[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
拆個feed落嚟,插個grip section入蓋
注水入中間係會漏少少水,但我試preppy都一樣會
另外你可以試下對住插咗入蓋嘅空嘅grip section吹氣,應該唔會好易吹得郁

至於cap同筆杆嗰6個窿, 可能真係驚細路吞咗透唔到氣掛 既然內蓋氣密無乜問題,塞住筆蓋個3個屎忽窿應該有改善
想要啲重啲既筆 e.g 銅筆杆 有冇推介?
S.T. Dupont Olympio XL, Montparnesse
Lamy 2000 stainless steel, Dialog 3
Pilot Capless
幾多筆直?
唔太好capless

Lamy個支唔錯
一千左右

本身仲想同你講呢枝⋯超墜手,不過爆你筆直
你肯定係pilot?
3776 特登整刮d 有人覺得寫感好d
3776 係plantinum 唔係pilot
Platinum 3776啲nib公認質素好喎
我自己有3支
真係刮(dry)嗰啲唔係咁
有無幼同直身既鋼筆推介
個人唔鍾意水筒型個啲
日系筆
入門:Sailor HighAce Neo
Medium: Pilot Cavalier ,Platinum
小弟多數用日系,未用到金筆或以上的level 鋼筆
Pilot個支好似幾正 無一般鋼筆咁粗
我都覺3776 f 有dd 刮,e 加長用m
今日大阪買咗支3776金尖,計返港紙$450
嘩咁平
可唔可以講下係邊到買?過幾個月都去大阪
大阪梅田yodobashi
6512 yen買埋converter 退埋税
唔該晒
本身有枝3776,過幾個月去睇下有冇其他筆又平又想買先
想問有冇人用過Taccia墨?我支3776用呢隻墨好似成日塞塞地

定係係正常?
其實樂天買都差唔多,有時有其他野送
我試過有真皮筆袋
集運22蚊
我枝3776就係之前係樂天買,但係好似要650蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞