[做人做狗]二級衛生督察

1001 回覆
16 Like 74 Dislike
睇返新聞原來幾年前有人自殺死左。

現職既人,每日返工係咪要好高EQ,當自己係狗咁做就得?
嘩!你in之前無做資料搜集架咩
between所以連續幾年都請好多人入
你諗吓連登仔幾時會Call 食環
一句講哂睇錢份上
繼續捱
反正一個posting 俾盡都係2年
唔理啦 冇錢供樓 條女的老母已開始嘈。。人工真係好吸引
同埋好似上面內部巴打咁講 呢幾年請多左咁多人 希望每人的workload應該比以前少左 捱到變一級再算
投訴人話樓上凌晨晩晩滴水
唔知邊度滴
三無大廈
你會點做?
咁你點答??
其實都係睇你點應對,冇model answer
但當然現職既都有唔同做法

利申: 現職老鬼,第8水中
C&C 正
想問下現職既巴打佢收人係一次過收晒定分batch去上堂?有冇waiting list?
救巴打指導
唔該晒巴打
首先,你要知道條132入面有講過本署人員係可以朝7晚7有權入屋進行調查
但如果outside依段時間,只要市民唔俾我地入屋,我地根本冇法定權力入屋試機

回歸返你個問題
首先夜晚睇冷氣機滴水
第一,晚上睇好難去睇得清楚究竟係咪某單位滴
第二,晚上你冇得入屋,除非係住戶俾你入,否則你唔知住戶既資料 (因為妨擾事故通知書係要俾製造滋擾的人(業主/住戶),但如果所有情況都出俾業主的話,有機會會送達唔到(eg. 業主長期居住外國))
第三,三無大廈好大機會連門口你都入唔到,因為舊式單橦唐樓會有閘係樓梯口,你冇鎖匙入唔到

解決方法(內部某d人既做法):
做法一
第一步,對有關住戶出advisory letter同係樓梯口/牆貼poster同派leaflet
第二步,可以留意每層有咩單位同揾定平面圖
第三步,如果真係一d好麻煩既個案,見到部冷氣機滴水,直接查業權出妨擾事故通知書後再睇,如果再滴水,出告票

做法二
不斷同投訴人講調查中,等到冬天
因為真係冇辦法解決

講真,其實冷氣機滴水係不治之症,早排申訴專員份報告根本離地on9,叫我地夜晚/凌晨去睇,有裝備去睇就話啫 同埋夜晚你叫一個女仔去睇冷氣機滴水係傻既先會理你

利申: 一個做到冇哂心機既老鬼HI上
師兄儲夠report升SI未

多謝賜教
咁你點答??
其實都係睇你點應對,冇model answer
但當然現職既都有唔同做法

利申: 現職老鬼,第8水中
救巴打指導
首先,你要知道條132入面有講過本署人員係可以朝7晚7有權入屋進行調查
但如果outside依段時間,只要市民唔俾我地入屋,我地根本冇法定權力入屋試機

回歸返你個問題
首先夜晚睇冷氣機滴水
第一,晚上睇好難去睇得清楚究竟係咪某單位滴
第二,晚上你冇得入屋,除非係住戶俾你入,否則你唔知住戶既資料 (因為妨擾事故通知書係要俾製造滋擾的人(業主/住戶),但如果所有情況都出俾業主的話,有機會會送達唔到(eg. 業主長期居住外國))
第三,三無大廈好大機會連門口你都入唔到,因為舊式單橦唐樓會有閘係樓梯口,你冇鎖匙入唔到

解決方法(內部某d人既做法):
做法一
第一步,對有關住戶出advisory letter同係樓梯口/牆貼poster同派leaflet
第二步,可以留意每層有咩單位同揾定平面圖
第三步,如果真係一d好麻煩既個案,見到部冷氣機滴水,直接查業權出妨擾事故通知書後再睇,如果再滴水,出告票

做法二
不斷同投訴人講調查中,等到冬天
因為真係冇辦法解決

講真,其實冷氣機滴水係不治之症,早排申訴專員份報告根本離地on9,叫我地夜晚/凌晨去睇,有裝備去睇就話啫 同埋夜晚你叫一個女仔去睇冷氣機滴水係傻既先會理你

利申: 一個做到冇哂心機既老鬼HI上
師兄儲夠report升SI未

同問
定師兄無求?
依個年頭 將多過兵
你肯跑,上面大把位

其實我問得依條都係比大家做個凖備
坐board既又點會知道民間疾苦
我唔會刻意求,排到隊咪上囉
report我本身都有老細肯寫
只係 上左真係咁好咩
到時你只係被更高層迫你做
你唔做又得罪上面 做下面班細又唔妥你
如果係出面,做上司係好事
係政府,做上司反而冇做細咁自在
你諗下,做又36,唔做又36,咁點解要做
其他人知你肯做 咪俾更多野你做囉 依家正正係咁
只有好心奉勸各位有意入黎之士
三思
做一級成世唔升都有pt29 仲要8年就達成 我制啊
似乎師兄睇化咗啦喎

利申:第二水
其實唔到你唔化
當你見住成班同期
肯做既,去哂d衰位 (鬼叫有report咩)
hea既,入撚哂d好位輪迴 (frontier,airport)
大家人工收咁多
升又未到你升
咁你自己問心,你自己想點
想問你地HI 係咪要跑數,例如一個月要有100張告票?
冇所謂既跑數
咁當然都要睇現場環境既
夠證據先告
做HI 係咪個個都買到樓,佢人工高升得快,做幾年必升1,捱到既話拎29都夠食。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞