【日系JJ】香港究竟邊間係識剪日系髮型?

1001 回覆
34 Like 7 Dislike

巴打介唔介意講下搵開邊個

本店代表高木琢也

巴打果位好似好出名
不過又係full booking
最後我book左原宿店副店長森川貴文

我嗰個啱啱先比人邀請上中居正廣個個人節目

其實你一個月前先約真係好難搵到人, 海洋top嗰堆通常2個月前左右已經一早 full 晒
留名學野
原來要夾先做到咁
仆佢個街有次被個髮型師fake左
俾佢睇日系頭
佢就逼鳩我電髮跟住就食左屎

其實佢錯唔晒, 日系嚟講都係perm左易gel啲,
唔洗夾咁濟, 其實幾適合新手去試下。
不過日系有日系有自己一套嘅perm法,
唔係鳩電呢到卷下嗰到卷下就可以

效果:

本店代表高木琢也

巴打果位好似好出名
不過又係full booking
最後我book左原宿店副店長森川貴文

我嗰個啱啱先比人邀請上中居正廣個個人節目

其實你一個月前先約真係好難搵到人, 海洋top嗰堆通常2個月前左右已經一早 full 晒

但佢個網最多去到一個月後
再之後d時間係咪要打電話去book

呢款其實難唔難set
驚剪完之後自己set唔返
有無人用過fog bar

呢款其實難唔難set

其實你第一次試嘅話邊款都係難
你落夾要跟翻個剪出嚟base嚟去調節 gel嘅手勢又係
同埋你啲頭髮本身個質素都同個笹森裕貴嗰啲唔同,
例如有啲佢可以彎得好靚嘅地方你根本彎唔到,
你一落夾就會飛起得太勁睇落唔自然等等
所以你一定要經歷多幾次先磨合各方面先會整得好睇
(非打手)追左呢個post一排
見樓上好多人問hairdo
我自己去剪過一排但已經無去好耐
所以分享下d仲係度做嘅stylist
以前ICHIRIN同CHICCA好似係想做到全女staff同全男staff
但後來唔知係咪成件事好fail
所以我覺得而家望落間間分店都差唔多
因為 d stylist要剪好多個model 考好多試先升到
就算walk in都唔會伏
但如果有朋友介紹卡個折好似多過新規個9折

雖然成間嘅剪法都有統一嘅指引
但香港人同日本人都係有少少分別
日本人通常會剪得碎d
剪男仔頭我覺得搵日本人會好d
gel出嚟真係好靚
Daisuke 好有心機慢慢剪 剪得好碎
但個個都話日本人係重手d
另外有個收得幾貴叫Tokita
聽講好多有名氣d例如諸葛xx 盤菜xx都有搵佢剪

香港人嘅話
Zoie tune d color唔錯 同埋幾有主見 會幫你諗你個頭應該點剪
Kenneth 好細心 同埋幾傾得埋 個人覺得佢本人幾靚仔 (靚仔過官網張相)

都算幾熟hairdo 有錯請指教
成個Daybyday個集團嘅價目都好貴
有啲仲貴過日本嘅海洋
男士都要同女士同價真係諗唔透
有冇價錢再相宜少少咁多
大慨3~4百到
留名

呢款其實難唔難set

其實你第一次試嘅話邊款都係難
你落夾要跟翻個剪出嚟base嚟去調節 gel嘅手勢又係
同埋你啲頭髮本身個質素都同個笹森裕貴嗰啲唔同,
例如有啲佢可以彎得好靚嘅地方你根本彎唔到,
你一落夾就會飛起得太勁睇落唔自然等等
所以你一定要經歷多幾次先磨合各方面先會整得好睇

咁我到時剪完練習多d
以前ICHIRIN同CHICCA好似係想做到全女staff同全男staff
因為 d stylist要剪好多個model 考好多試先升到

日本人通常會剪得碎d
gel出嚟真係好靚

香港人嘅話
Zoie tune d color唔錯 同埋幾有主見 會幫你諗你個頭應該點剪
Kenneth 好細心 同埋幾傾得埋 個人覺得佢本人幾靚仔 (靚仔過官網張相)

想問最平個一兩級伏唔伏
窮人無錢500剪個頭

我有剪過最平 唔錯
因為岩岩升想儲下客 好多都會跟到足好上心
但其實無再剪係因為覺得hairdo大不如前 好多有料嘅都過曬檔

日本人通常會剪得碎d
gel出嚟真係好靚

香港人嘅話

想問最平個一兩級伏唔伏
窮人無錢500剪個頭

我有剪過最平 唔錯
但其實無再剪係因為覺得hairdo大不如前 好多有料嘅都過曬檔

過檔嗰啲通常會喺邊度做?
同埋收幾多㗎?

日本人通常會剪得碎d
gel出嚟真係好靚

香港人嘅話

想問最平個一兩級伏唔伏
窮人無錢500剪個頭

我有剪過最平 唔錯

咁而家你喺邊度剪
人柒剪咩都柒架啦

係髮型啊,唔係問邊度剪得型啊
吹頭篇

影得唔好請見諒
等我再整理下
明天再post夾同gel頭篇

唔識睇日文
係咪有d位要用冷風吹
吹頭篇

影得唔好請見諒
等我再整理下

唔識睇日文
係咪有d位要用冷風吹

好似係拎開風筒,然後等佢冷卻45秒
吹頭篇

影得唔好請見諒
等我再整理下

唔識睇日文
係咪有d位要用冷風吹

好似係拎開風筒,然後等佢冷卻45秒

拎開風筒 hold住執頭髮等佢凍就會定型
不過應該唔洗45秒咁耐 想再快d轉凍風都好似得

咁而家你喺邊度剪

過檔嗰啲通常會喺邊度做?
同埋收幾多㗎?

我之前係taste UNI旗下d超級市場拎過本唔記得叫乜名嘅免費雜誌嚟睇 係介紹日本嘢嘅
(Between鍾意日本嘅必睇! 有每個月係香港嘅日本event )
發現有好多日式salon都會係呢本嘢落廣告
見到d社員相係舊時hairdo果班
有興趣不妨自己拎本研究下
睇完呢個post都搞到有啲心動想剪下添
以前一直都係留長頭髮,扮小妹妹個隻味道,一直都唔捨得剪短
但近排成日心郁郁想剪番個短短地,一黎想剪短二黎想剪陰(之前中分),有冇絲打知道包面剪短同留陰掂唔掂
剪柒左我應該想死左佢,見唔到人

呢類點睇?

第一幅都算包 應該ok嘅
不過要夾/電髮尾 好似係
睇完呢個post都搞到有啲心動想剪下添
以前一直都係留長頭髮,扮小妹妹個隻味道,一直都唔捨得剪短
但近排成日心郁郁想剪番個短短地,一黎想剪短二黎想剪陰(之前中分),有冇絲打知道包面剪短同留陰掂唔掂
剪柒左我應該想死左佢,見唔到人

呢類點睇?

梨花頭好cute
塊面包包地嘅女仔剪呢d勁可愛!
膊頭咁上下長度
有無啲網站或者其他途徑可以有啲髮型參考下
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞