IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
香港o的startup仲19個過vendor工, 人工低, office遠 (例如科學園), 技術高

但你學左o的所謂新技術, 出面好多工又用唔著, 呃滿懷理想fg就得

呢度好多熱血人士

點解話用唔著
係咪去左整濕鳩game

例如Ruby, 香港有幾多工會用到

我所知某幾間大startup長年請人寫RoR
人工都唔差
當然要求都唔求其啦
新人留名, 啱啱in pxxw
in我條友連algo, tree都未聽過 究竟佢點上到tech大位 咩公司嚟...

有冇人做過新世界發展?見佢成日都請人
有冇人做過新世界發展?見佢成日都請人

見到成日都請人都知咩事

但Inhouse駛唔駛做埋user support?

拋磚
點解大家唔自己走出嚟做自己product
香港好似好少公司in house做自己嘢

我就想講,多啲真係tech嘅人走出嚟做自己product開自己公司
去做返高成個行業水平
傳統老闆當然唔理你啲framework係新定舊
但由一個tech底嘅人嘅思維去lead,會唔會對成個行業好啲

應該有上連登或者CDrom
一唔對路9秒9quit左

應該有上連登或者CDrom
一唔對路9秒9quit左

其實幾好拉 大公司 Assist manager 應該都有50K 人工
HEA下HEA下又一日...都幾正!!
新人留名, 啱啱in pxxw
in我條友連algo, tree都未聽過 究竟佢點上到tech大位 咩公司嚟...

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞