[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (3)

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
日本人都根本唔係好當係咩一回事
我黎緊都係鹿兒島入福岡出

不過自駕
Day3 4
熊本城震爛左9成架啦

其實熊本阿蘇地震完主要景點都無左 唔建議去
想問大家 鳥哂哥間季樂 係星期日全日唔可以book位定午市
起第個post 打左段講我上次去九州動物園既經驗
因為好興奮, 所以搬過黎講多次

個九州野生動物園如果去開別府由布個頭可以去(假如唔怕搭車既話)

有架籠車,車你入去俾動物參觀同埋餵食

知你係遊客有份中文版俾你,你就岩時間有蝗話車

好撚得意

搭一搭唔覺唔覺就一個鐘

其他園區就唔算多野睇,有得可以好近咁睇阿roger
但因為驚俾佢地踢春袋,唔敢掂佢地

同場加映,有幾隻小獅子
可惜去遲左半個月,唔係就可以抱佢地

總結,其實係我大鄉里第一次去呢d 動物園至咁興奮
有機會會去富士山個邊個個
福岡 manu coffee 好好飲
阿蘇開番啦,不過如果由熊本上就要搭兩個鐘巴士
Day 1 : 4點到福岡 宿博多

Day 2 : 博多 -> 由布院 宿別府

Day 3 : 由布院 -> 別府 -> 返博多宿到尾

Day 4 : 唐戶市場 -> 門司港 -> 小倉

Day 5 : 豪斯登堡

Day 6 : 長崎 (眼鏡橋 原爆館 稻佐山)

Day 7 : 海之中道 -> 福岡塔 -> 大濠公園

Day 8 : outlet -> 機場

8日求評
5 day pass應該day2用
豪斯登堡去唔去得過? 見D人話半日就玩曬
見到上面位巴打介紹動物園
day 3個時間夠唔夠去
thx
如果會帶大gip, 我有個習慣係用個背狼
裝兩日既衫褲日用品, 其餘既入大gip 然後搵locker lock 佢兩日

動物園, 我建議可以
day1, 由布院
day2, 由布院出發去動物園, 動物園睇完再揀別府一兩個地獄睇, 再返博多
DAY 4 記住要係星期五六日或假期去
DAY 6 建議去埋軍艦島,如果唔係去完原爆+眼鏡橋有排都未到夜晚(不過可能你唔係上山睇夜景啦)
DAY 7 應該去完大濠公園先去福岡塔好D?
thx巴打
其實有諗過去埋佐賀
同埋諗緊day5唔去豪斯
而去太宰府鳥栖
佐賀好似冇咩特別野喎?
太宰府其實幾無聊.....好快行完....我覺得可以唔去
你幾月出發
day2 博多去由布 如果坐jr 記得早d出發
而家車程長左 要7月中先短返
你睇清楚d班次 我怕你趕唔切落返別府
定係你係宿由布???
諗緊有一日去柳川 +太宰府 / 小倉 +門司港+唐戶市場

唐戶市場好似除左個熟食市場都無咩行,同埋上網睇個度d魚生望落唔多新鮮
過兩日去

依家去北九州好似好唔抵 熊木阿蘇又收左皮 搭JR去由布院又耐咁多
打錯
宿由布先岩
個陣有諗過宿別府
但好似由布方便D
thx
如果唔去豪斯登堡
有咩建議
見好多都係熊本/阿蘇
但而家好似收左皮?
阿蘇火山開番啦
你去完別府可以坐九州橫斷特急去阿蘇
我係唔去大分果邊先冇去阿蘇,因為熊本去阿蘇果段未開通番
有JR PASS又唔想係熊本坐兩個鐘巴士去阿蘇
比我揀會揀後者,因為門司港我覺得幾正
太宰府冇咩特別好快行完.....柳川聽講都好無聊
小倉有個河內藤園好似好靚....不過要提早上網買飛
行程求評,謝謝大家!

全部日子宿福岡博多站附近

Day 1: 1200 到福岡,打算太宰府 / 柳川
<Day 2-4 用JR pass,次序可調換>
Day 2: JR Pass day 1, 熊本 + (如熊本玩到悶有時間凈,去埋久留米)
Day 3: JR Pass Day 2, 唐津 (想去唐津城) + (糸島?)
Day 4: JR pass Day 3: 下關、門司港 (+ 小倉?)
</Day 2-4 用JR pass,次序可調換>
Day 5: 福岡市內,未諗好有咩地方,求推薦
Day 6: 1755 飛;半日時間行街 / 食下野 冇特別計劃

背景:同女朋友去既,對景點 / 行街 較有興趣,無打算去歷史類 / 博物館 / 溫泉;唔識揸車,依靠公共交通工具(可以踩單車)

所以以下地點暫時排除左冇考慮去:由布、大分、別府、佐賀既呼子朝市

考慮中:長崎 - 車程較長,好多人去睇夜景但女朋友對個景既興趣不大;但如果唐津嗰日實在諗唔倒有咩可以加入去,可能放棄唐津加入長崎

目前疑問:
1. 睇左JR PASS 去既地方有咩景點,但冇乜睇福岡市內既交通同埋景點

2. 對糸島頗有興趣,尤其是 “二見ヶ浦夫婦岩”,

但上網睇遊記 + Google Map 見倒嗰區似乎適合自駕遊居多。公共交通既話暫時搵倒呢個方法: https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=2009352

亦搵過有踩單車遊島 / 直接車站踩去二見ヶ浦,然後折返車站既文章,但資訊都係好少,唔知有冇巴絲有多啲資料提供?

3. 下關 / 門司港 / 小倉 一日打盡會否太趕?

4. 去唐津嗰日,如果唔去糸島,有冇咩地方好去而又利用倒JR PASS?
想問下阿蘇站上火山口架巴士
如果想去草千里又想上火山口係咪唔可以一程巴士去哂?
咁如果草千里落左車可以點再上去?見啲班次好少
福岡市內可以去海之中道海濱公園踩單車,有小動物同花睇,幾舒服架
仲有可以去能古島,都係睇花,不過要坐兩次巴士+一程船
下關如果係去唐戶市場再加門司港,小倉隨便行下嘅話一日都夠嘅
多謝推介!我google下先
我去個陣,小倉河內藤園既紫藤花應該謝曬

我睇連登好多都話柳川唔值得去,因為今次同兩老出發,唔想太chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞