(窮撚)有無人試過夾錢買車

629 回覆
4 Like 424 Dislike
我真係同朋友夾錢買車 而家一齊用左一年 一直都安排得好好 我同佢都有女朋友 大部份係以車女朋友為先 如果咁岩大家都要用 就邊個講定就邊個用先 或者一次過車曬 油費車位費三個月計一次數 一人一半 講真我覺得重點係你同咩人夾錢買 如果你成日係成日斤斤計較既 咁就無謂喇 而我同我朋友就真係兩個都無咩所謂 但係又唔鐘意搵人苯既人lo
我真係同朋友夾錢買車 而家一齊用左一年 一直都安排得好好 我同佢都有女朋友 大部份係以車女朋友為先 如果咁岩大家都要用 就邊個講定就邊個用先 或者一次過車曬 油費車位費三個月計一次數 一人一半 講真我覺得重點係你同咩人夾錢買 如果你成日係成日斤斤計較既 咁就無謂喇 而我同我朋友就真係兩個都無咩所謂 但係又唔鐘意搵人苯既人lo

最期待既畫面終於出面[black][/black] 我自己本身都唔係斤斤計較 我「相信」可能將來同我夾個個朋友都唔係斤斤計較

但我想問三個月計一次一人一半即係你地無油就去入,三個月後計番每人一半既意思係例如依三個月我入左$2000,你入左$3000 既話,$2000個個係咪比番$500第二個?

好奇想知車主寫邊個名

我都想知
我都係同朋友夾錢買左架benz仔揸 so far三年幾冇大問題
一早傾好邊個會用得多就出大份錢
油費每次用完入返滿
車就泊係我屋企 所以車就落佢名
車保五五分
依家已經諗住換過架玩 唔明有咩問題
買車都要夾錢 慳番筆好過喇
我都係同朋友夾錢買左架benz仔揸 so far三年幾冇大問題
油費每次用完入返滿
車保五五分

樓上屌曬鬼
巴打你有無試過同你朋友因爲車嘈交?
油費每次用完入返滿
車保五五分

樓上屌曬鬼

嘈過一次佢用完車冇入返油

咁慳完之後呢 既然依家經濟能力連買車都未必負擔到所以要同人夾,可想而知筆錢係幾咁細少 問題係,慳完,拎去儲?儲50年到70歲時買樓?定係拎去食好啲買禮物比自己?
夾得車, 首先你要預沒左個朋友先

樓上屌曬鬼

嘈過一次佢用完車冇入返油

次次用完車要入一次油都幾煩

咁用得少少地冇入都唔會拗既 個少少錢
個仆街個次大半缸油用左冇入油先屌佢老味
樓主預左幾錢養車?

普通消耗品個啲諗住自己買自己換,條呔無咩事就可能1、2年換(不過我目標都係揸1、2年,所以到時可能完左目標操好手車拎去劏算)

車場爛地$850
假日司機、平日揸一兩日、油錢預$1000
消耗品一年換一年(有朋友都係咁粗暴對待架腳車)預$2000

咁乘番12個月除2,我一個月半工讀有5、6千,車每月佔我$2000
係咁既話,如果有咩事要拎1、2萬咪最多唔整由9佢,因為部車都可能已經係1、2萬----寧願再買過部1、2萬

咁慳完之後呢 既然依家經濟能力連買車都未必負擔到所以要同人夾,可想而知筆錢係幾咁細少 問題係,慳完,拎去儲?儲50年到70歲時買樓?定係拎去食好啲買禮物比自己?

你連買車既能力都無 你真係養到車?

睇佢講野態度 都唔係真心問意見啦 只係想搵人認同佢 唔洗再教精佢啦
買車唔難養車先難

睇佢講野態度 都唔係真心問意見啦 只係想搵人認同佢 唔洗再教精佢啦

講真⋯⋯你夾過?你應該教我唔精

我買架爛鬼jazz 一個月都要用5-6千

我啊哥都係揸jazz 佢日日揸開工周圍走 都係同你差不多

其實要儲唔係唔得,但依個階段獨力承擔會辛苦
所以我咪想分一半 咁就當堂輕鬆曬

講真⋯⋯你夾過?你應該教我唔精

屌 上面大把人講晒原因點解唔夾。 夾車咁好週街都夾緊啦 你就直接無視佢地

我係真心問意見想知點拆數點解決糾紛,你地班人入黎叫我慳番筆 我唔知道問題出係邊個到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞