[航空]連登飛機膠討論區3

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
啲人話sas都唔錯,j class 正
香港坐TG去歐洲貴,我試過睇非旺季價錢,比中東三寶貴兩三千、平因航幾舊水,實在無咩理由揀佢……
SK Y同LCC無分別咁濟
我知TG係泰航
果下我係應緊*A高汁航空係亞洲呢句,睇下大家當TK係歐定亞carrier
OZ 好高質喎
Econ Legroom 畀一般 airline 大
Longhaul flight 兩餐之間仲有熱 hot snack

But its IFE sucks
佢做澳紐客多?
以前中東三寶未興起時 佢都仲有啲優勢
但而家人地飛機靚機場靚時間一樣咁靚
唉冇得玩
TG飛澳紐時間都麻麻

其實TG落緊,泰國旅遊熱,好多LCC飛,TG主打high end 行唔通,不過佢service 真係好好
TK兩個都唔係,

正如S7我都界定唔到
咁分咪清楚晒

按航空公司總部所在地區分
TK屬歐洲
S7喺新西伯利亞,屬亞洲
老母啲位其實算正常
講真因龍呀BR啲A321都係差唔多
IATA咁分...
因為計地理既話,土耳其伊斯坦堡都係一半亞洲一半歐洲,佢地有條隧道係連接歐亞
博斯浦魯斯海峽同達達尼爾海峽分隔土耳其歐亞
IST機場都喺機場
反而伊斯坦堡第二個機場(唔記得名 主要係內陸機同LCC用)喺亞洲
空巴A320neo引擎缺陷停飛

【明報專訊】歐洲飛機製造商空巴昨公布,旗下最暢銷的A320neo窄體客機發現有引擎缺陷,約三分之一搭載了普惠(Pratt & Whitney)引擎的A320neo,有一至兩個引擎出問題。歐洲航空安全局(EASA)的安全官員已發布緊急限制飛行的命令。

涉18航空公司113架機

空巴稱,目前有18家航空公司,共113架空巴A320neo客機裝配了普惠引擎,當中約三分之一配備了1至2個問題引擎。EASA稱,注意到A320neo發生多宗空中停頓事件,因此命令空巴暫停付運。普惠是全球最強的軍用航空引擎製造商之一,壟斷了F-22和F-35的市場。今次空巴出問題的客機採用兩種不同引擎,分別來自普惠與美法合資企業CFM International。自2016年初A320neo投入服務以來,這些引擎已累積超過50萬客運服務小時。數據顯示,這款客機降低16%的燃油消耗,並降低75%的噪音。

(彭博社)

[國際金融]
UO過年可以點呢?
新手留名
降低75%躁音咁多?
睇下佢點飛NRT,得四架A20N
用320頂住先
冬天夠?
KIX:前面有妖孽
其實唔夠咁點算?
中途加油?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞