(窮撚)有無人試過夾錢買車

629 回覆
4 Like 424 Dislike
冇抓曬post,但樓主你有冇諗過保險果part?
曬post,但樓主你有冇諗過保險果part?

要同你夾邊黎得有錢?無錢就一定煩啦
邊個用完邊個入番油 好似的士交更打滿氣交車
邊個用車就提早講定先 邊個整花邊個賠囉

完全唔覺有咩問題存在

利申夾錢同朋友買accord
之前有個朋友叫我同佢一齊夾份買架車揸
但係諗諗吓買左都係佢揸多
而且大家都要租個車位
以免自己揸完無街位泊
同埋最怕佢係想改下車
諗住一人出一半都唔係好貴啫
到時你又焗住俾錢
如果你唔俾,佢實會話咩你而家無份用咩

都無錢重改車咩,但查實改黎為乜

我覺得佢唔係無錢,心態係搵水魚
話就話一齊養架車,其實唔想出咁大份
如果真係無錢到咁樣都唔會話夾份買車啦
去啦樓主,我都唔明同人夾錢養車有咩問題
俾d信心自己,買左架車返黎先
到時有問題再算啦,今朝有酒今朝醉

樓上班仆街係咁潑你冷水
一定係唔抵得你啱啱夠秤考完牌就有車揸又可以返學車囡囡
唔撚好理佢地,佢地吹到有咁大得咁大阻止你肯定係別有用心

加油,唔好俾班撚樣睇死
出左牌記住即刻開post串鳩柒佢地
學生哥 窮撚 有錢先啦 都唔差嗰一陣 人哋夾錢買車 都講緊有穩定收入呀 無錢真係唔好學人玩車
之前有個朋友叫我同佢一齊夾份買架車揸
但係諗諗吓買左都係佢揸多
而且大家都要租個車位
以免自己揸完無街位泊
同埋最怕佢係想改下車
諗住一人出一半都唔係好貴啫
到時你又焗住俾錢
如果你唔俾,佢實會話咩你而家無份用咩

都無錢重改車咩,但查實改黎為乜

我覺得佢唔係無錢,心態係搵水魚
話就話一齊養架車,其實唔想出咁大份
如果真係無錢到咁樣都唔會話夾份買車啦

呢個又唔同講法
改車都搵人夾 即係出錢比你玩
呢個post幾好笑
香港地真係慘 車都要夾錢
我就撐樓主既
都講明窮撚post樓上果班都唔知入黎屌乜
最緊要係計好數 留定筆備用現金就夠啦 同朋友一五一十傾清楚
至於有咩必須性支出 求其搵個渣開車既fd問就得
想問你幾歲 一個月揾幾多
我同你都讀緊書
平均一個月揾18-20k
我都唔敢買車 覺得好大負擔
想問你有咩優勝條件

我月入30k+都唔敢買車
睇見呢個post就想恥笑
老實講,樓上全部話我on9唔成熟,但你地講個啲我有諗過曬
不過重點,你地又未夾過又無類似經驗就係到瘋狂屌我

我希望有巴打share實際情況、夾錢經過、點解決紛爭、又或者點解放棄

唔成熟?個個都站係高地放冷戰

樓上講過既全部都係實際經驗黎嫁啦,唔通9吹點你咩

如果樓上講過會發生既野你都全部諗過曬既你都重開哩個post同講哩堆説話既姐係無論我地講咩你都決定左夾份買啦

咁多巴打屌你幼稚都係唔想你夾左買第日後悔姐,聽話先
車都share 得 咁條女都share 得啦
成個post都d回應都唔知似乜
不過咁大個人 傾得掂數咪得
無話公唔公平既,因為夾得就有平到

普通消耗品個啲諗住自己買自己換,條呔無咩事就可能1、2年換(不過我目標都係揸1、2年,所以到時可能完左目標操好手車拎去劏算)

車場爛地$850
假日司機、平日揸一兩日、油錢預$1000
消耗品一年換一年(有朋友都係咁粗暴對待架腳車)預$2000

咁乘番12個月除2,我一個月半工讀有5、6千,車每月佔我$2000
係咁既話,如果有咩事要拎1、2萬咪最多唔整由9佢,因為部車都可能已經係1、2萬----寧願再買過部1、2萬

出街泊車錢 抄牌錢
有車方便左去遠少少食野一筆
假日車 一個月1500油
燕梳 牌費 驗車
車舊保養品自然換得多
隧道錢
一個月4000都唔係叫多
揸車就計埋因為有車衍生出黎既洗費
仲有車價
你肯定你負擔到?
格硬玩車不如唔好玩

同埋樓主根本就中學雞冇心問巴打 你根本想人認同你答你想要既答案支持你夾車
出左事邊個揹

我無打算搵人支持我,唔知點解你地個個都咁講,我一路都問題有無巴打有經驗

我一個月搵5、6千
普通正常日日揸 一個月養車都係5、6千
咁我同朋有夾 少揸 錢分一半 擔就一定負到

我再重申一次 我係回應番你我負擔到,唔係想搵人認同我
我想聽下唔同巴打夾車既經驗 可以嗎?

巴打,同埋有時車唔係揸得少就無問題,唔揸得多一樣會有問題,重好多時你唔會搵到係岀自邊到點解決,有時要壞就壞好難咁計數,各位有過車既巴打應該都會有咁既經驗
識得兩個朋友住同一屋苑share,油錢逐公里計番,自然損耗維修牌費保險車場一齊夾,邊個整花就邊個比錢噴油,一個月前制定大家用車日子

呢架已經係佢地第二架車,因為上一架比其中一個total咗

但係無損佢地嘅友情
快撚d買啦
搵得56千想買車
搭的士咪好地地囉
去啦樓主,我都唔明同人夾錢養車有咩問題
俾d信心自己,買左架車返黎先
到時有問題再算啦,今朝有酒今朝醉

樓上班仆街係咁潑你冷水
一定係唔抵得你啱啱夠秤考完牌就有車揸又可以返學車囡囡
唔撚好理佢地,佢地吹到有咁大得咁大阻止你肯定係別有用心

加油,唔好俾班撚樣睇死
出左牌記住即刻開post串鳩柒佢地

無錯 撞左同埋同個fd炒大鑊都記得開post
幾型呀
夾份渣車比親友or 條女知道笑鳩你都似...

同一條底褲兩分著無分別

有一日條底褲有屎跡實無人認

想keep 呢段友誼就自己買車算啦
窮撚到要夾就咪撚渣車啦垃圾
識得2個朋友夾錢買架二手車,得第一個星期有聲氣,之後已經唔見左架車
會反面
想問你幾歲 一個月揾幾多
我同你都讀緊書
平均一個月揾18-20k
我都唔敢買車 覺得好大負擔
想問你有咩優勝條件

我月入30k+都唔敢買車
睇見呢個post就想恥笑

呢個我撐樓主。
搵幾錢同買唔買車既關係可以話好細。
一黎佢冇負擔,二黎佢視渣事係短期人生目標。

利申,覺得係香港渣車係搵自己笨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞