[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
capless 有無 ef nib ?

f唔夠幼咩
pilot 88g/MR 微笑筆尖通用
唔清楚78G可唔可以用微笑的ef尖
香港好似無現貨,同埋唔係款款都有ef
窮書生學人用鋼筆,手上最貴的筆只係Kaweco Sport
,徵笑連筆蓋重量都Ok ,只不過筆尖有點普通

唔知點解由細到依加都Like 哩支

Parker Jotter London Architecture special edition
我嗰支係中南買,g2筆芯有ballpoint / rollerball可以自己上網買
日本鋼筆除咗sailor pilot platinum 仲有咩牌子好介紹?
namiki nakaya hakase onishi
NAGASAWA,不過Sailor 代工,款同Sailor 幾乎一樣

買左聖誕禮物俾自己
搵不到Sailor / Platinum 3000yen 全透筆,
最後買了這套
支筆放太耐啲墨乾左
浸左一晚再上墨
放幾個星期後又乾
係啲墨太易乾定之前洗唔乾淨定支筆有問題?
個筆蓋設計太漏氣可能
pilot metropolitan黎
係咪不嬲有呢個問題?
我覺得metropolitan 好易滲墨,可能漏晒氣
不過鋼筆上左墨應keep 住日日用
今時今日
真係未必日日要寫字
好多插拔蓋嘅筆都有呢啲問題
pilot kakuno
lamy accent, safari果類
我有支olympio氣密都麻麻,第一筆未必出到墨
想擺得耐嘅,就用扭蓋嘅筆(accent太廢唔計)

擺得最耐應該係platinum果啲(筆蓋入面套筒有彈弓果隻)
不過其他都可接受,我支justus95而家入青墨擺個幾月先拎出嚟寫一兩筆
通常有個內蓋氣密先好,pilot 入門級無內蓋,反而Platinum , sailor , kaweco 有
pilot kakuno 筆蓋唔係密封 ,通洞。

自己個枝筆蓋快要全裂
kakuno有個白色內蓋,個內蓋無洞
safari都有,但一樣好快乾
kakuno 唔係密封 ,水可以穿過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞