(窮撚)有無人試過夾錢買車

629 回覆
4 Like 424 Dislike
我諗樓主都係啱啱考完牌想過下手癮
建議搵多幾個fd夾,邊個用得多就做車主夾大份,自己就夾細份,當租車咁玩,但要預唔係成日有得用。
唔係打沉你,畀個心裡準備你,玩車隱藏開支極大,買車錢你慳到,泊車入油保險牛肉乾維修,幾平都會年年吸你幾萬,車越平越舊洗費更大
你能力有限但要想玩係要將就一下

我啊哥都係揸jazz 佢日日揸開工周圍走 都係同你差不多

停車場貴 3k 一個月 不過你唔計牌費 保險 平時泊車錢落去?

我哥個邊泊月租有蓋13k炸

嘩屌你萬三蚊一個月 個車位鑲金定有保鏢專人看管
認真讀完書自己買架好過同人share等唔洗做朋友

講錢傷感情聽過未呀細路仔
睇晒成個post 唔明點解車唔揸就計到損耗
其實唔揸部車 都會出問題
樓上咁多有車巴打分享晒經驗 都被屌

其實稍稍用下腦都知好多問題會出黎 根本唔會講得晒 就算真係有經驗巴打分享 我唔覺得你有咩可以參考
而家講緊兩個人或以上既夾份 人地得唔代表自己都得
唔通出事個時講 連登啲巴打都得 點解我地唔得咩

再簡單一個問題 你揸車時石仔打裂左玻璃 咁你個朋友駛唔駛夾番? 換塊玻璃都可以過萬蚊 呢啲嘢好雞毛蒜皮 但真係隨時會發生

自己有能力先再計數好過係度死轉牛角尖
你買前7操車預2個月細整又係$
消耗品未計
整撚到你窮
唔好做蠢事
又要開post問意見
意見唔岩聽又屌我地
收皮啦垃圾樓豬
咁我就回應返我嘅經驗
6 7年前 19歲左右考到牌
就同咗個朋友夾份買咗部ae110
果陣年紀佢大啲 又有幾年牌
出燕梳又平啲 所以車就落佢名
果陣傾好 一人用一星期
用完就入返爆部車
邊個用果陣抄牌就入邊個數
完本以為好完美 點知條友開始離譜
用完又唔入油 有時又話有野做 要用多幾日車
最後部車變咗佢揸
果陣拎咗成萬蚊夾 當買咗個教訓
所以你自己諗啦
樓主你現有儲蓄幾多?
萬一失業你又攞唔攞到錢岀泥?
當你有錢負擔車既保養,咁你又負擔到自己洗費?

夾錢買車並唔係冇可能,只不過計劃實行既時候可能會同想像中有岀入,始終意外既事冇人知,當然最重要既都係錢,如果你有,放心做。如果冇,建議你起碼儲返一年錢先

利申:窮撚 得架前七
曬撚氣
租車你不如得閒租車搵師傅
仲有專業意見
吹水又得

你條女係唔係有得租俾人先?
睇得出樓主思想好小朋友又要扮大人
我見過有人夾錢買相機最後朋友都無得做
有時候量力而為 比較好
唔係無人會咁做既

聽講過既係雙方本身都有車渣,但都共同想出多部黎玩下,咪一齊買,泊車,保險 share 番,油錢自負

但大前題下大家都渣左一定時間車同埋唔係唯一一部車

一陣你地大時大節想同另一半遊車河唔通分上下半場咩
我冇渣車,但同人share一定煩架啦
即使好fd好fd,平時去邊食乜都冇所謂既人
一關係到錢,就會唔同哂,好自為之
個post等樓主自己推把啦
佢咁撚醒
我真係同朋友夾錢買車 而家一齊用左一年 一直都安排得好好 我同佢都有女朋友 大部份係以車女朋友為先 如果咁岩大家都要用 就邊個講定就邊個用先 或者一次過車曬 油費車位費三個月計一次數 一人一半 講真我覺得重點係你同咩人夾錢買 如果你成日係成日斤斤計較既 咁就無謂喇 而我同我朋友就真係兩個都無咩所謂 但係又唔鐘意搵人苯既人lo

最期待既畫面終於出面[black][/black] 我自己本身都唔係斤斤計較 我「相信」可能將來同我夾個個朋友都唔係斤斤計較

但我想問三個月計一次一人一半即係你地無油就去入,三個月後計番每人一半既意思係例如依三個月我入左$2000,你入左$3000 既話,$2000個個係咪比番$500第二個?

前半先話自己唔斤斤計較
後半就開始計
揸車都係求方便,如果買架車都仲要早成個月同人夾時間表,我不如坐的士仲好啦!

仲有,樓主話好多嘢都可以同朋友傾好哂嚟解決,講真,如果樣樣嘢都可以傾得到,呢個世界就唔會咁多爭吵啦,打開報紙連兩公婆,兄弟姐妹都可以為錢起爭執,朋友又點會無可能?

同埋你嘅收入太少,與其同人夾錢買車,倒不如儲起佢仲好啦,香港地有車都唔係必須。
利申:揸咗7年假日車主
我早幾年前試過同fd夾份買,當初都係大家考完牌買黎玩,大家都識左十幾年,大家都知對方唔會好計教錢,多數每人輪住入一缸油 唔理大家行多定小,維修費泊車費所有開資除2份,玩左兩年之後各自買車
冇錢又要學人渣車
負皮比樓主嘅態度
唔好夾 講完
老實講,樓上全部話我on9唔成熟,但你地講個啲我有諗過曬
不過重點,你地又未夾過又無類似經驗就係到瘋狂屌我

我希望有巴打share實際情況、夾錢經過、點解決紛爭、又或者點解放棄

唔成熟?個個都站係高地放冷戰

好撚中二 我諗comment得你既都係有車人士 你收皮啦
條垃圾剩係揀啲岩聽既意見黎聽
想問你幾歲 一個月揾幾多
我同你都讀緊書
平均一個月揾18-20k
我都唔敢買車 覺得好大負擔
想問你有咩優勝條件

我月入30k+都唔敢買車
睇見呢個post就想恥笑

屌係囉
油錢 泊位 等等乜都係錢
搵得5000幾6000蚊就唔好玩車啦
6000蚊養得掂自己未呀?
唔洗交家用?電話費?返學洗費?
定係諗住食屋企?
咁同屋企人供有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞