[做人做狗]二級衛生督察

1001 回覆
16 Like 74 Dislike
下水聽講會請少d
聽同事講佢地insider好似係冇咁早
二級開始飽和
香討d人話call緊waiting list 咋。。。。

咁即係要疊埋心水準備考下一次

下水聽講會請少d

二級開始飽和

咁outsider係咪派哂
想問下驗身難唔難過 係咪多數人都pass
唔pass你可以買定人壽,順便搵律師立遺囑
最後講低密碼比你後人知
我上網睇左好多關於呢份工既野,預左會超惡做。離唔開處理超多投訴,日日比人鬧,所有野要一手一腳做冇下屬,OT,shift,工作超負苛,讀書,太多Case處理唔到等等。做到冇哂life,飯都食唔到,冇一日係開心。

我相信做得呢個位既人,十個有十個都覺得除左人工叫ok之外所有野都係負評。

咩野服務市民,責任心,滿足感,都係假。

有冇現職既巴打可以分享下你地係點survive到,點取捨,面對以上種種挑戰係心態上如何適應,真係遇到D解決唔到既問題會點做?

利申: 即將入職既迷茫巴打。
一般都有管工、小阪隊、文書主任/助理、工人等做下屬的
當然係咪正常下屬就睇運

學勁上面會員話齋,做左一級時咪
除非你想搏埋上shi,ci,十叔,DD
我自己理念係咁:
因為有問題要處理所以先要請人返來,咁多年來都仲要請人,即係d 問題係解決唔到,請你返來就係吊下鹽水咁,等d 野唔好出事

簡單來講:唔好太上心,唔好諗住自己會解決到d 陳年問題

有冇其他師兄指教下

利申:迷茫現職
即將入職既就唔好諗太多,係某啲崗位,你嘅職責只係要跟OM做,做唔到唔係你既問題

公務員係照本子辦事㗎咋嘛

同意師兄所講,唔好太上心

利申:我都係迷茫現職
色弱嚟嚟去去都係用同一本測試書

你真係有色弱嘅話咪背咗啲答案

利申:無色弱
我上網睇左好多關於呢份工既野,預左會超惡做。離唔開處理超多投訴,日日比人鬧,所有野要一手一腳做冇下屬,OT,shift,工作超負苛,讀書,太多Case處理唔到等等。做到冇哂life,飯都食唔到,冇一日係開心。

我相信做得呢個位既人,十個有十個都覺得除左人工叫ok之外所有野都係負評。

有冇現職既巴打可以分享下你地係點survive到,點取捨,面對以上種種挑戰係心態上如何適應,真係遇到D解決唔到既問題會點做?

心態同區情決定一切
記住有d野係解決唔到就解決唔到。。
有d區/section比較chur 有d區/section就好悠。。
入得黎9成人都係為左份糧/當跳板架啦。邊個咁犯賤想日日服飾d痴痴地的市民。
好似我以前咁 明明都幫個com解決左屎管滲漏的問題。但個com死都要我幫佢claim錢 staff com加omb 都唔入。

十個入黎 有九個都知有幾惡做
但十個都會話 原來入到黎 係比之前想像再惡做多幾百倍
個個入黎之前 都話為錢乜都得嫁啦
一日未入到黎 都唔好覺得自己頂得順

衰d講 有d人好彩就可以咩都唔理都冇事
但唔係個個人做到 對自己有少少要求嘅人會做得好痛苦

我就係人辦 你話我廢又好乜都好 仲未做到好似樓上d師兄咁灑脫
返工都好似抖唔到氣咁 做到八九點放工返去訓醒又黎過 根本係no life 而且你做得幾耐都好 d經驗都冇用 諗返當初可能做big 4 狗仲好

我而家都搵緊其他私人工 不過人工低一截 搵到好迷惘 又唔知有咩選擇
入左黎 望住份人工 但又覺得自己冇資格拎嘅感覺好難受

倒米都係咁講 條路自己揀 仆街自己喊
個個上大人都話上左I one, max咗人工真係唔錯㗎,比心機做呀

而家讀完書,confirm咗等過bar都講緊三萬幾蚊人工,讀非神科嘅係出面私人工真係唔係咁易搵呢個數
三思呀
上到一級到頂就
如果今日都冇call,係唔係可以等收reject letter
D case 既增長速度快過處理速度,會點?係咪都冇辦法。
識揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞