【日系JJ】香港究竟邊間係識剪日系髮型?

1001 回覆
34 Like 7 Dislike

日本人嚟香港開鋪都話
髮型師喺香港同日本地位完全唔同

日本嘅髮型係非常講究

棒棒堂頭,乜日本仲係呢種頭

其實棒棒堂頭只係參考左日系
不過佢地set無日本人咁講究
所以先好mk
依家日系亦都有比較短既髮型 唔只得棒棒堂頭既

img]https://holland.pk/qw65kuvz[/img]

https://beauty.hotpepper.jp/catalog/mens/?firstStyleId=L003197178&lastStyleId=&flickPreviousPage=1&flickNextPage=3&styleCategoryCd=SG02&specialCd=&order=&staticFlg=0&isSearchName=false&lengthCd=&keyword=&hairColorCd=&serviceAreaCd=&middleAreaCd=&dispType=1
呢個網有好多,男女都有 長同短都有
可以參考一下

棒棒堂頭,乜日本仲係呢種頭

其實棒棒堂頭只係參考左日系
不過佢地set無日本人咁講究
所以先好mk
依家日系亦都有比較短既髮型 唔只得棒棒堂頭既

https://beauty.hotpepper.jp/catalog/mens/?firstStyleId=L003197178&lastStyleId=&flickPreviousPage=1&flickNextPage=3&styleCategoryCd=SG02&specialCd=&order=&staticFlg=0&isSearchName=false&lengthCd=&keyword=&hairColorCd=&serviceAreaCd=&middleAreaCd=&dispType=1
呢個網有好多,男女都有 長同短都有
可以參考一下
吹完

夾完

完成品

但仲係同日本人有段距離
唔知幾時先可以gel到咁
https://youtu.be/AoKwNC8OjdI

幾時都話吹頭好緊要,今日唔駛一個鐘就完成了

Btw之前剪短咗

哇!你個頭搞乜呀?
出去先 祝大家Merry Christmas

Btw之前剪短咗

哇!你個頭搞乜呀?

我都覺得日系最典代表性既係中長分界少少鬆散既頭 有d不羈同文藝味道
唔係呢d mk棒棒堂頭

Btw之前剪短咗

我都覺得日系最典代表性既係中長分界少少鬆散既頭 有d不羈同文藝味道
唔係呢d mk棒棒堂頭

我都知我唔係㗎啦

剪得唔靚咪咁頂住先囉

Btw之前剪短咗

哇!你個頭搞乜呀?

唔係呢d mk棒棒堂頭

兩睇啦
深入了解過就知道日本唔止得一個風格
近呢一二年都多左好多側面 後面都undercut左既風格
同韓式相似(但韓式好多都有參考日系)
但佢地都保留左菱形形狀既風格(韓式既髮型係鵝蛋形形狀 例子:都敏俊)
其實日系髮型最勁係可以做出自然又複雜既層次
但設計起上黎係相對要好多功夫 細節既位置亦相對多
所以唔識gel好易搞到大陸mk同埋7-8年前既港式mk頭咁
有冇中長髮gel圖睇下
有冇中長髮gel圖睇下

上面有
我放咗個網出嚟

咁樣嘅啱唔啱
搭單一問,有冇中長度吹頭髮同gel頭教學分享
留緊長但係依家啲髮頭唔係好識吹同gel頭

有冇相睇睇 遮樣po上嚟睇下

前陰過下巴有多,頭頂都長。係側邊同後邊底唔長唔短咁,紮又唔好睇。有冇咩吹頭技巧可以有造型感啲?
好驚比人起底

依加咁幾型呀
老實講 架仔頭好唔好睇真係見仁見智 不過佢地對髮型個種堅持同執著既精神真係唔係講笑 就咁睇上面巴打個D片都覺得好撚堅
老實講 架仔頭好唔好睇真係見仁見智 不過佢地對髮型個種堅持同執著既精神真係唔係講笑 就咁睇上面巴打個D片都覺得好撚堅

唔覺外國認真既barber shop對classic hair style, neat and clean既執著會比日本仔salon遜色

唔覺外國認真既barber shop對classic hair style, neat and clean既執著會比日本仔salon遜色

完全覺得歐美嘅髮型設計師係高質
更係引領潮流 令人重視髮型呢樣嘢

只係日本人基於歐美開始之後
開創咗一套適合亞洲人嘅一套美髮造型
亦唔見得邊個亞洲地區可以媲美日本

所以覺得日本人絕對係有呢方面地位
thx巴打依家個頭應該玩做到個效果。你個網睇左兩頁冇長頭放棄左
依加咁幾型呀

有人想要多啲造型同埋後面個(汁)長出向橫生

三科唔係要2-3個月前Book架咩

三科book唔到,搵左副店長

呢張相係行左陣街,返左酒店先影

好撚普通咋喎

Btw之前剪短咗

哇!你個頭搞乜呀?

好撚柒

Btw之前剪短咗

哇!你個頭搞乜呀?

好撚柒

飛天十咁撚樣
吹完

夾完

完成品

但仲係同日本人有段距離
唔知幾時先可以gel到咁
https://youtu.be/AoKwNC8OjdI

想問下巴打你係用咩夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞