[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (3)

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
熊本又無野睇 諗諗下可能hea遊
黎緊去5-7日 決定左最後一晚係由布浸溫泉
但前面幾日打算博多+長崎
你如果會去由布可以經大分去阿蘇上火山口喎
我都想知
機場counter一定最方便
職員識簡單英文
sunq pass換飛應該要去巴士公司counter先得(博多站 天神) 便利店似做唔到
thxxxxxxxxx
4月去完仲封緊 去到廣場only
剛剛再上左巴士官網睇睇. 上面寫最乘車前一天領取預約券. 咁你記得早D去

**
對號入座(九州島内班次)
已預約好班次的乘客,請務必在乘車前一天領取預約券。沒有預約券可能無法上車。

https://www.sunqpass.jp/traditional/use/index3.html
**
多謝你答我先巴打
但我發現原來我唔係 五 六 日去
是咪可以放棄 DAY 3 門司港
唐戶市場冇咁多鋪頭開啫,門司港同小倉冇影響(冇咁熱鬧囉)
你day7幾點機?

博多天神市內唔揸車都好方便

建議你day2先天神租車 day6 or day7還車

另外day5去完九重夢大吊橋 可以直接揸上小倉or門司 唔洗特登番博多 咁你day6一訓醒就可以去唐户市場食壽司
agree上面巴打 。 自駕day5晚可以住大倉/門戶 唔洗返博多市區同人迫

金鱗湖同由布街同一條路 好近 建議day4行街時順便行金鱗湖
第二朝你好想睇霧 又起到身咪再駕車再去金鱗湖
Q1.其實係咪Day3先攞車都ok?只為福岡市內好似都唔洗點需要揸車,好似要搵位泊仲煩?
Q2.屋企人想食宵夜同行夜小小街同埋有車的話,係咪住天神好似好d?
Q3.金鱗湖7月係咪無乜野睇,見d巴打話早上6點先有野睇,但我應該check out先去,值唔值得去?
Q5.Day2同3,大家會建議我係outlet定返天神/福岡食飯?

Q4.天神、博多,邊到會多d野行?

1.day2攞車better

2.係 天神中州食宵夜都好多選擇

3.7月個湖多數都伏 但都值得境

5.outlet都不失為一個好選擇 如果你哋本身鍾意行街都夠你行一個鐘以上 仲有outlet附近d串燒店都幾屈

4.博多站同天神天下街都可以行
福岡市內建議去埋海之中道海濱公園踩下單車,一個上午搞掂
如果食試屋台就天神......d知名拉麵鋪頭多數係博多
對食冇咩要求咪唔駛返天神博多食囉
行街一定天神多d....不過博多站周邊都有幾個大商場
其實你住下關都ok 可以考慮下 我之前係住下關Airbnb 泊車免費 一起身就行落唐户瘋狂食壽司🍣

如果有budget就day7先機場還車 因為你去左咁多日實買左好多野 行李加一袋二袋 day7最後衝剌好唔方便

天神博多泊車平均$20/1hr
同你行程差唔多,不過我係五月尾出發

我去完九重夢會落埋阿蘇火山之後住熊本

第二日再落高千穗之後返博多
應該早起 -> 金鱗湖 -> 浸多轉溫泉至check out
想問福岡邊到可以買neighborhood, supreme
想問下而家仲有冇紫藤花?
我五月二十號左右去
唔知去唔去河內紫藤園好
上次食左午市 會唔夠飽
我都係20號去
+1
去睇軍艦島同稻佐山夜景 無得輸
食左季樂晚餐 好食到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞