[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
未寫 但真係幾靚
如果我寫字有沙沙聲係咪因為新筆未磨合好個筆尖
呢啲叫scratchy
筆尖幼或者墨太dry就會咁
除非你覺得支筆寫字有問題如果唔係唔洗理
用啲潤滑啲(濃度高)嘅墨會好啲
長知識
雖然覺得啲沙沙聲好治癒
鋼筆係咁上下
preppy好多人都話粗過0.5,即係應該唔係個別例子
用咩紙咩墨都有影響
Pilot 都有個類似Preppy嘅nib俾petit, vpen用,都係差唔多200 300yen

上到1000yen價位,Pilot有另一隻nib 專for 78g, 88g, Kakuno, etc,但Platinum 1000yen嘅Plaisir都係俾300yen價位Preppy嘅nib你,所以前者理應好少少,實際係點就見仁見智

可以話Pilot比起Platinum更重視呢個1000yen價位嘅市場,又可以話Platinum窮,無辦法開多條生產線俾低端筆...Platinum而家好似連高端筆都廢事用18k 3776 nib,淨係得14k 3776/ 18k president

以上鳩UP,我自己買過幾支Preppy 一支Plaisir,次次都覺得中伏;如果想用返Plaisir個筆身又想寫出嚟幼啲嘅話,可以買支0.2 Preppy 換個nib落去,值唔值得就睇個人

仲有鋼筆講0.2 0.3 0.5其實唔太準確,太多因素影響...
Platinum唔用18k係因為佢地公司覺得14k比18k更適合做到佢地想要嗰種書寫感 所以即使佢地過百萬円既筆到只會用14k
想買軟頭鋼筆,可以去邊度搵?
我睇catalogue 先知原來3776 century都有18k

唔知係咪呢款,要50000yen以上蒔繪先有,同樣50000yen嘅屋久杉就無(以前default有,而家好似可以補差價換)

k數書寫感都唔算係重點,18k 3776有唔同花紋
今時今日買幾千蚊鋼筆都唔係淨係著重書寫感,筆身同筆尖個樣都好重要
50000yen同10000yen嘅筆share同一個nib,點都會有啲客失望...
當你見過最top 既platinum尖你就唔會覺得14k係問題 無論書寫感同外觀都係一流 同埋50000同10000都既分別都係用咗筆身到 而且18k已經停咗產
nibs.com
可以整支namiki falcon sef with spencerian customization
262usd
但支野人地話唔係for daily usage

ebay, https://www.peytonstreetpens.com

可以搵到vintage flex,但小心中伏

而家嘅flex nib 硬到仆街,ink flow又唔一定好,前日買咗支duraflex 後悔到仆街,仲要一開盒個nib就花咗
有無圖
我未見過唔同樣嘅3776 century 14k
Platinum最top d尖只會比中屋用 唔會比3776
講緊platinum你講nakaya
pilot namiki 都會分開講啦
佢寫到明nakaya d尖 係同一間廠出 pilot同namiki都分唔開啦 pilot 100週年都係namiki出
係namiki出,但筆尖點都要印返pilot唔印namiki
因為100週年主角係pilot

點解要分多間nakaya出嚟做? 我覺得佢想分返開個市場,cheap野用返platinum個名,貴野多數用nakaya個名,faber-castell同gvfc都係咁

呢6間野都係有唔同brand name, 唔同logo
唔會撈埋一齊講

扯到好遠,總之platinum 高端筆唔係指nakaya,正如pilot 高端筆係指845 urushi 果堆而唔係namiki

純粹個人意見,無正式definition,唔同意嘅就當我無講過

我澄清返上面我所指嘅platinum 高端筆係指掛住platinum 名嘅30000yen以上嘅鋼筆
造成誤會,在此致歉
分中屋出黎既根本係分高檔低檔 而係社長因為想開一間可以大部分野都可以客製既筆廠
講緊platinum你講nakaya
pilot namiki 都會分開講啦
佢寫到明nakaya d尖 係同一間廠出 pilot同namiki都分唔開啦 pilot 100週年都係namiki出
係namiki出,但筆尖點都要印返pilot唔印namiki
因為100週年主角係pilot

點解要分多間nakaya出嚟做? 我覺得佢想分返開個市場,cheap野用返platinum個名,貴野多數用nakaya個名,faber-castell同gvfc都係咁

呢6間野都係有唔同brand name, 唔同logo
唔會撈埋一齊講

扯到好遠,總之platinum 高端筆唔係指nakaya,正如pilot 高端筆係指845 urushi 果堆而唔係namiki

純粹個人意見,無正式definition,唔同意嘅就當我無講過

我澄清返上面我所指嘅platinum 高端筆係指掛住platinum 名嘅30000yen以上嘅鋼筆
造成誤會,在此致歉
分中屋出黎既根本唔係分高檔低檔 而係社長因為想開一間可以大部分野都可以客製既筆廠
你個講法應該啱
但都唔影響我觀點(分開咗嘅brand唔會撈埋一齊講)
新手買咗支無印,係咪有得改用吸墨器
買咩紙嚟練好?會唔會有啲紙傷筆
想練英文潦草

btw無印手帳都會透墨,反而double A好啲
3776可以去誠品試下 (銅鑼灣果間就咁擺出嚟任試,其他地方唔清楚)
無印筆我唔清楚,但係用來平時練下字嘅話我覺得普通無印簿都得,性價比算幾高,又唔會傷筆。用墨水筆有少少透都正常,就算係moskine d貴簿都有少少透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞