[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
我覺得可以誠品試完係其他地方買
誠品算多款,不過貴
豐原買咗f尖
綠色無現貨要同白色換尖
之前一路有玩開
最近想玩返 升級下自己每日用緊果一支筆
自己好鍾意sailor 買咗幾支中級嘅之後最近兩三年都係用緊佢冇留意市場
但係覺得最近覺得佢有少少膠
想upgrade下
想要支重返少少 唔好咁膠 筆尖唔好太軟 書寫時間都幾多嘅一支筆
Sailor 14k 同另外一支好似21K 嘅書寫感受自己好鍾意
只不過有陣時覺得太輕 同膠
諗過pelikan sailor 自己king of pen namiki 同中屋
巴打有冇邊支可以推薦下 或者用後感 上面呢一堆筆自己都係得啲平價版
上網用後感又唔係太多 又唔容易搵到實體舖試
日系見到好多都係漆筆 唔知有冇巴打日用覺得點樣 自己攞上手玩覺得幾鍾意
但係驚日用會出事

有無人見過香港邊到有呢支筆賣?
幫襯開樓下街坊舖買過好幾枝
俾領匯打壓到執左
陸筆 點解唔淘寶?
其實漆筆日用ok,唔洗咁擔心。btw你預筆直幾多?
原訂去到namiki 果支漆筆或以下 不過主要都係睇支筆點
因為自己唔多錫筆 驚容易花
漆面其實好硬,驚其他野多過驚花啦
美巧?
sailor young profit 點睇?
有啲咩驚 聞説驚乾?
巴打自己用開邊支?
驚劇烈溫變,驚有機溶劑,有時放太耐存放不當會變啞色,主要驚呢啲。

之前有過一枝50號生漆namiki不過賣左,呢排無用漆筆,都係用歐美野多。
好羨慕巴打
我歐美玩到graf von faber-castell同 peliken m800 就停左 覺得好似唔係好啱自己咁 蒔繪 自己都諗過 moon light raden 同流星 不過好似出左自己cost comfort zone 唔想變日日放屋企
3776 黑色筆身花左係咪無得搞?
同問 好易花 而家拎黎粗用
其實真係好睇自己,因為我本身無乜練字,起初用鋼筆(都講緊差不多十年前)都係因為唔想咁大力握筆寫字先開始用,考試時手無咁攰。

到人大多,唔洗寫咁多字,不過始終對鋼筆呢件事有情結,見到靚、合眼緣就會想買;依家用主要都係簽下名、開會做下筆記,我唔鐘意用手機記野,多數用筆。

按我既用法,尖既出鋒、變化之類對我而言非必要,而夠重、順暢同好睇對我黎講先係首要考量。所以香港好多人玩既長刀、3776、Aurora中文尖之類對我無乜吸引力。

始終筆呢家野好唔好,個人主觀需求佔左好大部分,按你咁講,我覺得namiki 20號生漆應該幾適合你。
我有另一枝Sailor 14k個 coating 好好多
但已洗筆收起 同樣粗用3776算了
I mean 無咁易花
其實自己都差唔多
自己寫字都幾多下 因為好多嘢同事同學要求電子版
自己就乜嘢都手抄一次 自己覺得咁樣入腦好多
所以都好希望筆係順滑
但係有陣時寫得多 淨順滑就有少少悶
加上自己一個人係外國 唔想日日揸住支咁金屬嘅筆
個人覺得歐美嘅筆 冰冷得滯 好似冇咩感覺
加上之前自己買咗一大堆筆(中價位)
又有好多唔係特別鍾意 只不過係玩兩下就買咗
就同自己講 每一次返香港都要放低一啲自己少用嘅筆 代表自己唔夠鍾意佢
久而久之手上 就整返兩支sailor
好鍾意嗰種 細節位好貼心 加上滑得來有少少感覺
再加上唔係金屬
咁漆筆係有佢吸引力既,不過歐美其實都好多唔同野玩,玩舊龍舊雀同舊豆腐都好多人玩,不過我個人比較鐘意設計元素多啲既筆,所以買限量龍比較多。

買枝廿號漆筆玩下囉,又唔貴。我就嫌悶左啲,所以漆筆我prefer有蒔繪。
想問下寫中文字入門有乜鋼筆推薦?用緊英雄007有乜評價??
幾錢budget?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞