[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
講緊墨水
Sailor啲墨會無咁水
可以試下極黑
各位ching,pilot mr 系列鋼筆啱唔啱新手,想入手枝筆俾細佬用,見佢平時玩開硬筆
筆直幾多
原來仲開到3
仲有好多人願意用筆寫字
支lamy2000整番好先有心寫番字
拎去原廠整?
三文堂eco如何?一樣都係新手筆。我有枝pilot mr系列但係成日漏墨,覺得唔好用
yes
洗筆甩左個 金屬加固ring
筆尖向上擺,墨唔好用到無曬先入,同埋唔好用佢送果個擠擠converter
2000蚊筆直 應該買咩筆 主要寫中文

有諗過 lamy2000 有無其他提議
唔該曬ching
已經入手呢枝,thz
我做齊晒啦,我係每次mung開個筆蓋嘅時候都feel到有墨水係筆尖飛左少少出來,我覺得係枝筆本身嘅設計有問題
點為之feel到 仲有好多原因可以咁
抆蓋動作太大/筆舌太多墨(e.g. 用converter/piston入完墨)
呢啲係支支插拔蓋鋼筆都有機會發生
或者可能係你果支筆出左問題
鋼筆就係咁濕鳩,如果唔係都唔會比人淘汰得咁快
sor係我表達得唔好,次次拔完蓋都會見到蓋邊有一點點墨水跡,同埋我都好溫柔對我嘅鋼筆,所以應該係pilot mr嘅問題。我其他嘅拔蓋式鋼筆(e.g. lamy al-star)都冇呢個問題。
有無抹乾淨個cap入面 得一支pilot mr 點樣推論到係支筆設計有問題
有定期清洗,不過你都啱,可能我唔好彩淨係我枝pilot mr有問題都未定。不過都令我對pilot平價筆冇乜興趣,之後會試都應該試佢嘅貴價筆。
上面有講過 自己爬文 78g+ 無mij
原本就係for 大陸 仲有都無造假既價值
日用定咩
書法咪刀同老山羊

日用都係個堆架啦,2000啊74啊
2000唔係專門店既度度都差唔多價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞