[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
以上三間應該實鋪最平
Lamy專門店 多數正價
OK thx

入坑一段日子後
邊到可以買
實鋪買就
尖東豐原 好似同lamy代理有關係
中環萬宜大廈同合昌
香港間lamy你估有冇
以上三間應該實鋪最平
Lamy專門店 多數正價

Lamy 德國買平d定HK丫拿
有冇藍色墨水好似原子筆嗰種藍定係叫皇家藍介紹
防唔防水都可以介紹,最好防水啦,用過極青隻色唔多掂
用緊呢隻藍,唔錯架,顏色sharp,時間耐左又唔會變暗

用耐左仲會成支筆變成藍色tim
上返水先
多謝巴打推介 有巴打推介白烏龜個個款幾靚 佢應該會幾鍾意 呢種係歐系? 同佢應該鍾意深色啲嘅
比佢用嚟練字用 得閒玩下咁 佢練字寫中文居多 唔該哂大家
最後買咗Capless Decimo
唔該晒嗰兩位巴打

送嗰個con40個容量好似好細
唔知係我唔識用定真係細
細到痴線
呢隻墨係鋼筆殺手
可唔可以講多d?
0.4ml 仲要未必吸得滿
Con70 多好多 但capless用唔到

con50會唔會好啲,定都係差唔多
Con50都好少 con40好似50既改良版
Pilot d吸墨器成日有墨痴住係到
咁係咪用針筒打入卡式會好啲
我覺得用針筒仲煩 比著我寧願吸多幾次
咁我都係用住先,費事買針筒
唔該晒巴打
咪玩啦bsb你用得耐技筆都上埋色
死魚墨隻BSB染色係好勁,用得耐連converter都會染到藍色

好似咁
ultrasonic都洗唔甩,唯一方法係磨,但你點磨?
所以BSB先其唔好入落用piston既筆,好似pelikan呢類咁
染色都小兒科,佢低pH又corrosive先煩,用得耐好傷膠
Piston/converter內膠件係好大機會蝕爛,連用hard rubber做既feed都唔例外
可以睇呢度: http://www.indy-pen-dance.com/Inks-The-Good-the-Bad-and-the-Ugly.html
用得耐你自求多福啦
見到你個username,又係一串數字咁
你係咪好耐之前去過老筆分享會?
應該唔係我
未去過任何聚會
講起死魚, 而家淘寶係咪買唔到墨水???
香港邊到買會平啲, 好少舖會入noodler
想買番支x-feather/純黑
淘寶代運
香港冇乜地方買啊嘛,有都選擇唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞