[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
巴打有冇用開咩牌子既墨
諗住入手下pilot既色彩雫 見啲色好靚
想試下溝墨
依排用開namiki 墨水 除非佢寫明可以溝 唔係都會有機會出事 溝色可以用platinum mixable
巴打會唔會一支筆換幾種墨寫 上網睇好似幾傷筆 啱啱新手起步得一支筆 但想試下唔同色
要洗乾淨+等佢乾之後先入其他墨
傷就唔會,係驚你拆果時整爛個feed/裝果時裝得唔正搞到刮紙之類
原來要等佢乾先再上墨架?
我次次都係用紙巾印乾就上墨
等佢自然風乾係最好,因為個feed 啲水份好難完全抹乾
不過我都懶得等咁耐,所以用紙巾盡量將導墨果啲位吸乾,再擺一陣就算
btw 唔等佢乾淨係印乾都ok,只要你第一次上墨果時用針筒上
或者本身係用piston/扭果隻converter,淨係吸一次就算,唔好係咁卸返啲墨落去 ..
吸完可能寫出黎會淡色啲,但用完之後再吸過就應該無問題
哦,只係會淡色啲者
我仲以為會對支筆唔好
只會對樽墨唔好 會溝咗啲水入去
雖然影響不大
你地有冇試過淘寶買墨水
成日買 香港真係好少地方有墨水買
淘寶買一定要搵間運到墨水嘅集運
巴打推薦邊間淘寶店同集運
舖頭要睇翻你想買咩墨
通常search完禁銷量 係頭個幾間度買
不過都試過係少人買嘅舖頭買都無事
集運我用過神洲同hot buy
我就覺得無乜分別 價錢都係爭少少
主要係睇自取點方唔方便
Thx
忍唔住訂左支小王子146
好快又睇中左namiki既秋草蒔繪
有無巴打知道香港邊度有比較多namiki 賣?
我上次個支係合昌搵佢訂
巴打訂$10800嗰支?
上次去BT睇,佢俾咗支$8800嘅145我睇,半金屬半膠,好靚仔
應該係13k 果支
拎上手真係中晒毒
係喎
10800係Roller Pen
巴打好有米

好墜手,個Nib嘅小王子+狐狸Engraving都好靚
想問下有冇新手用既軟頭筆
新手對鋼筆有興趣,買咗支Lamy Safari嚟試寫下。

但發現有一個問題,就係當合埋個蓋嘅時候,筆尖中間嗰個縫會滲墨。想問下咁係唔係正常

雖然對寫字無乜影響,但都有少少強迫症想知係咪有問題
佢點都會有少少係到
請問有冇巴打知邊到有得買pilot Falcon
最近入手支鋼筆
想問新手最好係咪跟字貼練
巴打你想寫咩體既字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞