[做人做狗]二級衛生督察

1001 回覆
16 Like 74 Dislike
識大把top up仔做
算啦,份份工都有人頂到有人頂唔到
以我所知HI除左人工真係狗都唔屌,但私人市場D工又低人工又狗都唔屌,
身為窮撚既我都要頂硬上嫁啦
私人市場D人工一開始係低, 之後做上去其實進取既話好好景, 不過要Standout 唔易

第一份工係Lab 當年唔過一萬 轉左2份工又讀書之後, 去左某Big4做Risk Advisory, 走果時53K 14個月糧

私人市場好處就係自由啲, 有下屬有話事權, 易請假見識廣同埋唔駛俾市民屌, 至少Busi trip 可以自己揀好少少既酒店

你自己睇下某幾間大廠既廠長, 佢地都係三十中但搵得多過HI
平時都係行行企企, 都幾自由

但HI 都有佢好處, 就係比較穩定

P.S. 讀緊第2個碩士, 有一個係Food, Rej過2次HI Offer
睇行業姐
唔係個個行業都咁好景
巴打點轉到去advisory 咁勁
一直都想轉過去呢D但冇RELEVANT EXP
下年諗住讀MBA先
係囉 冇啦啦點轉到risk advisory
我個行業絕對唔好景
只係工作表現比較積極同埋上心
機會黎就比其他人突出,最後拎到行內比較好既待遇

Advisory 方面,唔少大行都有
但係Advisory 唔止講緊會計,而係你既專業
我只可以透露Big4黎講 Food Env Chemistry都有
我係讀其中一門

MBA 方面唔係人人讀到
喺行業無咁上下知名度
拎唔到Reference letter 係讀唔到既
🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️香港Healthcare/pharma field 會唔會都有advisory post
我依家都係mnc到做title有manager
諗住儲多一年錢就讀個pt mba🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
再諗轉行/轉工
有,有Team 喺Regulatory/Compliance 做Consultancy, 拎緊17個月Bonus

仲有Team 人係幫大陸上市藥廠去FDA 申請CAR-T 微球果類新藥科技

今年Financial year 佢地會派410萬Bonus
5個人分,有3個都係90後,呢單野成功左大把藥廠搵佢,真係上撚哂位

要睇你間MNC喺咪行業龍頭
個team同事係咩academic background同埋有咩work experience架🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
香港呢行真係好冷門冇太多資訊
好distinctive 唔方便講
最young 果個hku mphil
某協會副會長
relavant 嘅iso pmp 6sigma 都有讀
有publications
上一份工都有好多achievement

有料既真係2-3年買到樓
一山還有一山高
申請專利果條team
幾時先出interview
Written test會考啲咩?

會唔會好technical
應該出左信

日日比人問候

大多數人做唔過半年
出左email
想月入28k
4年唔on9保上50k 的記得入黎
(剩睇錢 想供樓的話 呢份真係唔差)
有無巴知喺咪一日派哂
有無巴知喺咪一日派哂

照政府慣例 應該分幾日出
出左interview email啦
[img]assets/faces/lihkg/dog2.gif[/img]

日日比人問候

大多數人做唔過半年

係辛苦 流失率可能有一兩成
但都有好多人做好耐
唔好吹水啦
利申:現職
咁幻想下自己喺第二日啦
完了吧,如無意外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞