[做人做狗]二級衛生督察

1001 回覆
16 Like 74 Dislike
D case 既增長速度快過處理速度,會點?係咪都冇辦法。
做唔切都係等爆架啦, 冇咩野
但政府唔係話有performance ledge 既咩?
屌識玩

急的咪做 太多做唔切咪由佢。 i one 唔做爆左都冇事架
其實我真係想one 29就算,再年紀大d心血少已經冇哂精力。

29 遲下都過6萬。。 。hea do又冇人吹得你脹。咁先係打政府工的態度
今曰收到了
媽啊 開心到返返下工跳左起黎
出左黎做野4年 都係得20k
冇Hi真係成世都未必有50k

多謝offer god
唔係打擊你士氣,你覺得自己會唔會頂得順呢份工,係毫無心理準備下會死得好慘。我身邊D現職同學都話自己做到成隻狗咁,朝九晚十。

利申: 同樣有offer,準備做狗。
正想講
當你返地盤朝9晚7 返六日 趕工時朝9晚10 Ot得半工 夏天曬到仆街 冬天做吸塵機時。
當你比前度嫌人工低工時長飛你去搵左件Big4友時。
當你就黎做野幫老闆含撚。
當你成世都搵唔到50K時。
當你比唔起人工時。
你就會明。。

窮就唔怕辛苦。買唔到樓就唔怕辛苦。呢3年唯有頂硬上。
解決曬
見幾個Ching 都話下水請少好多人
有冇人知今年年尾會唔會有機會再開
因為今水都好似請成百幾人
insider有消息未?
做aco
我明,唔係擾敵。

成日話年年出post幾多人apply,話為左錢乜都肯。呢D說話個個人都輕易講得出口。

鬼唔知4年必升1人工保證有50幾K係Sci乞食科最後逃生門,已經講到爛。但有D野唔係你諗得咁簡單。

正如你所講,你冇做返357年都咪話自己做得黎。唔講2015年2單自殺呢D少數野,以HI黎講,除左少數悠位,10個有10個都會同你講好想走,係用超辛苦黎形容呢份工,份工既惡劣程度係超出你既想像。HI既工作,係處理投訴層面極廣既集中營,工作係沒完沒了。你面對緊大量你control 唔到既野。

一份咁大壓力既工,影響到日常生活係必然既事,唔好話食無定時OT讀Pro Dip呢D濕碎野。你對自己有要求既,工作上心既,放工後真係可以放低工作? 連食飯沖涼訓教都冇哂心機,成個生活比一份工搞到不似人形,工作積壓既野未解決又黎新既,日日Loop,點可能唔崩潰?

錢係咪真係可以令你排除萬難? Sorry 唔係個個都做到,灑脫既人應付到係你既本事。所以我好明呢位巴打。

本身係私人市場做緊人工低既QA QC/其他工既西位,可能會二話不說入HI,反正都係西,倒不如西住咁高人工,冇話呢種諗法唔岩。

但我只係想講,想入職既巴絲真係要諗清楚。
識得有個上Batch入的舊同事 上次好似收左13x人到。。走左5個 入面有3個有更好的offer。應該冇咁恐佈的
同埋話Eh位界細左 比以前冇咁難做左。。不過都係果句 鬼叫我窮又廢咩
首要學識唔好上心工作
打份工暏
都岩 我知道其中一個自殺的就係睇唔開。。 當時佢對自我要求太高 佢讀大學1st hon train時又拎第1。太完美主義
打份工姐。糧照出 我又唔打算升 咁咪拖長D去做 做唔曬都係人手過少 冇事架。
前幾日派左啦 下星期bc
巴打,你做食環唔洗咁上心
咁樣做人仲辛苦
其實我reject 左offer,怕頂唔順,留返比有心考既巴絲。

幫朋友問 頭一Batch係咪派曬啦?
如果係第2 batch要等到幾時
仲有冇第2 batch 都成問題
Le 之前in過 group入面的師兄同事話做新界區的超級慘 仲慘過衛生幫的重重位
唔係話請150個咩?
計落咁多人冇可能一次過入曬職wor
淨係id card就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞