[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
洗筆無乜特別
580多幾件零件易啲整唔見咁解

nib唔同,580大啲

https://inkophile.wordpress.com/2016/05/22/a-twsbi-diamond-580-and-the-eco/

寫落有咩分別就唔清楚..
上一上水先
3776有咩好防水墨推薦?
之前用水妖入防水墨都算未出事,唔知3776情況如何
試下白金果啲
3776咁密實,入防水墨應該擺好耐都得
想問中環有冇舖買到三文堂?
極黑?
係呀,淘要成百蚊
唔知e d 會唔會傷筆
極黑好似香港買都唔洗咁貴呀
反而防水唔傷 因為佢係用D 著色粒子去上色
D液體反而中性D
以前D藍色墨咪仲傷

利申:日本買
一年之前香港買150
淘係四四方方果個新裝,其實幾好用
只係想睇睇其他,但有排都用唔哂
日本賣2000 yen ,香港大約$140-160同日本差不多
iron gall 比pigment ink 更傷筆,pigment ink 一般長期用無咩事
無追post
咁岩想入黎問三文堂eco
有無人係用黎畫sketch?

因為畫水彩,係中南買左支platinum carbon black,
入左落幾年前玩過兩野就放埋左既微笑f尖
都係嫌粗,係唔係要揀日系EF而唔係歐系EF?
Lamy safari 同三文堂eco 白個樣好鬼靚
有係類似極簡設計既幼尖推介?筆直$400-500都接受到
或者邊到有筆可以上手玩同試?感謝
之前借過eco俾朋友畫人像
佢話都ok
我枝eco係ef
thanks 巴打
比到藉口我買了
新手一問,
有支 pilot mr + con 40,
寫一兩頁字就要入墨咁,
係pilot 本身 容量細,還是大部分都係咁?
pilot con 40 容量偏細只有0.4cc ,舊款con 20,50 ,70容量反宜更大
B尖?
一兩頁好誇張
入唔滿咋
F尖, 可能我入得唔夠滿
香港有無safari petrol, 使唔使淘寶?
手持一枝Kaweco Classic Sport, Pilot MR
$200-$400 有什麼推介,Lamy 不考慮 ,prefer 輕身膠筆
透明控platinum 定sailor ?
加少少玩金筆?
求介紹比較輕身的筆
Pilot MR唔計筆帽17g, 你覺得佢輕定重? 就咁講輕身唔知你覺得點為之輕

Penbbs壇筆, Twsbi eco之類我估啱你要求
TWSBI保養點搞?
個蓋裂咗
個人認為Pilot MR 唔計筆帽已經偏重,Kaweco Sport 寫感一流,手感舒服,筆尖少少刮字,寫字有聲,出墨順,重量舒服
好少會有kaweco sport咁輕嘅鋼筆
計埋cap都係9g

eco 唔計帽都成12g
我支壇筆266都係咁上下
呢個價位我好少留意,幫你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞