[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
yes
話說如果想用嚟簽名,我建議用Registrars Ink或iron gall ink或Noodler's bulletproof系列,普通墨一掂水就會化
我覺得QC尚可,Kaweco 寫字有聲唔刮字,好有feel
自己另一枝全透筆係Sailor Junior Profit ,2000 yen 全透筆膠比Sailor 薄易花 ,筆尖質素好過Kaweco
2000 yen 全透筆膠比Kaweco 薄易花
真空按落去果下好爽架
qc唔係淨係睇一兩支筆
3776 金都唔係貴好多者
但3776
好短
拎來簽名都無來霸氣
上面果支鍍銠
金色軟身啲 不過唔係寫好多字嘅話都唔會好大分別
Rhodium貴過金, 但實用性唔大, 主要係隻白銀色靚
如果你寫字 練字既話
金尖鋼尖係有分別的

BTW 近排買左支visconti 鋼尖
出乎意料咁好寫
想買過支筆日常抄notes
主要英文,我支無印停一停就化開,要寫得好快,跟唔到
3776金尖係咪會太軟
咩粗幼先啱我?
我有枝3776 sf,又係用黎抄notes
係有d軟,但係我就係鍾意個軟軟地嘅感覺,同埋夠幼,用黎抄d細字一流
巴打邊度買
我喺誠品試過金尖,唔係幾慣,係咪有銠尖
邊度有得試
我之前係樂天買
你唔慣係咪因為佢刮紙定太軟?
唔慣軟
唔覺好刮,可能支筆擺咗好耐
我都有試過3776嘅M金尖
唔軟,但係我覺得唔好寫,個感覺好奇怪
3776 基本款 軟尖只有 SF
M尖當然唔軟啦

日常用緊SF
我諗佢唔慣軟唔係因為sf,因為佢係誠品試應該冇sf比佢試
佢應該係唔慣3776金尖,就算係f都有少少軟
3776金尖黎講已經算係硬
應該係
可能心理作用啫
今日有時間想出去睇吓
除咗中南豐源, 仲有無邊啲鋪頭多筆試/價錢相宜啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞