(窮撚)有無人試過夾錢買車

629 回覆
4 Like 424 Dislike

點解會唔聽 我認真諗架
我知係好多野煩 你地上面有啲講過既我都係第一次諗 所以要再deal 一 deal

Btw 我並唔係去意而決搵人認同

真心想你諗一諗 如果有一日佢話近排無錢d 錢比唔到出黎 咁你就要哽哂 你仲係學生 相信你個fd 都唔會大得去邊 萬一有個月買多小小野 同條女食多一兩餐 d 錢拎唔到出黎 到時真係頭痕

我有諗過,唔揸—放車場 固定支出$850
依樣野我無乜所謂既 唔想咁斤斤計較 加上初衷係操車練車 咁比3、4個月總共2、3千泊車錢既我又無所謂 最多唔揸住 到朋友之後有錢咪叫佢比大份啲/全數車場錢 依個係我諗法

唔好介意我煩膠 但泊露天架車冇咁come揸 白車會變黃 又鋪塵 洗車你又點算
夾錢買二手車要買就成架撞完要劏都冇所謂既
一係真係零手新車 如果唔係本身架車啲暗傷 壞左入邊個數 我同個朋友夾到三年既原因
一,佢都揸左幾年車
二,我地係買全新車
三,自己屋企車位 唔係分咁多條數
四,維修同牌費佢佔大份 佢用得多

如果唔係fullpay 要分期供 我建議你唔洗諗
一陣佢或者你個個月冇錢 之後又填唔返條數 互屌都屌唔出解決方法

暗病維修即刻令我個念頭直線下降

同埋出意外好麻煩 有車保都要搞好多野

明白 其實都有諗過如果撞9到人地部車傷得好勁點搞

但諗落會撞可能都係手車唔好,但要揸多啲車又要錢,同人夾買二手又煩 撞到又未必有錢賠 唔揸又係on99唔會操到車
整車先煩 如果你溫柔揸你朋友下下地板開住冷氣飛,到壞又一人一半整?🤔你覺得ok咪ok囉,咁on9既野實唔會做

真心想你諗一諗 如果有一日佢話近排無錢d 錢比唔到出黎 咁你就要哽哂 你仲係學生 相信你個fd 都唔會大得去邊 萬一有個月買多小小野 同條女食多一兩餐 d 錢拎唔到出黎 到時真係頭痕

我有諗過,唔揸—放車場 固定支出$850
依樣野我無乜所謂既 唔想咁斤斤計較 加上初衷係操車練車 咁比3、4個月總共2、3千泊車錢既我又無所謂 最多唔揸住 到朋友之後有錢咪叫佢比大份啲/全數車場錢 依個係我諗法

唔好介意我煩膠 但泊露天架車冇咁come揸 白車會變黃 又鋪塵 洗車你又點算

洗車個啲有朋友錦上路個邊搞得掂
Btw我唔係好理外觀既人 靚車 第時出黎做野儲錢先買啦 依家都有排未讀完書

暗病維修即刻令我個念頭直線下降

但諗落會撞可能都係手車唔好,但要揸多啲車又要錢,同人夾買二手又煩 撞到又未必有錢賠 唔揸又係on99唔會操到車

一陣撞撚到前面架林寶 車保包唔哂你係比得起條數先好 供車養車洗你一舊錢 填埋數你真係打跛腳乞食都唔掂
未試過夾錢買車

不過睇樓主串過馬撚嘅對答
我覺得你有fd已經好勁
唔好搞咁多野冇撚咗個朋友

等腦筍生好先諗呢啲野

洗車個啲有朋友錦上路個邊搞得掂
Btw我唔係好理外觀既人 靚車 第時出黎做野儲錢先買啦 依家都有排未讀完書

車身唔靚邊個上你車 劃花左少少都千幾蚊起跳
冇大問題當然好 但plan野唔好太理想 做哂最壞打算都負擔到先好買
大家對車價值觀差唔多先好

等大個d 先揸唔得咩

年輕人麻 唔係覺得揸車型(我夾錢都係買柒菇碌既車)
一來想揸車 二來想操車 三來會方便少少

每個人係唔同階段都有啲野好想做 對社會無咩希望 每個人打工賺錢用時間換層樓 燒左好多大好青春 我只係想做到自己想做既野開心下就好

利申:有計劃未來有儲錢有plan第時做咩工等等 唔係有錢9洗廢青
未試過夾錢買車

不過睇樓主串過馬撚嘅對答
我覺得你有fd已經好勁
唔好搞咁多野冇撚咗個朋友

等腦筍生好先諗呢啲野

好啦咁
幾好朋友都好啦 講錢十個有九個都會傷感情 冇事果陣梗係好 出左事撞花左架車 點保證大家都肯拎錢出黎整?
撞左 total loss 咁點賠

我就係想知有無夾緊錢揸車既巴打們有依啲情況點拆

就係做呢樣嘢之前知道有呢d 拆唔掂嘅問題先唔做
而唔係照做再夾硬揾方法黎拆

樓上巴打話你唔成熟應該係因為你貪一時之快, 唔理後果
我就唔會話你唔成熟嘅...呢個係智商問題
幾好朋友都好啦 講錢十個有九個都會傷感情 冇事果陣梗係好 出左事撞花左架車 點保證大家都肯拎錢出黎整?

係既 就算肯出錢無所謂唔計較 都係個句 公唔公平 積下來好似會係個大問題

終於有人講出重點

上面有巴打夾錢買車 佢地無撞過total loss
但事實佢地係夾左買左揸緊 touchwood佢地撞左total loss都要拆架啦 最尾都要有個解決辦法 我就係想知如果有 佢地點搞 anyway無人有經驗無答案我都答你唔到

我唔明白點解你地個個都一黎就飛機大炮要打死我?又攻擊我話我智商問題?香港人就係好多你地依班on9仔,一味淨係識得屌9人,點解啲問題係拆唔掂,問題之中會有啲咩事發生,後果係點 依啲實際少少既答案你一樣都無啊屌

係既 就算肯出錢無所謂唔計較 都係個句 公唔公平 積下來好似會係個大問題

你話冇所謂 出一兩次錢都可能唔緊要既 但如果對方一直都唔肯出錢 幾冇所謂個心都會覺得好唔公平 車一齊用 但錢自己出晒 所以三思啦巴打
認真我就輸了 你地繼續插我唔成熟又幼稚啦 我係想聽下啲夾車經驗 考慮下會唔會將依個計劃轉化成為現實
點知個個一開波就屌 我駁番就話串過馬撚 唔明白香港為什麼會這樣
放出黎舊錢輸得起就唔洗理人
炒到冇左架車仲要貼錢賠比人大有人在 你仲讀緊書 一陣炒左兩個都賠唔起 比人告又入邊個數 雙方有共識咪得

個標題唔係有同無咋咩 個個扯撚哂火 要唔要出下火

你話冇所謂 出一兩次錢都可能唔緊要既 但如果對方一直都唔肯出錢 幾冇所謂個心都會覺得好唔公平 車一齊用 但錢自己出晒 所以三思啦巴打

我會認真考慮下 未咁快決定 依家仲係一半一半
草多年錢先買啦
一齊買車等於on9
放出黎舊錢輸得起就唔洗理人
炒到冇左架車仲要貼錢賠比人大有人在 你仲讀緊書 一陣炒左兩個都賠唔起 比人告又入邊個數 雙方有共識咪得

個標題唔係有同無咋咩 個個扯撚哂火 要唔要出下火

Thanks

聽完你啲問題 真係要三多幾次思
依家想夾既念頭已經不大 但要同朋友傾解釋下點解同睇下有無共識
草多年錢先買啦
一齊買車等於on9

講左成晚 依家都係比較想儲多排先自己買
幾有參考價值,呢排都諗緊呢樣嘢
但最撚煩真係泊車,屌擺邊撚度呀

我明嘅,揸開真係好想有得長揸,有自己車感覺差太遠

上面有巴打夾錢買車 佢地無撞過total loss
但事實佢地係夾左買左揸緊 touchwood佢地撞左total loss都要拆架啦 最尾都要有個解決辦法 我就係想知如果有 佢地點搞 anyway無人有經驗無答案我都答你唔到

我唔明白點解你地個個都一黎就飛機大炮要打死我?又攻擊我話我智商問題?香港人就係好多你地依班on9仔,一味淨係識得屌9人,點解啲問題係拆唔掂,問題之中會有啲咩事發生,後果係點 依啲實際少少既答案你一樣都無啊屌

唔係樣樣嘢都有解決方法
最主要就係因為每個人人性都唔同
我反而唔明點解你講到樣樣嘢都有得拆咁

我回應你問嗰個case:
當你個friend 炒完total loss/攞咗去劏, 劏完出黎d 錢一人一半
你條氣會順? 你無啦啦蝕咗買車錢嗰part
咁叫你fd 補水定點? 補幾多?
呢d 有邊個答到你
如果角色調轉又點?
你到時又點賠俾個friend?
個friend 要求你賠足咁你又點?

有人咁做, 佢哋未遇到問題, 唔代表嗰個問題唔存在
到而家咁多人提你有呢堆問題存在
係咪預防勝於治療呢?
仲要係呢d 奇難雜症

你要照做其實冇人阻止你
不過話人之前用吓腦諗清楚人哋講咩先
從來冇人盲目屌鳩過你
嘢就解釋咗, 你自己睇完唔明都冇計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞