IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike

FO都有少量IT,例如幫人寫VBA嗰班

唔明點解fo 有D係寫c++ vba

做trade同research有關嘅application
要有幾in-depth吓嘅knowledge

好似係分公司
我覺得幾正不過佢地似係要勁人多D

好似係分公司
我覺得幾正不過佢地似係要勁人多D

呢間係唔錯
夠chill入面做野
巴打們有無聽過呢個course,小弟想報,但驚出到黎無Cert會好低人工,想求意見

https://www.acceleratedhk.com/immersive

利申: social science fresh grad想轉IT

Grad 左做 front end起手。基本上你冇打過code好難知你有冇能力,因為呢行好多野都係自學,上咩堂都係假。

即係上個course都係晒時間?

訓練Code Monkey?

其實已前讀書o的theory對programming都幾有用, 例如pointer, binary number representation, operating system concepts, skip晒知識會唔完全, 真係copy o的code返黎就算

樓上講既野可以好低b,亦都可以極難
點解大學教D野咁廢 一D用都冇都唔知讀黎做咩 AI淨係教下D algorithm 又唔教你點寫點用 出到黎真係咩都唔識咁
都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

認真 讀IVE都起碼實用過讀U 最少出到黎可以即食 唔會咩都唔撚識 但奈可衣個世界都要你有張cert先可以升職 搞到冇得唔讀

你當大學係職業先修 真係錯撚哂,慳番D錢好過。

agger
你間大學咁好幫你打好個AI底
仲話人地廢

認為AI真係call下lib就做到?

又一個以為theory唔重要,哂時間係大學想學coding的人

寫code係最ai最簡單的環節,

利申:做緊AI

sbt
點解大學教D野咁廢 一D用都冇都唔知讀黎做咩 AI淨係教下D algorithm 又唔教你點寫點用 出到黎真係咩都唔識咁
都唔知點搵工

要學點用唔去讀IVE?

認真 讀IVE都起碼實用過讀U 最少出到黎可以即食 唔會咩都唔撚識 但奈可衣個世界都要你有張cert先可以升職 搞到冇得唔讀

你當大學係職業先修 真係錯撚哂,慳番D錢好過。

agger
仲話人地廢

又一個以為theory唔重要,哂時間係大學想學coding的人

唔好講咁遠,就算Google code jam都係似諗數學題多過揼code

agger
仲話人地廢

內功同基本功同樣重要, 缺一不可

當你遇過啲外功吹得兩咀
以為佢好似有啲料到
但內功差到無朋友既同事
你會想打爆佢

點先可以提升內功
利申日日都刷1-2題leetcode
應該要刷成年先刷得完

leecode太零碎
啱用嚟複習番

始終你正經睇本薄薄地既intro書會好啲
太厚就無心機啦

啲書真係好厚

正解

拋磚
點解大家唔自己走出嚟做自己product
香港好似好少公司in house做自己嘢
拋磚

拋磚

拋磚

bank當然好多有in-house,但hk好多都係support/pm,真係寫都係射俾vendor做
但做自己product嘅公司,姐係寫自己app自己platform嘅好似真係好少
拋磚

bank當然好多有in-house,但hk好多都係support/pm,真係寫都係射俾vendor做
但做自己product嘅公司,姐係寫自己app自己platform嘅好似真係好少

openrice, Zstore,hktvmall,呢D?
拋磚

拋磚

openrice, Zstore,hktvmall,呢D?

係呀,其實openrice同士多呢類型都已經算幾勵志
拋磚

thegulu咪算係自己product
我唔係話吓吓要餐廳自己寫埋一份
只係香港IT俾人感覺得堆幫人寫app同寫網站嘅公司姐
如果寫多啲自己product instead of接project搵快錢,望遠啲
香港IT個scene會好好多
又吹到 AI 工種好似係香港好大需求
又吹到 AI 工種好似係香港好大需求

拋磚

thegulu咪算係自己product
我唔係話吓吓要餐廳自己寫埋一份
只係香港IT俾人感覺得堆幫人寫app同寫網站嘅公司姐
如果寫多啲自己product instead of接project搵快錢,望遠啲
香港IT個scene會好好多

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞