(窮撚)有無人試過夾錢買車

629 回覆
4 Like 424 Dislike

就係做呢樣嘢之前知道有呢d 拆唔掂嘅問題先唔做
而唔係照做再夾硬揾方法黎拆

樓上巴打話你唔成熟應該係因為你貪一時之快, 唔理後果
我就唔會話你唔成熟嘅...呢個係智商問題

上面有巴打夾錢買車 佢地無撞過total loss
但事實佢地係夾左買左揸緊 touchwood佢地撞左total loss都要拆架啦 最尾都要有個解決辦法 我就係想知如果有 佢地點搞 anyway無人有經驗無答案我都答你唔到

我唔明白點解你地個個都一黎就飛機大炮要打死我?又攻擊我話我智商問題?香港人就係好多你地依班on9仔,一味淨係識得屌9人,點解啲問題係拆唔掂,問題之中會有啲咩事發生,後果係點 依啲實際少少既答案你一樣都無啊屌

唔係樣樣嘢都有解決方法
最主要就係因為每個人人性都唔同
我反而唔明點解你講到樣樣嘢都有得拆咁

我回應你問嗰個case:
當你個friend 炒完total loss/攞咗去劏, 劏完出黎d 錢一人一半
你條氣會順? 你無啦啦蝕咗買車錢嗰part
咁叫你fd 補水定點? 補幾多?
呢d 有邊個答到你
如果角色調轉又點?
你到時又點賠俾個friend?
個friend 要求你賠足咁你又點?

有人咁做, 佢哋未遇到問題, 唔代表嗰個問題唔存在
到而家咁多人提你有呢堆問題存在
係咪預防勝於治療呢?
仲要係呢d 奇難雜症

你要照做其實冇人阻止你
不過話人之前用吓腦諗清楚人哋講咩先
從來冇人盲目屌鳩過你
嘢就解釋咗, 你自己睇完唔明都冇計

但事實佢地係夾左買左揸緊 touchwood佢地撞左total loss都要拆架啦 最尾都要有個解決辦法 我就係想知如果有 佢地點搞 anyway無人有經驗無答案我都答你唔到

我唔明白點解你地個個都一黎就飛機大炮要打死我?又攻擊我話我智商問題?香港人就係好多你地依班on9仔,一味淨係識得屌9人,點解啲問題係拆唔掂,問題之中會有啲咩事發生,後果係點 依啲實際少少既答案你一樣都無啊屌

唔係樣樣嘢都有解決方法

當你個friend 炒完total loss/攞咗去劏, 劏完出黎d 錢一人一半
呢d 有邊個答到你
如果角色調轉又點?

係咪預防勝於治療呢?
仲要係呢d 奇難雜症

你要照做其實冇人阻止你
從來冇人盲目屌鳩過你

我第一句就講咗重點, 佢仲話我淨係屌9佢
樓主試下諗野成熟啲咁諗 雖然你係學生哥 但揸得車都夠18歲

不如講下實際啲 點樣唔成熟

實際啲答你,你試過,有可能你會成熟啲
炒政府野墊底費唔夠比

唔係樣樣嘢都有解決方法

呢d 有邊個答到你
如果角色調轉又點?

係咪預防勝於治療呢?
仲要係呢d 奇難雜症

你要照做其實冇人阻止你
從來冇人盲目屌鳩過你

其實我一直無講過依啲問題唔存在

不如我話比你知我心目中既解決方案係點

鬧交打交屌7對方其實都係解決方案
最後都要有人拎錢出黎,依個係必然既結果,有結果就有過程,個過程就係我所謂既解決方案

又或者唔理架車 對其他人無損失唔洗賠 咁可能兩個都由佢 損失兩個一齊損 要夾就預左 事先講明 咁依個唔係就係解決辦法咩?

上述都係我虛構出黎,我標題都係問有無人有,加上我又無講過一定會夾同埋一定要硬碰硬去食曬啲奇難雜症,一直都係你地諗我點諗既野套用番係我身上然後話我係咁諗⋯⋯不如睇番咁多comment 我無話唔去預防 我都無話一定要搵方法治療 我係想睇下有無人有經驗
只不過講講下side track左好多問題出黎 然後你地就屌9我 然而個啲問題我無固定立場都未表過態 一直都係想尋求經驗分享

最後一樣野我要強調 無講過要照做

結論:我堅持係你地盲目屌9我,我一心想討論

唔係樣樣嘢都有解決方法

呢d 有邊個答到你
如果角色調轉又點?

係咪預防勝於治療呢?
仲要係呢d 奇難雜症

你要照做其實冇人阻止你
從來冇人盲目屌鳩過你

豆丁巴打 我有無講過要照做先?有既麻煩你quote番出黎

豆丁巴打 我有無講過要照做先?有既麻煩你quote番出黎

你第一句就已經錯左 我從來無話過要夾硬做之後搵治療辦法 求下你 quote番我邊句有講我要照做照夾照買又唔聽你地意見
基本錢其實都係不外乎夜泊同油錢
平分夜泊你3000 蚊

學生哥當你唔係日日出車番學放學,每星期當你6舊水
1) 每次出車入番滿
2) 大方平分

但傷感情既事真係比較煩, 我念到四個問題你睇下大家解唔解決到

1/ 大時大節點用車,撞日子用車;
難度個個情人聖誕都一齊過? 部車塞唔塞到 3-4 pair 情侶呀?

2/ 點退車? 萬一有人唔再想再用部車,夜泊個價就小左人分,頂唔頂到?

3/ 唔好彩有石仔整烈左小小車頭玻璃, 無爆問題又唔大,點投票整唔整好? 整又邊個負責?

4/ 到唔彩抄左車,要維修,其他人突然無得用又點處理?

除非你有個有錢仔同學包底,其餘人當租黎用之外,車都算係大資產,大家好兄弟無必要令咁多人一齊搵感情較飛。
拆乜撚野姐拆,人地講俾你知個問題你就屌人無夾錢買車經驗,講真用腦分析都知唔可行啦,錢又唔係多,話你on9驚你嬲 難為啲巴絲仲肯答你問題,你覺得咁想做咪做囉,啲錢點拆係問你個fd ,你淨係要人支持你想法既話 翻屋企揾你老母傾啦

係智商問題啊
好慘

車都要夾錢買

車位唔近咪要坐車去渣車
平分夜泊你3000 蚊

1) 每次出車入番滿
2) 大方平分

但傷感情既事真係比較煩, 我念到四個問題你睇下大家解唔解決到

難度個個情人聖誕都一齊過? 部車塞唔塞到 3-4 pair 情侶呀?

2/ 點退車? 萬一有人唔再想再用部車,夜泊個價就小左人分,頂唔頂到?

3/ 唔好彩有石仔整烈左小小車頭玻璃, 無爆問題又唔大,點投票整唔整好? 整又邊個負責?

除非你有個有錢仔同學包底,其餘人當租黎用之外,車都算係大資產,大家好兄弟無必要令咁多人一齊搵感情較飛。

Thanks 第二條問題我都R左頭 so far我諗唔到可以點 至於其他問題同朋友已有共識:夾得就預左 最緊要傾
拆乜撚野姐拆,人地講俾你知個問題你就屌人無夾錢買車經驗,講真用腦分析都知唔可行啦,錢又唔係多,話你on9驚你嬲 難為啲巴絲仲肯答你問題,你覺得咁想做咪做囉,啲錢點拆係問你個fd ,你淨係要人支持你想法既話 翻屋企揾你老母傾啦

係智商問題啊

靜少少
岩岩拎左牌撞硬

唔撞過都唔會熟渣車

輕撞幾千 重撞就成萬

係智商問題啊

靜少少

Btw 講完個問題然後話我死都要照做 最後仲加句係我智商問題

由頭到尾我無表過態 用冷靜態度就咁同我講問到所在唔用粗口唔人生攻擊同埋理解清楚我立場係搵意見而唔係搵支持 唔可以嗎?

做人比少少素質。
岩岩拎左牌撞硬

唔撞過都唔會熟渣車

輕撞幾千 重撞就成萬

巴打撞過 ??
岩岩拎左牌撞硬

唔撞過都唔會熟渣車

輕撞幾千 重撞就成萬

萬一有一方手車屎撞到大大獲
假設大撞埋人地度
你架車total loss
仲要俾埋份墊底
學生哥邊有咁多錢呀
到時唔互屌反面咩都得
仲未計出街泊車舊錢
唔計錶位果d最少都成廿蚊個鐘
點負擔

係智商問題啊

靜少少

Btw 講完個問題然後話我死都要照做 最後仲加句係我智商問題

由頭到尾我無表過態 用冷靜態度就咁同我講問到所在唔用粗口唔人生攻擊同埋理解清楚我立場係搵意見而唔係搵支持 唔可以嗎?

做人比少少素質。

我素你老母質呀
岩岩拎左牌撞硬

唔撞過都唔會熟渣車

輕撞幾千 重撞就成萬

巴打撞過 ??

我係外國個陣17歲考左牌,就有架好廢既車黎練,撞車就兩次左右,撞樹都好幾次,足足練到1819歲先渣得好,跟住就換左車
岩岩拎左牌撞硬

唔撞過都唔會熟渣車

輕撞幾千 重撞就成萬

萬一有一方手車屎撞到大大獲
假設大撞埋人地度
你架車total loss
仲要俾埋份墊底
學生哥邊有咁多錢呀
到時唔互屌反面咩都得
仲未計出街泊車舊錢
唔計錶位果d最少都成廿蚊個鐘
點負擔

樓主都係岩岩有牌咋嘛 真係會好易有意外
香港d人成日亂過馬路 渣車個d又多痴線佬
幾有參考價值,呢排都諗緊呢樣嘢
但最撚煩真係泊車,屌擺邊撚度呀

我明嘅,揸開真係好想有得長揸,有自己車感覺差太遠

諗緊呢樣野係指你又想搵人夾定係自己買車

靜少少

做人比少少素質。

我素你老母質呀

又得姐
之前有個朋友叫我同佢一齊夾份買架車揸
但係諗諗吓買左都係佢揸多
而且大家都要租個車位
以免自己揸完無街位泊
同埋最怕佢係想改下車
諗住一人出一半都唔係好貴啫
到時你又焗住俾錢
如果你唔俾,佢實會話咩你而家無份用咩
平分夜泊你3000 蚊

1) 每次出車入番滿
2) 大方平分

Thanks 第二條問題我都R左頭 so far我諗唔到可以點 至於其他問題同朋友已有共識:夾得就預左 最緊要傾

你其實都已經決定左,咁祝你好運。
所有事記得考慮感情, 共識未必係一切,就如大雄同胖虎。諗多啲可能會尷尬事:

好急book 左要用車,但上手塞車番唔到黎。
夜泊車位加租,轉唔轉車位?
格車一怎汗味,需唔需要洗車買香薰,夾唔夾
朋友A 條女病左,突然要用車,讓唔讓
格車放完過夜無電tak 唔到車
你唔會知你朋友拎去做咩 所以 不了
平分夜泊你3000 蚊

1) 每次出車入番滿
2) 大方平分

你其實都已經決定左,咁祝你好運。
所有事記得考慮感情, 共識未必係一切,就如大雄同胖虎。諗多啲可能會尷尬事:

好急book 左要用車,但上手塞車番唔到黎。
夜泊車位加租,轉唔轉車位?
格車一怎汗味,需唔需要洗車買香薰,夾唔夾
朋友A 條女病左,突然要用車,讓唔讓
格車放完過夜無電tak 唔到車

誤會了!!未決定,只不過有同朋友傾過,因為我地都覺得係要好認真考慮,所以傾左好多情況好多問號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞