[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(3)

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
想問下活塞同負壓點分?

搵過資料話負壓既可以係飛機上面用
你指piston同vacuum? 最快方法當然係上網查 一係睇吓支筆中間有無支棍 有就係vacuum
因為查完都唔知有咩分別 好似兩種都係吸上黎咁 [sosad
岩岩查完vacuum fill, 識分了
無印隻墨好易透
可以試下買kaweco墨
用緊蝦,不過枝筆係水槍Kaweco 唔覺乾
我用緊青,上lecture jot notes,停低一兩分鐘,已經要畫多幾下先出到墨
三文堂 支vacuum pilot 支823
都係咁 其實用落差唔多
飛機漏唔漏應該唔關事
sheaffer vacuum filler 扭實尾蓋嗰陣會塞住唔俾啲墨流入feed,就算氣壓變化都無咁易唔會嘔墨
1k筆直 ching有冇推介買邊支原子筆
其實只要支筆係滿同埋筆尖向上 就算咩筆都唔會點嘔墨
不過vacuum的確係先天無咁易嘔 eyedropper最易(因為手嘅熱力會令筆內空氣膨脹)
你既然比得起1000蚊咁其實你都係在意個樣多過支筆好唔好寫... 睇啱個款去買就得啦
除非你有其他要求
Space pan
1k原子筆 睇樣啦
唔係諗住寫野呀
我支823都有咁既design
但係用耐左會封唔實
唔換開都寫到字
因為查完都唔知有咩分別 好似兩種都係吸上黎咁 [sosad
三文堂 支vacuum pilot 支823
都係咁 其實用落差唔多
飛機漏唔漏應該唔關事
sheaffer vacuum filler 扭實尾蓋嗰陣會塞住唔俾啲墨流入feed,就算氣壓變化都無咁易唔會嘔墨
我支823都有咁既design
但係用耐左會封唔實
開都寫到字
Parker Jotter
筆芯一係jetstream一係schmidt easyflow
其實最近好多machined pen 乜嘢筆芯都用得, 如果鍾意獨特啲嘅可以考慮
筆芯推介同樓上一樣 都係jetstream
新入坑
去日本旅行買咗支sailor
臨新年忍唔到手買左野
Kaweco Sport ,千奇唔好買無印Kaweco logo 的筆舌,因為是無印是水槍
點解咁多支唔揀要揀Kaweco Sport?QC出晒名差到爆... 喺歐洲就話因為好難買到日本筆啫(貴到暈),喺香港梗係買返Platinum or Sailor啦

http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/324959-not-happy-with-my-kaweco-pens/
有budget就買3776啦,呢支好嘢嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞