IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike

去vendor公司練工, 因為network/server要實戰, 書本學唔到
得p仔先可以靠讀書打底

點解做左1個月就知唔岩? 出咩事?

一個月想點

我同事

In-house係咁,所以被人炒都唔抵可憐

我同事

fg 有私院 同老電 p仔offer 點揀好

一個月想點

老電係hkt定係pccw solutions? 聽講私院fg係比到2字頭,但contract based﹐正常人都要繼續keep住續,但好多私院用.net, 如果係要諗諗。

一個月想點

fg 想問日資 it operator 環境如何

想問各位點睇IBM Java developer

小弟degree 有學少少programming
唔算好精, 主要都係學校計數用

fresh grad, 其實唔想做IT
不過佢話係support 返business嘅service
本身我都係想bank/finance 發展
究竟有冇伏

其實轉晒用 vendor 咪玩自己
老老實實 vendor d p 仔點會有心機同你做
行到就走到就得
有屎咪又要自己食返

行到就走到就得
有屎咪又要自己食返

你覺得inhouse 退慣休個d唔玩自己?我d同事就係所有task推得就推,話知user個邊點做大盤生意或者改善效率。Vendor p仔邊會冇心做,年年fg入去,個個fg都肯做奴隸肯捱,1-2年一跳又再黎新一批fg.

行到就走到就得
有屎咪又要自己食返

你覺得inhouse 退慣休個d唔玩自己?我d同事就係所有task推得就推,話知user個邊點做大盤生意或者改善效率。Vendor p仔邊會冇心做,年年fg入去,個個fg都肯做奴隸肯捱,1-2年一跳又再黎新一批fg.

我自己都做過銀行 inhouse
我見 perm 個啲為咗唔好留屎俾自己食 一係就推一係就認真做
你自己都識講 d p仔年年入去一兩年就走
邊會有心幫你做得齊齊整整
而家年年炒最多IT 個間銀行都請好多 vendor 返去做
質素認真麻麻
想問各位點睇IBM Java developer

小弟degree 有學少少programming
唔算好精, 主要都係學校計數用

fresh grad, 其實唔想做IT
不過佢話係support 返business嘅service
本身我都係想bank/finance 發展
究竟有冇伏

Secondment?如果係唔屌好過

一個月想點

做乜咁多人鍾意做vendor
知做inhouse不知幾爽皮
準時鬆人
d task推得就推
番5day無壓力

無野做最多咪做保安
做乜咁多人鍾意做vendor
知做inhouse不知幾爽皮
準時鬆人
d task推得就推
番5day無壓力

無野做最多咪做保安

vendor 學野呀嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞