IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
U grad有16k都唔差

依家D大學垃圾科畢業文職都通脹到15K以上,
16K真係難D請人,除非間公司夠大。

調番轉下話
我都諗緊1月走出去叫19會唔會有人請

做緊insurance 既dev 之前做過vendor 同另一個industry 既in house 而家唔知條路點行好

驚有中年危機 入政府夠穩定 磨十幾年份人工好大機會屌打出面 但就要成世係入面

依家D大學垃圾科畢業文職都通脹到15K以上,
16K真係難D請人,除非間公司夠大。

調番轉下話

調番轉下話

巴打們有無聽過呢個course,小弟想報,但驚出到黎無Cert會好低人工,想求意見

https://www.acceleratedhk.com/immersive

利申: social science fresh grad想轉IT

Grad 左做 front end起手。基本上你冇打過code好難知你有冇能力,因為呢行好多野都係自學,上咩堂都係假。

即係上個course都係晒時間?

訓練Code Monkey?

其實已前讀書o的theory對programming都幾有用, 例如pointer, binary number representation, operating system concepts, skip晒知識會唔完全, 真係copy o的code返黎就算
點解大學教D野咁廢 一D用都冇都唔知讀黎做咩 AI淨係教下D algorithm 又唔教你點寫點用 出到黎真係咩都唔識咁
都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

認真 讀IVE都起碼實用過讀U 最少出到黎可以即食 唔會咩都唔撚識 但奈可衣個世界都要你有張cert先可以升職 搞到冇得唔讀

你當大學係職業先修 真係錯撚哂,慳番D錢好過。

agger
你間大學咁好幫你打好個AI底
仲話人地廢

認為AI真係call下lib就做到?

又一個以為theory唔重要,哂時間係大學想學coding的人

寫code係最ai最簡單的環節,

利申:做緊AI

我有朋友都收到ibank FO JD
我都想知

一般請人
local的話一係要1st hon嘅
一係請有做過其他ibank/fin嘅

仲要個底要好唔可以求求其其寫網頁

學嘢快轉數快嗰啲唔提啦

不過都幾肯定我個friend冇咁嘅資格囉

ching係咪mxgxxx讀cs?
請問係degree 定master?

加拿大拎得出口的學校得
Toronto
Ubc
Waterloo
Mcgrill
Sfu
點解大學教D野咁廢 一D用都冇都唔知讀黎做咩 AI淨係教下D algorithm 又唔教你點寫點用 出到黎真係咩都唔識咁
都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

認真 讀IVE都起碼實用過讀U 最少出到黎可以即食 唔會咩都唔撚識 但奈可衣個世界都要你有張cert先可以升職 搞到冇得唔讀

agger
仲話人地廢

又一個以為theory唔重要,哂時間係大學想學coding的人

內功同基本功同樣重要, 缺一不可
都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

我都想知

一般請人

學嘢快轉數快嗰啲唔提啦

加拿大拎得出口的學校得
Toronto
Ubc
Waterloo
Mcgrill
Sfu

ching 似乎好熟學校 d 野
請問你知唔知international students係咪會唔同queue 同多少少quota, 因為俾多d 學費?

小弟成績只係中上 感覺好易俾人西走

要學點用唔去讀IVE?

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
利申日日都刷1-2題leetcode
應該要刷成年先刷得完

要學點用唔去讀IVE?

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
應該要刷成年先刷得完

leecode太零碎
啱用嚟複習番

始終你正經睇本薄薄地既intro書會好啲
太厚就無心機啦
30k 內功0

....做左10年

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
應該要刷成年先刷得完

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
應該要刷成年先刷得完

leecode太零碎
啱用嚟複習番

太厚就無心機啦

巴打們有無聽過呢個course,小弟想報,但驚出到黎無Cert會好低人工,想求意見

https://www.acceleratedhk.com/immersive

利申: social science fresh grad想轉IT

Grad 左做 front end起手。基本上你冇打過code好難知你有冇能力,因為呢行好多野都係自學,上咩堂都係假。

即係上個course都係晒時間?

訓練Code Monkey?

其實已前讀書o的theory對programming都幾有用, 例如pointer, binary number representation, operating system concepts, skip晒知識會唔完全, 真係copy o的code返黎就算

我係對於佢本科soc science來講,冇睇過theory又連code都未打過,離code monkey差很遠吧

我都想知

一般請人

學嘢快轉數快嗰啲唔提啦

加拿大拎得出口的學校得
Toronto
Ubc
Waterloo
Mcgrill
Sfu

ching 似乎好熟學校 d 野
請問你知唔知international students係咪會唔同queue 同多少少quota, 因為俾多d 學費?

小弟成績只係中上 感覺好易俾人西走

唔係好清楚,應該係

我剩係知postgard 唔使錢

要學點用唔去讀IVE?

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
應該要刷成年先刷得完

leecode太零碎
啱用嚟複習番

太厚就無心機啦

我都想但真係無咩心機
而家都係自己做下project仔
兼修緊java同php

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
應該要刷成年先刷得完

果D我識(叫識掛)
但個問題係,叫我講我係講到佢點做,寫到D procedure出黎
不過唔識用code寫番出黎

agger
仲話人地廢

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
應該要刷成年先刷得完

果D我識(叫識掛)
但個問題係,叫我講我係講到佢點做,寫到D procedure出黎

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
應該要刷成年先刷得完

果D我識(叫識掛)

DATA STRUCTURE 既話可以睇下啲STANDARD LIBRARY 點寫

香港地唔鍾意it會揀依行?
真係鍾意扮狗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞