[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
識玩一定prera改eyesdropper
新手留名
想學寫英文copperplate calligraphy
買左d 筆桿同筆尖(hunt 22B筆尖)

但未買墨水,唔知邊到買好
同埋一開始要洗筆頭應該要洗幾耐/洗成點?
已入微笑筆同青墨
身為標準藍色控嘅我順手入埋四季彩雪明
希望配透明筆桿,有冇好介紹

另外藤娘同金木犀好似好正
咩 budget 先?

二百至三百
睇緊lamy vista, 三文堂eco, sailor入門版嗰幾隻透明筆桿
仲有微笑第三代
呢個budget ECO最抵玩
三文堂啦,又唔駛上墨器,透都透得澈底啲
識玩一定prera改eyesdropper

忍唔住手入微笑第三代配雪明
上完墨之後睇效果
我覺得透明筆桿配暖色系墨水比較易做到心目中嘅透光效果
姐係要玩透明筆桿就要入埋金木犀或者夕燒呢類暖色系墨水
想買支筆 寫中文 大約1000蚊 巴絲有冇好推介
3776 啦仲有錢找
3776 兩枝
加多百零就有
真?!
樂天買平既,印象中600左右
買一枝然後淨低拎去買墨
又或者買枝xf既parker 75又得
3776 1枝夠 除非係中屋果d
如果沾水筆尖未洗筆會好難沾墨,可以用牙膏擦下佢跟住洗乾淨,去咗層保護油就可以用得好順
墨水就可以用鋼筆墨水,或者水彩都得添
跟咩墨最好

平頭尖 1.1mm闊,寫出來會根據落筆角度而有粗幼變化
新手上路買左支Pilot 88G 想問下點上墨?
洗唔洗另外買個吸墨器?
要 但應該有跟個con20 嫁
無都有墨膽應該
Thx 巴打 終於搵到間文具鋪買左個con40

手痕買入
700蚊筆直有咩款推介
平時用開uni 0.4 墨水筆,用邊隻筆尖會接近啲
寫開中文定英文 不過700蚊都係黎來黎去果幾隻
不如搵人 打曬d推介同鋪頭 下次直接放落post 頭
中文多
中文可以試下3776 不過寫落去有刮紙感 唔係個個鍾意
諗住淘樽色彩雫
結果俾順豐拒收
液體一向唔收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞