[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
100-200 入門唔想太貴 得閑寫下文 同埋有乜文庫本筆記推薦
skb有支青天白日幾好寫
去博客來睇下
HK where can buy ?? 同有冇文庫本筆記推薦下
香港無skb架喎(好似係)
如果想喺香港買到有冇推薦
入門筆
Pilot 88G (MR2)
Pilot 78G
多謝巴打建議,
第一枝鋼筆
打算買88g
請問巴打邊到買好?
要買埋墨定換筆芯?
中南/ Apita/ Aeon/ 部份商務 ...etc
懶就 淘寶/ Amazon ... etc

行多幾間啦 好易搵
中文字啱用?同埋有乜入門墨水推薦下
手感既嘢好難講 有人鐘意有人唔鐘意
買多幾枝寫得多先會搵到適合自己既筆

我自己就推薦 Sailor 14k 做好少少既入門筆
日亞拍返嚟大約$500-700左右

墨水
Sailor 四季彩
thanks a lot
唔該晒巴打!
無話入唔入門
我都係由一支safari 開始
買鋼筆係會買到價值觀崩壞
砌機坑, 耳機坑, 攝影坑, 錶坑, 鋼筆坑, 全部都係咁
四季彩係咪己經冇出50ml?
墨水無分咩入唔入門喎, 你鍾意咩色先
如果你嘅意思係隻隻墨水sample吓, 咁Sailor同Pilot都唔錯嘅
Pilot嘅話買色彩雫mini試吓http://www.pilot.co.jp/products/pen/fountain/ink/iroshizuku_mini_3/
不過Sailor依家50ml縮到20ml仲要價錢一樣... 如果想大量咁用, 真心唔抵囉

題外話,個人都係覺得歐洲好,墨水選擇多又平
個人偏向iron gall ink (因為成日要寫postcard,要防水,同埋鍾意啲懷舊feel)無論KWZ定Rohrer and Klingner都好易買到,如果唔洗防水嗰陣就用Diamine,80ml只係£5.90
唯一係買日本嘢真係貴到暈,不過好在筆都只係一次性投資,我喺香港買過嚟就ok
[非廣告]深水埗只開星期六、日樓上文具店,真心平又多香港少有品 牌,diamine 30ml $39 ,色彩雫15ml $60
但係鐵膽墨好似幾傷筆?我唔多敢入,要防水我多數都係用番極黑同青墨
依家嘅鐵膽墨水無嘢㗎啦,比起以前嘅溫和好多,話傷筆嘅只係以前嘅鐵膽墨水
我上網睇過咁多資料都無睇到依家有人啲筆比鐵膽墨水腐蝕嘅case
我反而驚pigment ink會塞住筆尖
我見過一枝Defoe 入鐵膽筆尖脫鍍
咁貴嘅筆入鐵膽墨作死咩
嗰支係咪vintage pen嚟?vintage pen係會容易啲被腐蝕
呢40年內嘅墨同筆唔會有嘢
pigment 乾左沾係筆尖,好難清
英雄呢?
Montblanc 枝Defoe 都係算新筆,我果枝係入極黑,無問題,脫鍍果枝係我一個朋友既筆

極黑同青墨so far係我日用最滿意既防水墨,我咁多枝筆未出現過問題,鐵膽我就真係唔敢入

利申:今日用蜘蛛王入既係青墨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞