[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
Kaweco 嘅吸墨器係咪相容
去中南問過, 買咗28蚊嗰隻, 仲有隻22蚊schneider, 但係個姐姐話28蚊嗰隻貼啲, 唔記得咩牌子
你首先要確定個converter係咪已經上緊咗先
通常吸咗墨嘅converter會有啲空氣係正常嘅
如果係話筆尖個位仲有少少泡泡輕輕搖下/正常出到墨都無問題嘅
ok
想買支書法尖嘅, 有咩推薦?
如果買幼啲, 可以日常用嚟寫英文?
定係應該叫做平頭

你平頭嘅意思係呢種?
yes
筆頭軟, 壓落去會split開嗰隻, 除咗手感唔同, 有咩分別?
但係呢種個尖唔會分開架bo,如果你想搵split開,係咪想搵呢d?
彈性鋼筆尖

或者沾水筆
因為split開嘅筆同平頭嘅筆都寫到類似嘅效果, 想知咩情況用邊隻
無論係寫出黎嘅效果定感覺,兩者都有好大分別
平頭係硬嘅,會分叉嘅係軟嘅
同埋平頭可以用黎寫羅馬體、意大利體、哥德體等等
但係會分叉嘅可以用黎寫copperplate等
兩者分別推介邊支? 得閒出去試吓
平頭鋼筆嘅話我覺得lamy 1.9 nib最好用,彈性尖嘅話太貴所以我未用過 我用開沾水筆,你可以google下,做到彈性尖嘅野,價錢平好多
thx
lamy細啲嘅平頭無咁好?
我覺得粗幼效果唔明顯,其實你想練西洋書法定日用寫英文?如果係日用嘅話反而可能1.1都夠,因為太粗好難寫得快,書法先要粗d好睇d
咁我日用應該會用返普通尖
反正細字嘅粗幼對比都唔會明顯
日用嘅話你可以試咗最普通嘅尖先,用熟咗先再試其他特別d嘅,睇下鍾意邊款
日用用無印,不過post咗就有少少過長
想問diamond 580同eco有咩分別?值唔值得比多啲?

宜家用緊mr2同safari
有無人用lamy joy, 係咪post唔到
ys
580 成個grip section淨係靠feed連住,極易斷
同埋580 post個蓋會插落piston到...
eco應該無呢兩個問題
俾我揀多次我會揀eco
淨係靠支feed咁化學?
其實都有諗過diamond miini不過都有同樣問題?
記錯咗唔係靠個feed
不過一樣係好易爛

mini

eco

source: https://www.jetpens.com/blog/how-to-disassemble-and-reassemble-twsbi-fountain-pens/pt/959
咁eco洗筆會唔會好麻煩?同個尖有冇分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞