[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
過兩日就甩晒啦
新買左枝3776 F尖 覺得好刮紙
有無人有同樣問題?寫耐咗會唔會好啲?
我都係F尖, 開頭都會, 寫寫吓就會順架啦, 記住揸正啲
買咗半年啦, 早排潮濕搞到筆夾氧化起班, 抹唔甩, 好心up
你要留意吓
sf 表示都好刮😭 有支 m 但又太粗
可能會買支profit 21 代替,但唔知咩尖好
小弟就快去大阪,有冇師兄知道邊到有得買墨水?最好多款式同比較平
唔該哂你呀 我會同枝筆磨合吓
有枝Lamy safari就係太耐無寫 成個筆尖氧化咗

我依家有用緊鋼筆袋 希望唔會有呢個問題啦
3776 係會
m都會
要用d 岩佢用既紙先會順😭
人在大阪,請問有無邊到買鋼筆會抵同多款(大阪/神戶)
大阪唔知,東京大部份跟廠商售價
咁係咪返香港買仲好
日本廠商售價平過好多香港價
啱啱去完大阪嘅morita,好正
10000yen 上下有咩推介,可能聽日會去
我就係用10300yen買左枝sailor morita pro gear,係sailor特別同morita合作出嘅筆,其他地方冇得賣
上網cop落黎:
位於大阪北浜的老店モリタ(森田)万年筆店成立於1946年,於2006年創業60年時特別與寫樂(SAILOR)公司合作推出了聯名款特仕鋼筆。筆身上是非常特別的藍色,因為店主人森田先生對音樂神童莫札特情有獨鍾,而2006年也正好是其誕生250週年的紀念,於是就參照莫札特出生地-奧地利薩爾斯堡大教堂屋頂的藍色呈現在此筆款上,國外有人稱這顏色為薩爾斯堡藍,在台灣則是習慣以店名稱呼它,就稱為「森田藍」鋼筆。搭配的14K筆尖,軟硬適中,十分好掌控且寫感非常滑順。寫21K筆尖時,因為軟所以會有停頓點(筆尖似乎陷入紙中),但14K筆尖相對起來會讓你一直寫下去,這就是筆尖與紙之間微妙的感覺;每年發售的數量皆有限,喜歡的朋友請把握!
有無相睇下
幾好J, 聽日睇睇先
呢支入墨方式係點?
呢枝真係好揀擇
正呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞