[做人做狗]二級衛生督察

1001 回覆
16 Like 74 Dislike
點解有得加既?
但Contract仲係舊人工既?
唔知道未開始返都受惠
我當年都係未入職就加人工
第2 batch幾時會收到通知?
現職既巴打可以講多D呢份工,我真係好驚,呢排日日發惡夢,係咁FF到時D地獄情況,我真係好驚做唔黎。因為入左職就冇得返轉頭。

上面D回覆話唔好咁上心,但唔上心又點做到野?

人係始終有極限,個個一日都係得24小時。如果每人每日收50宗冷氣機滴水,20宗食物投訴,20宗老鼠,20宗阻街,20宗千奇百怪野,就算係超人根本就處理唔切,仲未計讀書,咁可以點?直接同上司講我handle唔到?

你地最初入職,到今時今日都做緊既,中間個心路歷程係點?
個個都係打份工既心態,唔上心,唔好有責任心就係最好既防衛

一上心,例如,你好有熱誠去解決問題,幫市民既,我諗你好快會quit
巴打介唔介意留TG,我真係好想搵人傾,我好想有個現職既講多d。
咁d case 咁多咁複雜點算?唔解決個問題市民都會咬住你唔放,定係係咁依話做左野,其實d野冇用既,都得?
我好驚⋯
位都未落就驚到咁
落左位點算
趁而家調整下心理啦
如果唔係驚你一落位就壓力爆煲
份工係辛苦既, 但個人既心態調整好重要, 未入職都已經驚, 落左位你真係會爆煲

如果你自己調節唔到既, 你都係唔好要個offer喇
你想知D咩
工作既惡劣程度可唔可以講多d,你點處理,理想同現實可以有幾大出入?
理想:
1. 可以幫市民解決問題
2. 市民覺得你係多方面都係專家
3. 市民覺得你係幫辦,有人管唔需要落地做

現實
1. 你做既事吃力不討好,幫完人都唔會滿意同多謝,仲要話你做得慢
2. 咩都識D,但一對住班professional就咩都唔係
3. 所有野都要落手做

暫時咁多
清 仲要讀pro dip 喎 返工係一部份炸
pro dip 難唔難讀,多唔多人fail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞