[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (3)

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
請先自行google地方距離

會自駕就唔好全程住博多
要搵去過嘅巴打答你好啲........
Day 2你凈去太宰府會剩好多時間
阿蘇去福岡試過2個幾鐘,全程要超速
去埋海之中道?
橫掂買oass咪落埋別府 始終要去過先知係咪真係咁無聊

Thank you巴打
我計劃緊一家人自駕遊去九州,估計七日六夜,由福岡出發,考慮佢地鍾意食下行下,而家有三條路線

A: 福岡-長崎
B: 福岡-熊本
C: 福岡-大分-宮崎

如果想滿足長者輕鬆遊遊食食,又滿足我行歷史景點、文化景點,係唔係熊本為最佳選擇
七日六夜 你可以北九州兜一個圈玩

長崎可以考慮(因為由原爆館同埋企鵝館)

唔需要落
熊本(地震完爛曬)
宮崎(屬於南九州 有長者唔好去咁遠啦)
(因為有原爆館睇歷史同埋企鵝館玩)
我睇見而家仲未開放,面目全非
部分開放 所以去熊本無乜意思
可以啊
想問下睇繡球花
去能古島定海之中道公園好?
能古島,不過交通比較麻煩
6日5夜自駕遊, 咁樣會唔會太chur? 同兩老去, 求狠批!
長崎有咩好食?

Day 1 CX 3點幾機到達->拎車->Check-in熊本酒店->中央区下通->馬タン牛タン
Day 2 黑亭拉麵->熊本熊Square->水前寺公園->勝列亭豬排->(長崎)原爆館->眼鏡橋->check-in長崎酒店->稻佐山夜景
Day 3 企鵝水族館->(由布院)鶴見岳->金鱗湖->B-speak總店 由布院->check-in由布院酒店->一泊兩食包dinner
Day 4 湯布院花朵村莊->(福岡)唐戸市場->門司港->小倉->check-in福岡酒店->天神屋台
Day 5 柳橋連合市場->松風園->櫛田神社->博多祇園鉄なべ->太宰府天滿宮->海之中道海濱公園->福岡塔->天下の燒鳥
Day 6 天神地下街->天神round one(睇有巴打講但上網好似唔多資料)->季樂lunch(如果book到) / 迴轉壽司天神スシロー
->博多運河城->神奇寶貝中心(私心想掃貨)->4點幾機走
去完熊本坐渡輪去長崎
再由長崎去由布?
點解唔長崎->熊本->由布
岩岩由布坐返博多都坐左兩個鐘
如果長崎去由布應該要4,5個鐘
完美無左半日
基本上除左第一日之外,其他日子都好趕,好可能趕唔到咁多點,
例如黑亭10:30am開門,熊本熊square11:00有一場跳舞,再去公園同食埋野,
應該冇兩點都走唔到,再揸兩個幾鐘車去長崎⋯
建議諗好想去邊再睇下google交通時間
Chur到咁 仲要同兩老 你開google map check真d先啦
Day2-Day5 d行程痴撚線
你將所有行程減一半就差唔多

建議你唔好搞咁多嘢 搭船然之後長崎 cut左熊本佢啦
由布院之森坐一次就夠
同埋b speak真係overrate
2個人食漏到嘔
Btw鳥栖outlet好正
多謝咁多位巴絲建議! 睇黎真係要每到google map下先, 麻煩晒!!
lm
Outlet點正法 d野抵到爛?
請問下打算自駕去門司港,唐戶市場,小倉
巴打通常點安排, 將車停係門司港再買1 day pass (高速用KEP pass),
跟返個pass 行一圈?
鹿兒島悶到嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞