IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike

香港地唔鍾意it會揀依行?
真係鍾意扮狗咩

真係鍾意扮狗咩

你求其寫啲野呃飯食
人地味求其出番啲錢比你囉
尊嚴係要靠自己爭番黎

真係鍾意扮狗咩

真係鍾意扮狗咩

應該咁講
唔係淨係IT既
你做邊行要成功都係靠你有幾努力
不過咁岩你做著有D行業可能收工就無乜野做,咁就陰公囉,要靠年資捱上去

真係鍾意扮狗咩

應該咁講
唔係淨係IT既
你做邊行要成功都係靠你有幾努力
不過咁岩你做著有D行業可能收工就無乜野做,咁就陰公囉,要靠年資捱上去

咁依家都有好多IT 係睇年資既

tech勁既人係好缺
要tech勁+soft勁就自然更加缺

純粹個人意見,真係要tech勁既人,其實幾乎每日十個鍾都係度做野,見一次客閒閒地都浪費4,5個鐘,自然唔夠時間
有冇network 仔係到? 係咪做vendor 好過inhouse

tech勁既人係好缺

純粹個人意見,真係要tech勁既人,其實幾乎每日十個鍾都係度做野,見一次客閒閒地都浪費4,5個鐘,自然唔夠時間

tech勁既人係好缺

其實香港連code monkey都缺
點解大學教D野咁廢 一D用都冇都唔知讀黎做咩 AI淨係教下D algorithm 又唔教你點寫點用 出到黎真係咩都唔識咁
都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

認真 讀IVE都起碼實用過讀U 最少出到黎可以即食 唔會咩都唔撚識 但奈可衣個世界都要你有張cert先可以升職 搞到冇得唔讀

你當大學係職業先修 真係錯撚哂,慳番D錢好過。

ive職業先修
大學學術為主
點解大學教D野咁廢 一D用都冇都唔知讀黎做咩 AI淨係教下D algorithm 又唔教你點寫點用 出到黎真係咩都唔識咁
都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

認真 讀IVE都起碼實用過讀U 最少出到黎可以即食 唔會咩都唔撚識 但奈可衣個世界都要你有張cert先可以升職 搞到冇得唔讀

ive職業先修
大學學術為主

大學教coding其實係一種概念,唔係死dup爛dup一段code又唔知點
concept 可以好深入

不過networking就可能冇乜分別
除咗mobile network

communication system 我當佢係signal

tech勁既人係好缺

都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

ive職業先修
大學學術為主

大學教coding其實係一種概念,唔係死dup爛dup一段code又唔知點
concept 可以好深入

不過networking就可能冇乜分別
除咗mobile network

communication system 我當佢係signal

根本唔需要大學讀「所謂」概念先至叫 dup 得出好 Code,唔好撚再係度誤導,係睇你自己肯唔肯去學,不斷 Research,係香港 IT Code 狗界好撚現實,根本唔係理論為主,係實戰,例如職業市場根本好地地唔需要你知道點整一個 Framework 出黎,而需要你點運用得好個 Framework 幫到公司同時幫自己做小 d 野,人工高咪睇你識得幾多野咯。大學生咪又係一撚樣同 i 大仔一齊坐低 dup Code
概念好都「唔」等於 dup 得出好 Code

agger
你間大學咁好幫你打好個AI底
仲話人地廢

認為AI真係call下lib就做到?

又一個以為theory唔重要,哂時間係大學想學coding的人

寫code係最ai最簡單的環節,

利申:做緊AI

內功同基本功同樣重要, 缺一不可

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
利申日日都刷1-2題leetcode
應該要刷成年先刷得完

果D我識(叫識掛)
但個問題係,叫我講我係講到佢點做,寫到D procedure出黎
不過唔識用code寫番出黎

咁你講應該係講緊相對High level嘅approach,試下可唔可以講到好似programming language個level,講得太高level又唔知啲procedure裡面點做其實唔係太好,人地是但抽一個procedure出嚟,都要解釋道實際點寫

樓上講緊既係
香港公司同user既程度就等於一個mk鳩掃下chord定期update下果排hit乜歌就自然有女鍾意
背後你識幾多theory 邊個bar model interchange 緊邊個bar substitute 緊邊個scale 好少人識欣賞又浪費時間
就好似你地唔需要知我上面up乜 聽到隻歌彈出黎好聽就得

識打下code快手出個少bug既貨,定期update新language frameworks 就大把人爭住要 無需為左果少量好高要求既公司花多大量時間學更深更多既theory / concept都搵到食

樓上講緊既係
香港公司同user既程度就等於一個mk鳩掃下chord定期update下果排hit乜歌就自然有女鍾意
背後你識幾多theory 邊個bar model interchange 緊邊個bar substitute 緊邊個scale 好少人識欣賞又浪費時間

識打下code快手出個少bug既貨,定期update新language frameworks 就大把人爭住要 無需為左果少量好高要求既公司花多大量時間學更深更多既theory / concept都搵到食

樓上講緊既係

我上面講既而家個 code market 根本都係咁,花額外巨大既時間深入去學 theory 當然係好事,但如果比我揀既我會學第二 d 野,e.g tech management
30k 內功0

....做左10年

same 但做左3年

樓上講緊既係

我上面講既而家個 code market 根本都係咁,花額外巨大既時間深入去學 theory 當然係好事,但如果比我揀既我會學第二 d 野,e.g tech management

青黃不接情況都好嚴重
科網股爆完, 過埋沙士, 入得IT果班十個九個都係讀唔掂當水泡
之後其他行業人工升返上去, 但IT仲係死水
仲未走嘅一係好愛IT (但仲可以有幾多個) , 一係無能力轉出去
然後呢班人計年資就坐晒上去管人
咁已經唔係hard/soft skill問題, 係基本質素都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞