[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
其實筆直多少少都可以 我想揾一枝好寫嘅筆(寫中文)
而家得新刀 好貴
用緊14k promenade
想問其實同21k差幾遠
值唔值得入多枝21k
準備淘支sailor Profession Gear 21k雙色尖 870rmb請問依個價抵唔抵
有冇好推介
新手建議由平筆開始用,用壞都唔肉赤
唔介意 幾錢
買過第二支微笑換落去
對開有感情換唔返
淘寶見到pilot 78g+, $9xRMB, 係咪好過買78g?
見佢好似係變左旋轉吸墨器
入坑無耐 暫時有兩支eco同一支al star 暫時覺得最啱自己寫係eco f尖
好奇下大家墨水同筆既數量差得遠唔遠
墨水放喺度唔用又好嘥 但係咁多支筆洗又好麻煩
有幾支筆入同一隻墨,同時又有有幾樽墨擺係到舖麈
墨係鋪塵 正常
筆就粗幼keep 住用各一支 入唔用藍色
再一支紅色
一支黑
一支petit 1 用黎夾細notebook 出街用
但係買左支墨返黎又好想快d寫下佢
其實日常返工都寫幾多野 但係唔係好捨得拎支筆返工
一支墨正常用成年都未必用得哂。。。
買多支cheap d d 出街用啦
工具黎,買返黎唔用仲浪費,唔通表起佢唔用得個睇字咩
普通返學返工出街都係用cheap嘢啦 最cheap但又好寫嘅,一定係Platinum Preppy
一次過入好多支可以輪流用唔同墨
再上一級係咪88g最好
上一級:Lamy Safari, Pilot 88g, Sailor Profit Junior, Platinum Plaisir

日本廠裡面個人偏向鍾意Sailor同Platinum 不過我估呢三支入門筆分別不大呱 要等其他人答
eco又如何呢
但係擔心透明筆身入極黑會搞到好核突
Eco正嘢嚟 但你係咪肯定短期內可以用得晒咁大支筆嘅墨?如果塞咗洗死你ment ink用cheap筆算啦
safari vs 88g呢
我都係唔買透明筆了
safari petrol好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞