[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
謝兩位介紹
我都係,但當然唔識野嫌佢粗,之後用沙紙整廢左支筆
講講下又想買支寫下 新手用咩好
Budget幾多
平平地百零二百蚊玩下有冇
比起頭先講個啲係低左啲
我當年第一支鋼筆係無印嘅
去中南買吸墨器同墨水
幾順

好重
當年中學有鋼筆用已經好開心
又未接觸過其他鋼筆嘅資訊
講講下又想買支寫下 新手用咩好
Budget幾多
平平地百零二百蚊玩下有冇
比起頭先講個啲係低左啲
我當年第一支鋼筆係無印嘅
去中南買吸墨器同墨水
幾順

好重
當年中學有鋼筆用已經好開心
又未接觸過其他鋼筆嘅資訊

果陣係呢度見到Safari好震撼 好現代感 就入坑了
果陣成班人係度訂尖
20g 算中等~輕
我反而中意Al-Star多啲
可惜冇錢買貴筆
而家最主要都係用黎寫Bullet Journal
無知一問 寫中文應該用咩鋼筆 大約$500蚊
500 加百幾可以玩日本筆(金尖)(淘寶)
或者買幾支幾十蚊~百幾蚊既筆,試下唔同牌子有乜分別
好似係
新po留名
有冇咩牌子推薦下
無知一問 寫中文應該用咩鋼筆 大約$500蚊
500 加百幾可以玩日本筆(金尖)(淘寶)
或者買幾支幾十蚊~百幾蚊既筆,試下唔同牌子有乜分別
好似係
有冇咩牌子推薦下

Platinum既3776保證岩寫中文
Platinum Preppy 平,但我買左兩支都覺得唔好用...

Pilot Kakuno, 78g

Penbbs 266 (中國鋼筆論壇出既,筆尖我覺得唔錯,但要扭超過一圈半先開/關到筆蓋 抗拒大陸野/淘寶既可以無視

無印 但要另外買converter

Sailor Candy之類 我無用過sailor唔知咩價位同埋有咩款

Twsbi eco

Lamy Safari之類

好少買呢個價位既筆,數唔到幾多

金尖既話應該要加budget, 我是但寫d淘寶1000hkd樓下既出黎
Platinum 3776
Pilot 74, 91, 92, Elite 95s, Legno 89s, Capless
Sailor 14k 21k
Lamy 2000
Pelikan m200 鋼尖<<<

暫時諗唔到其他,求補充
thx
3776有人會覺得刮紙
要試啱心水先好

留名
$100 range仲有pilot cavalier

$100內淘寶有支叫kaco,出奇地好寫

$10內淘寶有支叫爛筆頭,買暗尖都唔錯,不過炒TWSBI design

用preppy最緊要係唔好用佢送果支墨,一轉左其他墨係極好寫

多少少budget可以睇下sailor透明筆

pilot 支prera都係呢個range上下,不過我覺得唔靚,另外仲有cocoon同88g,同kakuno同尖

呢排我比較多用pilot 78g, 淘寶買平靚正
我個人覺得工作上最好寫時微笑鋼筆F尖
我都覺

不過如果覺得細路仔,轉用cocoon感覺會成熟D
其實有冇D又平又好寫 因為新手上路驚容易整爛
順便問埋墨水 有冇話邊隻好D
墨真係睇心水
況且入得坑一定唔只一枝

筆就lamy safari 囉 二百零蚊
又係只會越買越貴
我而家寫微笑,硬係唔知點咁
新手入墨坑可以買下pilot 色彩雫同sailor 四季彩先

個人鐘意diamine,日常用就parker quink藍
lag左
18年既al-star竟然係粉紅色
好想買
寫字唔靚但又忍唔住手買鋼筆

畀細唔笑我裝備撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞