個問題你就屌人無夾錢買車經驗,講真用腦分析都知唔可行啦,錢又唔係多,話你on9驚你嬲 難為啲巴絲仲肯答你問題,你覺得咁想做咪做囉,啲錢點拆係問你個fd ,你淨係要人支持你想法既話 翻屋企揾你老母傾啦

係智商問題啊

靜少少

Btw 講完個問題然後話我死都要照做 最後仲加句係我智商問題

由頭到尾我無表過態 用冷靜態度就咁同我講問到所在唔用粗口唔人生攻擊同埋理解清楚我立場係搵意見而唔係搵支持 唔可以嗎?

做人比少少素質。

素乜撚野質
平分夜泊你3000 蚊

1) 每次出車入番滿
2) 大方平分

但傷感情既事真係比較煩, 我念到四個問題你睇下大家解唔解決到

難度個個情人聖誕都一齊過? 部車塞唔塞到 3-4 pair 情侶呀?

2/ 點退車? 萬一有人唔再想再用部車,夜泊個價就小左人分,頂唔頂到?

3/ 唔好彩有石仔整烈左小小車頭玻璃, 無爆問題又唔大,點投票整唔整好? 整又邊個負責?

除非你有個有錢仔同學包底,其餘人當租黎用之外,車都算係大資產,大家好兄弟無必要令咁多人一齊搵感情較飛。

Thanks 第二條問題我都R左頭 so far我諗唔到可以點 至於其他問題同朋友已有共識:夾得就預左 最緊要傾

依家就好聲好氣

可能樓主係耶撚,係佢心入面呢個世界係無壞人

靜少少

做人比少少素質。

我素你老母質呀

屌係d仆街新移民大陸仔

唔怪得咁想夾車

出左咩事都可以射比個fd / 扮傻
平分夜泊你3000 蚊

1) 每次出車入番滿
2) 大方平分

依家就好聲好氣

DC9 玩急停個FD撞左尾 , 開價2皮 , 樓主係登記車主 , 自己食晒朋友走佬 , 最後老破
素質

樓主你係咪想買左軚車
有咩事大家fd都冇得做架啦 樓主三思呀
得閒搵親戚借架車陪你操下算啦,個幾千蚊慳番黎請人食餐好既咪算囉
簡單點講落車keep 車到時有乜事朋友著數車主食晒,罰錢事小,扣分啦, 撞人不顧而去啦, 樓主咁夠義氣,一定會食左佢啦係唔係
簡單點講落車keep 車到時有乜事朋友著數車主食晒,罰錢事小,扣分啦, 撞人不顧而去啦, 樓主咁夠義氣,一定會食左佢啦係唔係

落名係牌薄keep 車
十幾年前 我仲係中學雞 係老麥做part time 時 有兩pair同事分別夾錢買車
一邊就養左唔夠一年就劏左架車 經常嘈車既問題 而且一直呻一闊三大 養得好辛苦
另一邊 就揸左幾個月 架車係平安夜 沖左落海 車上有人因此死左 朋友內疚一世 賠償又唔知點處理
我睇到咁 自己當時考左牌都唔買車啦

小朋友 等你自己有能力先自己買車啦

利申 十幾年後既今日 有架馬莎 2架寶馬 兩架七人車同司機
既然樓主咁有自信實支持
香港地玩車根本就係屎忽痕既一樣"興趣"
絕大多數CASE都唔係一樣必須品
同玩耳機玩音響玩相機玩模型一鳩樣
而且絕對係高消費
你真係要有閒錢先好諗
同埋買2手車絕對要有買$10000車整車要用多$10000既概念
我亦都睇住我個朋友自己冇BUDGET養一架車走去同人夾
夾到自己要節衣縮食..叫佢出去遊車河都唔知一個月叫唔叫到一次
出親車就要諗過度過
咁樣玩車巴打你覺得真係會開心??

利申 月入17K養緊架錢七
正常渣所有洗費計晒平均都要成5,6K一個月
都試過無啦啦要拎多6K出黎大整架車
好彩屋企冇負擔 又冇女朋友
得閒渣出去係爽
但真係要諗下錢呢樣野..
底褲兩份著啊笨
睇樓主比人屌醒
仲好睇過個post 本身

上面有巴打夾錢買車 佢地無撞過total loss
但事實佢地係夾左買左揸緊 touchwood佢地撞左total loss都要拆架啦 最尾都要有個解決辦法 我就係想知如果有 佢地點搞 anyway無人有經驗無答案我都答你唔到

我唔明白點解你地個個都一黎就飛機大炮要打死我?又攻擊我話我智商問題?香港人就係好多你地依班on9仔,一味淨係識得屌9人,點解啲問題係拆唔掂,問題之中會有啲咩事發生,後果係點 依啲實際少少既答案你一樣都無啊屌

唔係樣樣嘢都有解決方法
最主要就係因為每個人人性都唔同
我反而唔明點解你講到樣樣嘢都有得拆咁

我回應你問嗰個case:
當你個friend 炒完total loss/攞咗去劏, 劏完出黎d 錢一人一半
你條氣會順? 你無啦啦蝕咗買車錢嗰part
咁叫你fd 補水定點? 補幾多?
呢d 有邊個答到你
如果角色調轉又點?
你到時又點賠俾個friend?
個friend 要求你賠足咁你又點?

有人咁做, 佢哋未遇到問題, 唔代表嗰個問題唔存在
到而家咁多人提你有呢堆問題存在
係咪預防勝於治療呢?
仲要係呢d 奇難雜症

你要照做其實冇人阻止你
不過話人之前用吓腦諗清楚人哋講咩先
從來冇人盲目屌鳩過你
嘢就解釋咗, 你自己睇完唔明都冇計

其實我一直無講過依啲問題唔存在

不如我話比你知我心目中既解決方案係點

鬧交打交屌7對方其實都係解決方案
最後都要有人拎錢出黎,依個係必然既結果,有結果就有過程,個過程就係我所謂既解決方案

又或者唔理架車 對其他人無損失唔洗賠 咁可能兩個都由佢 損失兩個一齊損 要夾就預左 事先講明 咁依個唔係就係解決辦法咩?

上述都係我虛構出黎,我標題都係問有無人有,加上我又無講過一定會夾同埋一定要硬碰硬去食曬啲奇難雜症,一直都係你地諗我點諗既野套用番係我身上然後話我係咁諗⋯⋯不如睇番咁多comment 我無話唔去預防 我都無話一定要搵方法治療 我係想睇下有無人有經驗
只不過講講下side track左好多問題出黎 然後你地就屌9我 然而個啲問題我無固定立場都未表過態 一直都係想尋求經驗分享

最後一樣野我要強調 無講過要照做

結論:我堅持係你地盲目屌9我,我一心想討論

講到呢句已經無必要講落去 無論個問題幾嚴重都 你都可以用呢個方法 你有左最壞情況下嘅方案 睇黎你已經準備好 去馬啦
睇樓主比人屌醒
仲好睇過個post 本身

屌到佢潛晒水

講多次,咪撚買車呀屌你老母
我都係後生仔,就快三年牌,住村屋
因為交通問題所以屋企焗住養車,所以十八歲朝早拎個張身分證晏晝去運輸處排期,屋企多個人識揸車載屋企人出入方便啲
依家終於有架98 年ek, 讀緊書,有part time, 牌費燕疏油錢都有能力負擔。利申老豆名,佢話我夠廿五夠三年牌先落我名。自己愛車,洗車換偈油打蠟,得閒換下燈呀搞下車機換水箱水check 乜油乜油都係自由搞,其實幾好玩,同朋友講下車經,學多啲嘢。
我明你諗咩,上面咁多位巴絲都係將最壞情況分享你知,可能佢地語氣未必咁好,但其實百屌會成材 之前都有啲無謂嘢想換,屋企人反對話多餘。諗多兩下其實都係為你好,利申同你一樣屋企唔富有,我無無父母幹
尋日爆咗軚,條路日日都咁行,就係咁唔妳彩要交學費嗰時又嚟多筆費用。陣間都去換,平平地又千幾二千銀,好多情況都要顧。
祝你好運啦,夾錢買乜買物都係一個信字。最緊要買咩車都好,顧及其他道路使用者,有品就得
如果想操車,咪攞你預左買車嘅錢去補下鐘過下手癮先囉。咪以為買左車就好過癮,除左要使錢,之後你好有可能會變成司機,d人有咩就搵你幫手載。假日你想出去玩你以為搵車位好容易?仲有好多煩野,定期要攞出去做保養維修都要時間。到時你會覺得搭車會舒服好多。
https://lihkg.com/thread/57169/page/1?ref=android

樓豬連拍拖都成個女人咁計計較較,有無禮物都開post數條女,有多餘錢溝下女你都執到啦,好多巴絲都講夾錢買車都要睇人,我覺得應該係你個朋友考慮應唔應該同你依個咁弱智咁斤斤計較既人夾囉 似係你到時撞左有咩洗費唔肯出錢囉

樓豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞